“Αυτό ήταν το πρώτο πλοίο που έφτασε στη Γάζα εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες – το άνοιγμα αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερες παλαιστινιακές κοινότητες. Μέχρι στιγμής, η WCK έχει παράσχει περισσότερα από 40 εκατομμύρια γεύματα σε οικογένειες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα από ξηράς, θάλασσας και αέρος”. Με τα λόγια αυτά  χαιρέτισε ο Chef Jose Andres, ιδρυτής της World Central Kitchen την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα. Λίγες εβδομάδες μετά επτά εργαζόμενοι της οργάνωσης σκοτώθηκαν στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα στη φονική επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων.

Ads

Η  WCK σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για στοχευμένο βομβαρδισμό κατά της αυτοκινητοπομπής τριών οχημάτων που μόλις είχε αναχωρήσει από αποθήκη στο Ντειρ αλ Μπαλάχ όπου είχε εκφορτώσει 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία είχε μεταφερθεί στη Γάζα από τη θάλασσα. Τα αυτοκίνητα που έφεραν το λογότυπο της οργάνωσης διένειμαν τρόφιμα σε εκτοπισμένους και βρίσκονταν σε ζώνη αποκλιμάκωσης. Σύμφωνα με το Al Jazeera το Ισραήλ παρεμποδίζει συστηματικά και περιορίζει αυστηρά την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Άλλωστε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα επιτεθεί κατά παλαιστινίων αμάχων που περιμένουν στη ουρά για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

“Αυτή δεν αποτελεί απλώς επίθεση κατά της WCK, είναι μια επίθεση εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων που εργάζονται στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου”, ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος Erin Gore. “Αυτό είναι ασυγχώρητο”. “Είμαι συντετριμμένη και συγκλονισμένη που εμείς – η World Central Kitchen και ο κόσμος – χάσαμε ζωές σήμερα εξαιτίας μιας στοχευμένης επίθεσης των IDF. Η αγάπη που είχαν για τη σίτιση των ανθρώπων, η αποφασιστικότητα με την οποία έδειχναν ότι η ανθρωπιά είναι πάνω απ’ όλα και ο αντίκτυπος που είχαν σε αμέτρητες ζωές θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας και θα εκτιμούμε”, δήλωσε η Gore. Η οργάνωση ανακοίνωσε την αναστολή της δραστηριότητας της στη Γάζα. Ποια είναι όμως η World Central Kitchen;

Ads
Οι εργαζόμενοι της World Central Kitchen συγκεντρώνονται γύρω από τα πτώματα των συναδέλφων τους μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο Al-Najjar στη Ράφα EPA/HAITHAM IMAD

Τι εστί World Central Kitchen;

Η WCK είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται στη διανομή τροφίμων και ζεστών γευμάτων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και καταστροφών σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 2010 από τον σεφ Jose Andres και τη σύζυγό του Patricia Fernandez de la Cruz, μετά από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή. Έκτοτε έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου και συνεχίζουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Μετά τον σεισμό στην Αϊτή, η οργάνωση αναπτύχθηκε και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, και δηλώνει ότι έχει προσφέρει 350 εκατομμύρια γεύματα από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της. Έχει παραδώσει τρόφιμα σε κοινότητες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε πρόσφυγες στα σύνορα με τις ΗΠΑ, σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και σε πολίτες στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ήταν επί τόπου μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε την πόλη Χιούστον των ΗΠΑ το 2017 και ένα μήνα αργότερα μετά τον τυφώνα Μαρία που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η WCK σέρβιρε εκατομμύρια γεύματα σε πρόσφυγες, ξεκινώντας από ανθρώπους που διέσχιζαν τα πολωνικά σύνορα. Φέτος, η WCK ανταποκρίθηκε στις πυρκαγιές στη Χιλή τον Φεβρουάριο, καθώς και στον σεισμό της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 160 ανθρώπους. Έχει εργαστεί στη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα, τη Ζάμπια, το Περού, την Κούβα, την Ουγκάντα, τις Μπαχάμες και την Καμπότζη.

