Πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 10 έχουν τραυματιστεί από την πτώση κιβωτίου με ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν να δήλωσε την Παρασκευή (9/3) ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει συμφωνία εκεχειρίας πριν το Ραμαζάνι, πράγμα που θα άνοιγε ανθρωπιστικούς δρόμους για να μπορέσει να δοθεί αμεσότερη και ασφαλέστερη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ads

Μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε μια ρίψη βοήθειας να χτυπά ένα σπίτι «σαν ρουκέτα», αφού το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε.

Ο Mohammed al-Ghoul είπε ότι ο ίδιος και ο αδελφός του ακολούθησαν το βοήθημα, με την ελπίδα να πάρουν «μια σακούλα αλεύρι». «Τότε, ξαφνικά, το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και έπεσε κάτω σαν ρουκέτα», χτυπώντας ένα σπίτι.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιορδανίας, μιλώντας στο Al Jazeera, υποστήριξαν ότι αεροσκάφη από τις χώρες τους δεν προκάλεσαν τους θανάτους.

Ads

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς 23 παιδιά έχουν πεθάνει από την ασιτία.

Η Ε.Ε. σε προσπάθεια να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω θάλασσας ανέφερε ότι φορτία από την Κύπρο θα πάνε κατευθείαν στη Γάζα, 210 ναυτικά μίλια μακριά, αλλά δεν είπε πού θα αποβιβαστούν ή θα εκφορτωθούν ή πώς θα διανεμηθούν τα τρόφιμα από το σημείο αποβίβασης.

Ο Sultan Barakat από το Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa, υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ για θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας προς τη Γάζα έχει βασικό σκοπό να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από το γεγονός ότι υπάρχουν φορτηγά γεμάτα βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα.

«(Ο Μπάιντεν) ήλπιζε να παρουσιάσει μια κατάπαυση του πυρός. Αυτό δεν συνέβη, οπότε αυτό ήταν μια βολική δεύτερη επιλογή» (σ.σ. ο ανθρωπιστικός διάδρομος) ανέφερε ο καθηγητής στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι βοηθά επίσης τον Αμερικανός πρόεδρο στο εσωτερικό «δεδομένης της πίεσης που του ασκείται να πει κάτι εποικοδομητικό σχετικά με την Παλαιστίνη».

Παράλληλα, οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται και σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa στο τελευταίο κύμα των επιδρομών σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά. Συγκεκριμένα, 23 θανάτους μόνο στην Χαν Γιούνις.