Περισσότεροι πρόσφυγες ετοιμάζονται να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις στη πυκνοκατοικημένη περιοχή Τζαμπαλίγια στα περίχωρα της Πόλης της Γάζας.

Ads

Τουλάχιστον 320 ξένοι πολίτες από έναν αρχικό κατάλογο 500, καθώς και δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι κάτοικοι της Γάζας πέρασαν στην Αίγυπτο  την Τετάρτη (1/11), στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Χαμάς.

Κάτοχοι διαβατηρίων της Αυστραλίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Ινδονησίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ιορδανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών απομακρύνθηκαν.

Αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει και πάλι την Πέμπτη (2/11) ώστε να μπορέσουν να φύγουν περισσότεροι ξένοι. Διπλωματική πηγή δήλωσε πως περίπου 7.500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα αναχωρήσουν από τη Γάζα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

Ads

Τρίτος βομβαρδισμός της προσφυγικής περιοχής Τζαμπαλίγια

Επιπλέον, το Al Jazeera αναφέρει ότι η προσφυγική περιοχή Τζαμπαλίγια, βομβαρδίστηκε για τρίτη φορά την Πέμπτη (2/11) με την Χαμάς να ανακοινώνει τουλάχιστον 195 νεκρούς, 120 αγνοούμενους και 777 τραυματίες. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η οργάνωση είχε κέντρα διοίκησης και άλλες «υποδομές τρομοκρατίας κάτω, γύρω και μέσα σε κτίρια αμάχων, θέτοντας εσκεμμένα σε κίνδυνο αμάχους της Γάζας».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην twitter) πως η υπηρεσία του έχει «σοβαρές ανησυχίες ότι οι δυσανάλογες επιθέσεις (του Ισραήλ) θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει ανακοινώσει πως τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Την ίδια ώρα, πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστίνιων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.

«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.