Περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις υπεράσπισης των δημοσιογράφων ζήτησαν από το Ισραήλ να προσφέρει «αμέσως πρόσβαση» και «χωρίς περιορισμούς» σε διεθνή ΜΜΕ στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία οι ξένοι ανταποκριτές έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί, με κάποιες εξαιρέσεις.
«Εδώ και 20 μήνες οι ισραηλινές αρχές αρνούνται στους δημοσιογράφους εκτός Γάζας την ανεξάρτητη πρόσβαση στον παλαιστινιακό θύλακα, μια πρωτοφανής κατάσταση στη σύγχρονη ιστορία των ένοπλων συγκρούσεων», επισημαίνουν οι υπογράφοντες την επιστολή αυτή, τη σύνταξη της οποίας συντόνισαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) με έδρα τη Νέα Υόρκη.
«Οι ντόπιοι δημοσιογράφοι, που είναι στην καλύτερη θέση να κατανοήσουν την πραγματικότητα, είναι αντιμέτωποι με τον εκτοπισμό και τον λιμό. Μέχρι σήμερα σχεδόν 200 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό. Πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί και βλέπουν τη ζωή τους να απειλείται συνεχώς επειδή κάνουν τη δουλειά τους: είναι μάρτυρες», συνεχίζει η επιστολή την οποία έχουν υπογράψει μεταξύ άλλων ο Φιλ Τσέτγουιντ διευθυντής ειδήσεων του AFP, η Τζούλι Πέις διευθύντρια του Associated Press και ο Αλούφ Μπεν αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Διαβάστε επίσης: Γάζα / Καρκινοπαθείς: Η αόρατη τραγωδία
Το Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων κατήγγειλε την Πέμπτη (5/6) τον θάνατο τριών δημοσιογράφων— του Ισμαΐλ Μπάνταχ και του Σουλεϊμάν Χαζάζ που εργάζονταν στο τηλεοπτικό δίκτυο Palestine al Youm και του Σαμίρ Ριφάι του πρακτορείου Shams—στη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον νοσοκομείου στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.
Σύμφωνα με το Συνδικάτο, οι τρεις δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε μια σκηνή κοντά στο νοσοκομείο αλ Άχλι όταν σκοτώθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το πλήγμα του είχε στόχο «κέντρο διοίκησης» του Ισλαμικού Τζιχάντ κοντά στο νοσοκομείο.

Τα μεγάλα, διεθνή μέσα ενημέρωσης βασίζονται στις ομάδες Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που βρίσκονται στη Γάζα, εξαντλημένων από σχεδόν 20 μήνες πολέμου, για να μεταφέρουν την εικόνα από τον θύλακα. Όσοι κατάφεραν να φύγουν από τη Γάζα παρακολουθούν από απόσταση τις εξελίξεις χάρη στις επαφές τους.
Παράλληλα πολλοί νέοι στη Γάζα, όπως ο Μοτάζ Αζάιζα ή η Μπισάν Όουντα, έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Instagram όπου έχουν χιλιάδες ακόλουθους, για να περιγράψουν τη ζωή των Παλαιστίνιων υπό τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, με την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είναι απαραίτητο το Ισραήλ να ανοίξει τα σύνορα της Γάζας», συνεχίζει η επιστολή, καλώντας τους «ηγέτες του κόσμου» να ασκήσουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
«Όταν δημοσιογράφοι σκοτώνονται σε πρωτοφανείς αριθμούς και ανεξάρτητα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έχουν πρόσβαση (στη Γάζα), ο κόσμος χάνει την ικανότητά του να βλέπει καθαρά, να κατανοεί πλήρως και να αντιδρά αποτελεσματικά σε ό,τι συμβαίνει», επισημαίνει η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).
«Πρόκειται για μια μεθοδική προσπάθεια απόκρυψης των γεγονότων, φίμωσης της αλήθειας, απομόνωσης του παλαιστινιακού Τύπου και μαζί του του πληθυσμού», τονίζει ο Τιμπό Μπρουτέν, γενικός διευθυντής των RSF. Η οργάνωση κατέταξε το Ισραήλ στην 112η θέση (σε σύνολο 180 χωρών) του καταλόγου του για την ελευθερία του Τύπου και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στην 163η.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα αλλά χωρίς επιτυχία ζητήσει ελεύθερη πρόσβαση για τους ξένους ανταποκριτές στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (FPA), με έδρα την Ιερουσαλήμ, η οποία εκπροσωπεί δημοσιογράφους που εργάζονται για διεθνή μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, έχει ήδη καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διαμαρτυρόμενη για την απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων στη Γάζα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >