Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση  ορισμένων από τους περισσότερους από 100 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ads

«Ελπίζω μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου», είπε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σήμερα ξημερώματα Τρίτης (ώρα Ελλάδος) πότε αναμένει να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός. «Ο σύμβουλός μου για την εθνική ασφάλεια μου λέει ότι είμαστε κοντά. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Ελπίζω ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός».

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε το Σαββατοκύριακο τους γενικούς όρους μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εκεχειρία έξι εβδομάδων για την απελευθέρωση περίπου 40 ομήρων. Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση Παλαιστινίων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία. 

Oi Ισραηλινοί διαπραγματευτές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απελευθερώσει μια ομάδα υψηλού προφίλ Παλαιστινίων κρατουμένων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ορισμένων από τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Ads

«Η αλλαγή στην ισραηλινή διαπραγματευτική στρατηγική, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια», σχολιάζουν  οι New York Times, «είναι σημαντική επειδή θα μπορούσε να βοηθήσει να πειστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους Iσραηλινούς στρατιώτες που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο και να συμφωνήσει σε μια συμφωνία που θα σταματήσει προσωρινά τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας». 

Οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας είχαν σταματήσει λόγω της άρνησης του Ισραήλ να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για φόνο και να δεσμευτεί για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, δύο από τα μέτρα που υποστηρίζει η Χαμάς.

Τώρα, οι ισραηλινοί διαπραγματευτές συμφώνησαν κατ’ ιδίαν σε μια πρόταση των ΗΠΑ, που προβλέπει την απελευθέρωση πέντε γυναικών Ισραηλινών στρατιωτών για 15 Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί σε υψηλές ποινές με την κατηγορία της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με γνώση των συνεχιζόμενων προσπαθειών διαμεσολάβησης. 

Ουδέν σχόλιο, απάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ερώτηση για τη θέση των Ισραηλινών διαπραγματευτών.