Χιλιάδες ασθενείς στη Γάζα, ανάμεσά τους είναι τουλάχιστον 2.500 παιδιά που η UNICEF λέει ότι πρέπει να μεταφερθούν αμέσως, περιμένουν την ισραηλινή άδεια για επείγουσα ιατρική εκκένωση ώστε να βρουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια, η οποία είναι αδύνατη μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης του παλαιστινιακού θύλακα, από τον ισραηλινό στρατό, αλλά πολλά από αυτά πεθαίνουν, καθώς τα αιτήματα απορρίπτονται.

Ads

Ο 12χρονος Παλαιστίνιος ήταν ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στην κεντρική Γάζα, με λευχαιμία, υποσιτισμένος και με δάκρυα από τον πόνο παρά τη μορφίνη που του έδιναν οι γιατροί, όταν η Rosalia Bollen, υπάλληλος της UNICEF, είπε, στον ανταποκριτή του Assosciated Press, ότι τον είδε στα τέλη Οκτωβρίου.

Η οικογένεια του Islam al-Rayahen είχε ζητήσει από τις ισραηλινές αρχές έξι φορές τους τελευταίους μήνες την άδεια να τον απομακρύνουν από τη Γάζα για μια απελπιστικά αναγκαία μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, είπε η Bollen. Έξι φορές, το αίτημα απορρίφθηκε για ανεξήγητους «λόγους ασφαλείας», είπε.

Ο Ισλάμ πέθανε τρεις ημέρες αφότου τον είδε, είπε η Bollen.

Ads

«Δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν. Αυτά τα παιδιά θα πεθάνουν. Πεθαίνουν περιμένοντας και βρίσκω εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο κόσμος το αφήνει να συμβεί αυτό», δήλωσε η Bollen.

Θάνατος στην αναμονή

Ο ισραηλινός στρατός συχνά κάνει και μήνες για να ανταποκριθεί στα αιτήματα ιατρικής εκκένωσης και ο αριθμός αυτών των εκκενώσεων έχει μειωθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο στρατός απορρίπτει είτε τον ασθενή είτε, στην περίπτωση των παιδιών, τους φροντιστές που τα συνοδεύουν για ασαφείς λόγους ασφαλείας ή χωρίς εξηγήσεις.

Οι ισραηλινές αποφάσεις φαίνεται να είναι «αυθαίρετες και δεν λαμβάνονται με βάση κάποιο κριτήριο ούτε λογική», δήλωσε ο Moeen Mahmood, ο διευθυντής της Ιορδανίας για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η COGAT, η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις των Παλαιστινίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της προς το Associated Press ότι «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγκρίνει την αναχώρηση των παιδιών και των οικογενειών τους για ιατρικές θεραπείες, με την επιφύλαξη ελέγχου ασφαλείας». Δεν απάντησε όταν ζητήθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την περίπτωση του Ισλάμ.

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ εξετάζει αν ο ασθενής ή ο συνοδός τους έχουν αυτό που αποκάλεσε «σχέση με την τρομοκρατία» και αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο απορρίπτονται. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Osaid Shaheen, ο οποίος είναι σχεδόν 2 ετών, αντιμετωπίζει τώρα τον κίνδυνο αφαίρεσης των ματιών του, αφού το Ισραήλ απέρριψε την εκκένωσή του για θεραπεία καρκίνου στον αμφιβληστροειδή του.

Το νήπιο διαγνώστηκε με καρκίνο τον Απρίλιο, αφού η μητέρα του παρατήρησε ότι το αριστερό του βλέφαρο ήταν πεσμένο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε την εκκένωσή του μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα στη νότια Γάζα, αλλά το πέρασμα έκλεισε τον Μάιο, όταν ισραηλινά στρατεύματα το κατέλαβαν σε μια επίθεση, λέει η μαμά του.

Ο ΠΟΥ υπέβαλε εκ νέου αίτηση, αυτή τη φορά για να φύγει ο Osaid μέσω του περάσματος Kerem Shalom στο Ισραήλ, που είναι πλέον η μόνη οδός για να ταξιδέψουν οι εκκενωθέντες. Κατά τη διάρκεια της μακράς αναμονής, ο καρκίνος εξαπλώθηκε στο άλλο μάτι του παιδιού και έφτασε στο στάδιο 4.

Τον Νοέμβριο, η μητέρα πληροφορήθηκε ότι ο Osaid απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Είπε ότι έμεινε άναυδη. «Δεν περίμενα ότι ένα παιδί θα μπορούσε να λάβει απόρριψη για ασφάλεια».

Οι γιατροί χορήγησαν στο αγόρι τρεις δόσεις χημειοθεραπείας. Αλλά με τις προμήθειες στη Γάζα να είναι λίγες, αγωνίζονται να βρουν περισσότερες. Αν δεν μπορέσουν, θα πρέπει να αφαιρέσουν τα μάτια του Osaid ή ο καρκίνος θα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός του, δήλωσε ο Abu Libda.

«Είναι απλώς ένα παιδί. Πώς θα ζήσει τη ζωή του χωρίς να βλέπει; Πώς θα παίζει; Πώς θα δει το μέλλον του και πώς θα εξελιχθεί η ζωή του;» ρωτά η μητέρα, έξω από το σπίτι όπου η οικογένειά της έχει καταφύγει στη συνοικία Beni Suheil της νότιας Γάζας.

