Με τη διεθνή προσοχή στραμμένη στον Λίβανο – Ιράν και τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ, αυτά που συμβαίνουν αυτές τις εβδομάδες στη Γάζα κάνουν τη βιβλική Κόλαση να μοιάζει με Ντίσνεϋλαντ.

Ads

Ιδιαίτερα στη βόρεια Γάζα, την οποία προφανώς η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει να εποικίσει ξανά μετά το τέλος των εχθροπραξιών, οι περίπου 400.000 πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ένα μόνο δίλημμα: αν θα πεθάνουν από πείνα ή από βόμβες. Να τι είπε ένας επιζών:

«Κοιμόμασταν, όταν γύρω στις 12 ξαφνικά αισθανθήκαμε ότι έγινε σεισμός στην περιοχή. Έπεφταν πάνω μας συντρίμμια. Σπεύσαμε έξω αφού ακούσαμε κραυγές γυναικών και παιδιών και διαπιστώσαμε ότι οι γείτονές μας είχαν στοχοποιηθεί από τεράστιες βόμβες. Τόνοι εκρηκτικών είχαν πέσει σε μια κατοικημένη γειτονιά γεμάτη πολίτες και εκτοπισμένες οικογένειες…

Όλοι όσοι μαρτύρησαν εδώ είναι παιδιά, γυναίκες και εκτοπισμένοι που έφυγαν από άλλες περιοχές λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών, αναζητώντας καταφύγιο σε ένα μέρος που πίστευαν ότι ήταν πιο ασφαλές».

Ads

Ο Δρ Marwan Sultan, διευθυντής του «Ινδονησιακού Νοσοκομείου» στη Γάζα, ένα από τα ελάχιστα που λειτουργούν ακόμη, περιέγραψε στο αμερικανικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα Democracy Now:

«Από τα μέσα της νύχτας, το νοσοκομείο δέχεται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις, που επιτίθενται στον δεύτερο και τρίτο όροφο. Τώρα έχουμε 40 ασθενείς. Τριάντα από αυτούς είναι τραυματισμένοι. Μερικοί είναι πολύ σοβαρά και χρειάζονται οξυγόνο και κρίσιμη φροντίδα. Αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί από τα μεσάνυχτα. Και το ιατρικό προσωπικό, δεν μπορεί να ανάψει τη γεννήτρια λόγω των επιθέσεων».

Πρόκειται για τακτική γενοκτονίας – δεν υπάρχει άλλη λέξη. Προχθές, ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε έξι ιατρικές ΜΚΟ να εισέλθουν στη Γάζα, ενώ σκότωσε τέσσερις μηχανικούς ύδρευσης που ταξίδευαν για να κάνουν επισκευές στις υποδομές ύδρευσης.

Σύμφωνα με την Oxfam, την οργάνωση που ιδρύθηκε το 1942 για την αντιμετώπιση του λιμού στην Ελλάδα, οι τέσσερις μηχανικοί ταξίδευαν σε όχημα με σαφή διακριτικά, όταν δέχθηκαν επίθεση. Η καταστροφή του συστήματος ύδρευσης στη Γάζα έχει οδηγήσει σε πολλές ασθένειες. Το 98% του νερού είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Συνένοχες για το έγκλημα δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και οι κυβερνήσεις της Δύσης που παραμένουν αδρανείς ή κάνουν μικρές κινήσεις, απλώς για τα μάτια της κοινής γνώμης.

Το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί με σαφήνεια για  την ευθύνη των κρατών να αποτρέψουν γενοκτονίες, ιδίως στην υπόθεση Βοσνία κατά Σερβίας και της γενοκτονίας στη Μιανμάρ, επιβεβαιώνοντας ότι τα κράτη πρέπει να παύσουν κάθε μορφή βοήθειας που θα μπορούσε να επιτρέψει ενέργειες γενοκτονίας. Βοήθεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική ενίσχυση αλλά και κάθε άλλος τρόπος, διπλωματικός ή πολιτικός, που ενισχύσει το μέρος που προχωρεί σε γενοκτονία.

Η Σύμβαση για τη Γενοκτονία και οι Συμβάσεις της Γενεύης υποχρεώνουν τα κράτη να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου, καθιστώντας την αδράνεια -και την αναποτελεσματική δράση- από τρίτα κράτη μορφή συνενοχής.

Η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συνιστά συνενοχή στη δολοφονία.