Σε 15.899 ανέρχονται οι νεκροί στη Γάζα, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των παλαιστινιακών υγειονομικών αρχών. Ο αριθμός αυτός πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εκτιμάται μεγαλύτερος, καθώς η κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Γάζα έχει καταστήσει δύσκολη τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι που θεωρούνται αγνοούμενοι.

Ads

Τα ελάχιστα νοσοκομεία που συνεχίζουν να λειτουργούν στον παλαιστινιακό θύλακα πασχίζουν να αντιμετωπίσουν μια συνεχή «εισροή νεκρών», όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ο γενικός διευθυντής του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στο Al Jazeera.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κατηγόρησε νωρίτερα το Ισραήλ ότι χτυπά σκόπιμα νοσοκομεία προκειμένου να κλείσουν, δημιουργώντας έναν «κύκλο θανάτου» για τους τραυματίες και τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. «Η ισραηλινή κατοχή βομβαρδίζει σκόπιμα νοσοκομεία στη Γάζα για να τα θέσει εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα, προσθέτοντας ότι αυτό προκαλεί έναν «κύκλο θανάτου» για τους εργαζόμενους μαζί με τους εκτοπισμένους και τους τραυματίες.

Ο Αλ-Κούντρα πρόσθεσε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε αρκετές περιοχές όπου εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο κοντά στην πόλη της Γάζας, όπως το σχολείο Σαλάχ αλ-
Ντιν, ένα κτίριο κοντά στο αραβικό νοσοκομείο Aλ-Aχλί και μια πολυσύχναστη πλατεία.

Ads

Μόνο εννέα από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας εξακολουθούν να λειτουργούν και αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας προειδοποιούν ότι το νοσοκομείο Kamal Adwan στο βόρειο τμήμα της Γάζας μπορεί να κλείσει μέσα σε λίγες ώρες λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος.

Κανένα ασφαλές σημείο για τους αμάχους

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε το πρωί ότι ενεργεί «δυναμικά» γύρω από το Χαν Γιουνίς, καθώς επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς «σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας». Ο IDF δημοσίευσε εικόνες που δείχνουν στρατεύματα και άρματα μάχης κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολήε, που υποστηρίζεται από σφοδρές αεροπορικές επιδρομές.

Η επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Γάζας, έχει προκαλέσει χάος, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι, που είχαν καταφύγει από το βορρά, δεν ξέρουν πού να πάνε για να σωθούν. «Θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως πριν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. «Ο στρατός θα συνεχίσει τη δράση κατά των κέντρων της Χαμάς. Τους καταδιώξαμε στα βόρεια της Γάζας και τώρα καταδιώκουμε τη Χαμάς και στο νότο», τόνισε.

Όπως μεταδίδει το BBC, o ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες που δείχνουν μια Λωρίδα της Γάζας διαιρεμένη σε 2.400 τετράγωνα, δίνοντας στους Παλαιστίνιους αμάχους αντικρουόμενες οδηγίες σχετικά με το πού πρέπει να πάνε.

Ο χάρτης έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, στο X (πρώην Twitter) και σε φυλλάδια που περιέχουν QR κωδικούς. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι οι άμαχοι και έχουν smartphones και βρίσκονται σε λειτουργία παρά τον πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Πάνω από το 80% των κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπιστεί

Σχεδόν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι –περισσότερο από το 80% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας- έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Σχεδόν 1,2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι (IDP) βρίσκουν καταφύγιο σε 156 εγκαταστάσεις της UNRWA σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Η μεγάλη πλειονότητα, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις στην κεντρική και νότια Γάζα, σε μέρη όπως το Χαν Γιουνίς και η Ράφα.

«Ο μέσος αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στα καταφύγια της UNRWA είναι 10.326, πάνω από τέσσερις φορές η χωρητικότητά τους», δήλωσε η UNRWA.

Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής των υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα, δήλωσε ότι λαμβάνει χώρα «άλλο ένα κύμα εκτοπισμού» και ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται καθώς ο ισραηλινός στρατών εντείνει τις επιχειρήσεις στη νότια Γάζα, μεταξύ άλλων στη Ράφα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί.

«Οι άνθρωποι εκλιπαρούν για συμβουλές σχετικά με το πού μπορούν να βρουν ασφάλεια. Δεν έχουμε τίποτα να τους πούμε» δήλωσε ο Γουάιτ στο Χ (πρώην Twitter). «Οι δρόμοι που οδηγούν νότια προς τη Ράφα είναι φραγμένοι από αυτοκίνητα και κάρα γαϊδουριών γεμάτα με ανθρώπους και τα λιγοστά υπάρχοντά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι 218 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 901 έχουν τραυματιστεί ενώ βρίσκουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της UNRWA. Οι οργανώσεις δήλωσαν επίσης ότι 111 από το προσωπικό της έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Από τις 2 Δεκεμβρίου, η UNRWA «ήταν σε θέση να επαληθεύσει ότι 117 περιστατικά έχουν συμβεί σε 85 εγκαταστάσεις της UNRWA από την έναρξη του πολέμου. 30 εγκαταστάσεις επλήγησαν άμεσα και 55 υπέστησαν παράπλευρες απώλειες. Επιπλέον, η UNRWA έχει λάβει αναφορές για στρατιωτική χρήση των εγκαταστάσεών της», ανέφερε η οργάνωση. Από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, εννέα από τα 22 κέντρα υγείας της UNRWA λειτουργούσαν στην κεντρική και νότια Γάζα, όπου 284 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας περιέθαλψαν περισσότερους από 30.000 ασθενείς.