Οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου νοσοκομείου στη Γάζα, Αλ-Σίφα, αναγκάστηκαν να θάψουν σε ομαδικό τάφο εντός του συγκροτήματος δεκάδες πτώματα σε αποσύνθεση, συμπεριλαμβανομένων μωρών και ασθενών που πέθαναν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ads

Συγκεκριμένα, περίπου 100 μέλη της ιατρικής ομάδας του νοσοκομείου χρειάστηκαν έξι ώρες για να θάψουν τα 200 πτώματα, σύμφωνα με τον Al-Bursh, επικεφαλής του τμήματος ορθοπεδικής χειρουργικής του νοσοκομείου.

«Οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή. Δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα παράθυρα λόγω της δυσοσμίας (σ.σ. λόγω της αποσύνθεσης) που έβγαινε από την αυλή» είπε στο BBC, προσθέτοντας ότι περίπου 120 πτώματα βρίσκονταν εκεί έξω, πριν θαφτούν. «Άλλα 80 βρίσκονταν στο νεκροτομείο, με γυναίκες και παιδιά κυρίως μεταξύ των νεκρών» εξήγησε ο Al-Bursh.

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε τους γιατρούς να τους αφήσουν λόγω φόβων ασφαλείας από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, «αλλά εμείς αναλάβαμε την ευθύνη (σ.σ. να τους θάψουν), είπε ο Al-Bursh.

Ads

Διαβάστε επίσης: Λωρίδα της Γάζας / Με δύο πυρηνικές βόμβες ισοδυναμούν τα εκρηκτικά που έριξαν οι Ισραηλινοί από τις 7 Οκτωβρίου

Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δήλωσε ότι η δυσοσμία από πτώματα σε αποσύνθεση ήταν παντού στις εγκαταστάσεις. Ο δημοσιογράφος του BBC Rushdi Abualouf μίλησε με μια πηγή μέσα στο νοσοκομείο, η οποία είπε ότι τα τανκς περικυκλώνουν το νοσοκομείο από όλες τις κατευθύνσεις και ότι η πρόσβαση μέσα και έξω από το νοσοκομείο είναι αδύνατη.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι κατασκευάζει κέντρα διοίκησης κάτω από ιατρικές υποδομές, χωρίς να δίνει στοιχεία για τους ισχυρισμούς, κατηγορίες που αρνούνται τόσο η Χαμάς όσο και το ιατρικό προσωπικό.

Ο Γκάζι Χαμάντ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς σχετικά με το νοσοκομείο Αλ-Σίφα ως κέντρο διοίκησης μαχητών ως «ψευδή και παραπλανητική προπαγάνδα». «Οι κατοχικές δυνάμεις δεν έχουν κανένα στοιχείο για να το αποδείξουν. Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, διότι αυτό αντιβαίνει στη θρησκεία, την ηθική και τις αρχές μας» δήλωσε ο Χαμάντ.

Ο Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι το νοσοκομείο έχει επανειλημμένα καλέσει διεθνείς οργανισμούς να ξεναγηθούν στο Αλ-Σίφα για να επιβεβαιώσουν την ουδετερότητά του, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Εκτός λειτουργίας 22 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 22 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα δεν λειτουργούν «λόγω έλλειψης καυσίμων, ζημιών, επιθέσεων και ανασφάλειας».

Καλώντας σε άμεση κατάπαυση του πυρός, η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα 14 νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά «έχουν μόλις και μετά βίας επαρκείς προμήθειες για να διατηρήσουν κρίσιμες και σωτήριες χειρουργικές επεμβάσεις και να παρέχουν νοσοκομειακή περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής θεραπείας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι ο «καλύτερος τρόπος» για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών καθώς και των πολιτών που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας δεν είναι η εκκένωση αλλά «η παύση των εχθροπραξιών τώρα».

Η εκπρόσωπος Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν για χάρη «της διάσωσης ζωών, όχι της αφαίρεσης ζωών».

Σχετικά με την εντολή του ισραηλινού στρατού να εκκενωθεί το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της Γάζας, η Χάρις δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη ότι δεν θα ήταν δυνατόν να εκκενωθούν 700 ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο.

*Με πληροφορίες από Al Jazeera, BBC, Guardian