Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εισβάλει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας το νοσοκομείο Al Shifa, το οποίο βρίσκεται εδώ και ημέρες υπό αποκλεισμό και πολιορκία.

Ads

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από ορισμένα κτίρια, όμως το νοσοκομείο παραμένει αποκλεισμένο με τεθωρακισμένα και πυροβολικό να βρίσκονται στις πύλες του και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο.

Γιατρός μέσα από το Αλ Σίφα περιγράφει στο Middle East Eye την κατάσταση κάνοντας λόγο για εικόνες εμπόλεμης ζώνης.

«Ο ισραηλινός στρατός είπε σε όλους να απομακρυνθούν από τα παράθυρα γιατί θα δεχθούν πυροβολισμούς» λέει ο δρ. Αχμέτ Μοκαλατάτι και προσθέτει ότι «πρόκειται για μια εμπόλεμη ζώνη μέσα σε νοσοκομείο που βρισκόταν ήδη σε δεινή κατάσταση λόγω έλλειψης εφοδίων, νερού, τροφίμων και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Όλο το νοσοκομείο δεν έχει βασικά είδη υγιεινής, πρέπει να μας βοηθήσουν όλοι να προστατεύσουμε τους ασθενείς».

Ads

Στη συνέχεια αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πεθάνει έξι νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα, προειδοποιώντας ότι θα πεθάνουν κι άλλα εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, μάλιστα, Μοχάμαντ Ζακούτ υπογραμμίζει «κατά τη διάρκεια εκκένωσης του νοσοκομείου δηλώσαμε πολλές φορές ότι δεν υπάρχει χώρος για να βάλουμε 40 θερμοκοιτίδες έξω από το νοσοκομείο».

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Al Jazeera καταγγέλλει ότι Ισραηλινοί στρατιώτες «χτυπούν ασθενείς, τραυματισμένους και εκτοπισμένους. Τους βάζουν να βγάλουν τα ρούχα τους, τους βρίζουν και τους προσβάλουν. Ζήτησαν από το προσωπικό να φύγει από τα πόστα του ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν ανακρίσεις υπό την απειλή όπλων».

Από την πλευρά της η Ναταλί Θέρτλ, αξιωματούχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δηλώνει στο BBC ότι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να φύγει κανείς από το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα άμαχοι να βρίσκονται ανάμεσα στα πυρά.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για 300 ασθενείς και προσωπικό μέσα στο Αλ Σίφα και περισσότερα από 100 στελέχη και οικογένειες κοντά στις εγκαταστάσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί παραμένει αδιευκρίνιστος.

«Προσπαθούμε εδώ και τρεις ημέρες να προχωρήσουμε σε εκκένωση, αλλά δεν έχει καταστεί εφικτό. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο» δηλώνει η Θέρτλ. «Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης» πρόσθεσε.

Διαβάστε: Γάζα / Προειδοποιήσεις για βασανιστήρια, εκτελέσεις και προβοκάτσια του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Αντίδραση από τον ΠΟΥ

Παρέμβαση έκανε, όμως, και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τεντρός Γκεμπρεχεσούς χαρακτηρίζοντας «πλήρως απαράδεκτη» την εισβολή του ισραηλινού στρατού μέσα στο νοσοκομείο και τονίζοντας ότι  «ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Με βάση το διεθνές δίκαιο οι δομές υγείας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, τα ασθενοφόρα και ι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται. Ακόμη κι εάν οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς».

«Εδώ και τρεις ημέρες δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τον αριθμό νεκρών και τραυματιών στη Γάζα και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις εκτιμήσεις για την κατάσταση του συστήματος υγείας στην περιοχή» σημείωσε.

Διαβάστε: Νετανιάχου / Δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Γάζα όπου δεν θα φτάσει ο στρατός