Οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού κατοχικού στρατού και της παλαιστινιακής αντίστασης συνεχίστηκαν στη συνοικία Shujayea της πόλης της Γάζας, ενώ η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε για ολοένα και πιο «απελπιστικές» συνθήκες για τους εκτοπισμένους πολίτες εν μέσω της ανόδου της θερμοκρασίας και της συσσώρευσης σκουπιδιών και λυμάτων.

Ads

Η εκπρόσωπος της UNWRA Louise Wateridge αναφέρει ότι η καλοκαιρινή ζέστη έχει γίνει «αφόρητη» στη Γάζα, με τις οικογένειες να «ζουν κάτω από πλαστικά καλύμματα» καθώς «οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη».

Η Wateridge σημειώνει επίσης ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν γίνει απελπιστικές για τους εκτοπισμένους που ζουν «δίπλα σε βουνά από σκουπίδια και λύματα».

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιους σε διάφορα σημεία της Λωρίδας το Σάββατο.

Στα νοτιοδυτικά, τανκς έβαλαν στο στόχαστρο εκτοπισμένους αμάχους σε καθορισμένες «ασφαλείς ζώνες».

Επιπλέον, χερσαίες επιχειρήσεις στη συνοικία al- Mawasi είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και θύματα.

Αδιέξοδο στις συνομιλίες

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, αλλά η παλαιστινιακή οργάνωση παραμένει έτοιμη να «αντιμετωπίσει θετικά» οποιαδήποτε πρόταση περιλαμβάνει «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ καταγγέλλουν την απόφαση του Ισραήλ να νομιμοποιήσει πέντε παράνομου οικισμούς, καθώς ένας Ισραηλινός υπουργός υποσχέθηκε να φέρει «ένα εκατομμύριο» νέους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.