Σε κοντινή απόσταση, ο μικρός Osaid – που μέχρι στιγμής έχει ακόμα την όρασή του – περιφερόταν στα ερείπια ενός κτιρίου που καταστράφηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, χαμογελώντας καθώς έπαιζε με κομμάτια από μπάζα. Όταν ρωτήθηκε για την περίπτωσή του, η COGAT δεν απάντησε.

Με το σταγονόμετρο οι ιατρικές εκκενώσεις

Ο ΠΟΥ λέει ότι 14.000 ασθενείς όλων των ηλικιών χρειάζονται ιατρική εκκένωση από τη Γάζα, το Υπουργείο Υγείας της περιοχής ανεβάζει τον αριθμό σε 22.000, συμπεριλαμβανομένων 7.000 ασθενών που έχουν απόλυτη ανάγκη και θα μπορούσαν να πεθάνουν σύντομα χωρίς θεραπεία, σύμφωνα με τον Mohamed Abu Salmeya, αξιωματούχο του Υπουργείου που είναι υπεύθυνος για τις παραπομπές εκκένωσης.

Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν απομακρυνθεί 5.230 ασθενείς, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις.

Από τον Μάιο, όταν έκλεισε το πέρασμα της Ράφα, ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί, με μόνο 342 ασθενείς να έχουν απομακρυνθεί, είπε η ίδια, δηλαδή κατά μέσο όρο λιγότεροι από δύο την ημέρα.

Πριν από τον πόλεμο, όταν ήταν απαραίτητη και η ισραηλινή άδεια, περίπου 100 ασθενείς την ημέρα μεταφέρονταν από τη Γάζα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Περισσότεροι από 44.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 105.000 έχουν τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ, από τις 7 Οκτωβρίου 2023, με πρόσχημα την επιχείρηση της Χαμάς για την απελευθέρωση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Το σύστημα υγείας της Γάζας έχει αποδεκατιστεί, με μόνο 17 από τα αρχικά 36 νοσοκομεία της περιοχής να λειτουργούν και αυτά μόνο εν μέρει. Παλεύουν με τα κύματα των τραυματιών πολέμου, επιπλέον των ασθενών με άλλες παθήσεις.

Η διενέργεια εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων ή θεραπειών στη Γάζα είναι δύσκολη ή αδύνατη, καθώς ο εξοπλισμός έχει καταστραφεί, ορισμένοι ειδικοί γιατροί έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί και οι ιατρικές προμήθειες είναι περιορισμένες. Το μοναδικό ειδικό νοσοκομείο της Γάζας για τον καρκίνο καταλήφθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα στις αρχές του πολέμου, υπέστη σοβαρές ζημιές και έχει κλείσει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι τον Αύγουστο προσπάθησαν να εκκενώσουν 32 παιδιά μαζί με τους φροντιστές τους, αλλά μόνο έξι επιτράπηκε να φύγουν.

Τον Νοέμβριο, ζήτησαν να μεταφερθούν άλλα οκτώ, συμπεριλαμβανομένου ενός 2χρονου παιδιού με ακρωτηριασμένο πόδι, αλλά οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν την εκκένωση, ανέφεραν οι

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι πέντε από τα οκτώ αιτήματα του Νοεμβρίου εγκρίθηκαν, αλλά οι φροντιστές που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με τα παιδιά απορρίφθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματα με εναλλακτικούς συνοδούς. Ο αξιωματούχος δεν είπε γιατί δεν εγκρίθηκαν τα άλλα τρία παιδιά.

Οι φροντιστές που απορρίφθηκαν ήταν οι μητέρες και οι γιαγιάδες των παιδιών, δήλωσε ο Μαχμούντ, ο αξιωματούχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το θέμα της ασφάλειας.

«Θα πρέπει να περιμένω μέχρι ο γιος μου να παραλύσει;»

Τα παιδιά που περιμένουν καιρό για άδεια αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες αν δεν λάβουν θεραπεία.

Η Nima al-Askari είπε ότι οι γιατροί της είπαν ότι ο 4χρονος Qusay μπορεί να μείνει παράλυτος αν ο γιος της δεν χειρουργηθεί τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες για ένα καρδιακό ελάττωμα που στενεύει την αορτή του.

«Θα πρέπει να περιμένω μέχρι ο γιος μου να παραλύσει;» είπε η al-Askari. «Όλοι μου λένε να περιμένω μέχρι να εκκενωθεί. … Αυτός είναι ο μοναδικός μου γιος. Δεν μπορώ να τον βλέπω σε αναπηρικό καροτσάκι».

Η Asma Saed δήλωσε ότι περιμένει εδώ και τρεις μήνες να μάθει αν ο 2χρονος γιος της, Al-Hassan, μπορεί να ταξιδέψει για θεραπεία λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

Εν τω μεταξύ, ζουν σε έναν άθλιο καταυλισμό με σκηνές στο Χαν Γιουνίς, με ελάχιστο καθαρό νερό ή φαγητό.

Είπε ότι ο γιος της δεν κοιμάται, ουρλιάζοντας όλη τη νύχτα.

«Μακάρι να μπορούσα να τον βλέπω όπως κάθε παιδί στον κόσμο που μπορεί να κινείται, να περπατά και να παίζει», είπε. «Είναι ένα παιδί, δεν μπορεί να εκφράσει τον πόνο του».