Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ζητά από το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο, καθώς ο στρατός του ισοπεδώνει τη Λωρίδα της Γάζας και σχεδιάζει χερσαία εισβολή στην υπερπλήρη Ράφα.

Ads

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Σολτς επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Γερμανίας στην «ασφάλεια» του Ισραήλ, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι το Βερολίνο αναμένει από την κυβέρνηση Νετανιάχου να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη χώρα του και αυτό είναι που οι ΗΠΑ, η Γερμανία και πολλοί άλλοι απλώς δηλώνουν», δήλωσε ο Σολτς.

«Είμαστε επίσης πολύ σαφείς για τα πράγματα που είναι σημαντικό να ειπωθούν. Έτσι, πρώτον ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα. Δεύτερον ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο πόλεμος είναι σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ads

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για καταστροφικές συνέπειες ενόψει ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

Έξι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν για τις «καταστροφικές» συνέπειες της επικείμενης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Η κοινή δήλωση υπογράφηκε από τους επικεφαλής της Oxfam, της Διεθνούς Αμνηστίας, της ActionAid, του War Child, του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων και της Handicap International.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις οδυνηρές εξελίξεις στη Ράφα, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο ως τελευταίο καταφύγιο – πάνω από μισό εκατομμύριο από αυτούς είναι παιδιά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Αν το Ισραήλ ξεκινήσει την προτεινόμενη χερσαία επίθεσή του, χιλιάδες ακόμη άμαχοι θα σκοτωθούν και η τρέχουσα ροή ανθρωπιστικής βοήθειας κινδυνεύει να σταματήσει εντελώς. Αν αυτό το στρατιωτικό σχέδιο δεν σταματήσει αμέσως, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές» προσθέτουν οι οργανώσεις, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση για «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

Τουλάχιστον 28.800 νεκροί στη Γάζα

Λόγω των ισραηλινών αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων στη Γάζα έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα, ενώ σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του βρίσκεται στα όρια του λιμού και το Ισραήλ εμποδίζει συστηματικά τη ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια.

Τουλάχιστον 28.858 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 68.667 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα, ενώ εικάζεται ότι χιλιάδες πτώματα είναι θαμμένα στα ερείπια σε όλη την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος.