Το Ισραήλ “προχωράει” με μια επίθεση στη Χαμάς στη Ράφα, τη μοναδική πόλη της Λωρίδας της Γάζας στην οποία δεν έχει γίνει ακόμη χερσαία επίθεση στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και έξι μήνες, και θα εργαστεί ώστε να μην πληγούν οι Παλαιστίνιοι εκεί, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ads

Εξάλλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας δήλωσε σήμερα στο Reuters πως ο ισραηλινός στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να καταλάβει τη Ράφα και μπορεί να ξεκινήσει την επιχείρηση μόλις λάβει την έγκριση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα πάντως με αιγύπτιους αξιωματούχους που επικαλέστηκε η Wall Street Journal, το Ισραήλ προετοιμάζεται να μετακινήσει τους αμάχους προς την κοντινή Χαν Γιούνις κυρίως, όπου σκοπεύει να στήσει καταλύματα, κέντρα διανομής τροφίμων και νοσοκομεία εκστρατείας.

Η εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων προβλέπεται να διαρκέσει δυο ως τρεις εβδομάδες και να διεξαχθεί σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η χερσαία επιχείρηση θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι εβδομάδες, πάντα σύμφωνα με τις πηγές της Τζέρναλ.

Ads

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ έκανε γνωστό πως μελετάται «σειρά μέτρων (…) στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επιχειρήσεων στη Ράφα, ειδικά για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων».

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή κανένα σχέδιο εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων» από τη Ράφα, είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), κατά την άποψη του οποίου δεν είναι καν «εφικτή» η μαζική απομάκρυνση αμάχων στις τρέχουσες συνθήκες.

Για τον Γιαν Έγκελαντ, τον γενικό γραμματέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, «τον μεγαλύτερο καταυλισμό εκτοπισμένων στη Γη», θα οδηγούσε σε «κατάσταση Αποκάλυψης».