Το έργο της WCK στη Γάζα

Η WCK συνεργαζόταν με τοπικούς σεφ για την παράδοση τροφίμων στη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Η ομάδα ανταποκρίθηκε και σε πληγέντες από την κλιμακούμενη κρίση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, καθώς και στο Ισραήλ.
Μέχρι τον Μάρτιο η WCK είχε διανείμει 40 εκατομμύρια γεύματα στη Γάζα και είχε “ανοίξει” 68 κουζίνες παρασκευής ζεστών γευμάτων σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και ντόπιους σεφ. Στις αρχές Μαρτίου η οργάνωση συμμετείχε καθοριστικά στην αποστολή βοήθειας δια θαλάσσης μέσω Κύπρου παρέχοντας 200 τόνους αλεύρι, ρύζι και επισιτιστική βοήθεια στην ισπανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Open Arms. Ένα δεύτερο πλοίο αναχώρησε από την Κύπρο το Σάββατο, μεταφέροντας 332 τόνους τροφίμων που προμηθεύτηκε η WCK. Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών 90 τόνοι βοήθειας εκφορτώθηκαν πριν η WCK αναστείλει τις εργασίες της και περίπου 220 τόνοι θα επιστραφούν πίσω.

Ποιοι ήταν οι εφτά άνθρωποι που έχασαν τις ζωές τους;

Η 43χρονη αυστραλή Lalzawmi ‘Zomi’ Frankcom, από τη Μελβούρνη, έχασε τη ζωή της κάνοντας τη δουλειά που αγαπούσε, σύμφωνα με την οικογένειά της. Την περιγράφουν ως έναν ευγενικό και ανιδιοτελή άνθρωπο που ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τους άλλους. Οι συνεργάτες της αναφέρουν ότι ήταν αφοσιωμένη στη δουλειά της και προσέφερε ζεστά γεύματα σε όσους τα είχαν ανάγκη καθημερινά.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Penny Wong, καταδίκασε το χτύπημα.
“Τα σχόλια που έρχονται για την Lalzawmi ‘Zomi’ Frankcom αφηγούνται την ιστορία μιας ζωής αφιερωμένης στην υπηρεσία των άλλων, συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών συμπολιτών της κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών”, ανέφερε η Wong στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι “το ακούραστο έργο της για τη βελτίωση της ζωής των άλλων δεν θα έπρεπε να στοιχίσει στην Frankcom τη δική της”.

Ο 35χρονος Damian Sobol από το Przemysl στη νοτιοανατολική Πολωνία, συμμετείχε και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda έγραψε στο X ότι πληροφορήθηκε”με βαθύ πόνο” για το θάνατο των εθελοντών του WCK, μεταξύ των οποίων και ένας Πολωνός πολίτης. “Αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο με την υπηρεσία και την αφοσίωσή τους στους άλλους. Αυτή η τραγωδία δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί και πρέπει να εξηγηθεί”, ανέφερε.

EPA/MOHAMMED SABER

“Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τι αισθάνονται αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που γνώριζαν αυτό το φανταστικό αγόρι”, δήλωσε σε ανάρτησή του ο δήμαρχος της πόλης, Wojciech Bakun στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Saif Abu Taha, ο μοναδικός Παλαιστίνιος που ταξίδευε με την αυτοκινητοπομπή, είχε εργαστεί εθελοντικά στην World Central Kitchen όταν αυτή εγκατέστησε τις δραστηριότητές της στη Γάζα και αργότερα προσλήφθηκε. Στα 25 του χρόνια, ο Saif ήταν ένας δραστήριος νέος που “ήθελε να κάνει κάτι για τους άλλους”, είπε ο αδελφός του, προσθέτοντας ότι εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα τους και μιλούσε καλά αγγλικά.

Σύμφωνα με τη World Central Kitchen, τρεις Βρετανοί πολίτες σκοτώθηκαν, επίσης, στην επίθεση: ο 57χρονος John Chapman, ο 33χρονος James Henderson και ο 47χρονοςς James Kirby. Και οι τρεις ήταν μέλη της ομάδας ασφαλείας. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ήταν ως πρώην πεζοναύτες που  στράφηκαν στην εθελοντική εργασία. Ο έβδομος εργαζόμενος ο Jacob Flickinger, ήταν 33χρονος διπλός υπήκοος των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, σύμφωνα με το World Central Kitchen, και εργαζόταν στην ομάδα βοήθειας .