Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μερικές ώρες αφού οι ένοπλες δυνάμεις του ανακοίνωσαν πως χθες, Τετάρτη (1/2), αναχαιτίστηκε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ads

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τον πύραυλο της Τετάρτης από τη Χαμάς ή το μικρότερο κίνημα Ισλαμική Τζιχάντ, το οποίο εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Κατά την ισραηλινή επιδρομή εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μετέδωσε το Al Jazeera.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε στις 02:41 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως βρίσκονταν σε εξέλιξη «πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας».

Ads

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις τοπικές παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πρώτα πλήγματα -ήταν τουλάχιστον επτά- είχαν στόχο κέντρο εκπαίδευσης των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ (του ένοπλου βραχίονα της ισλαμιστικής παράταξης Χαμάς) στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μαγκάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά τα ισραηλινά πλήγματα, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα. Η ένοπλη πτέρυγα του αριστερού Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι εξαπέλυσε πυραυλικές βολές κατά του Ισραήλ νωρίς το πρωί, σήμερα Πέμπτη (2/2), ως απάντηση στις αεροπορικές επιδρομές και τη «συστηματική επίθεση» κατά των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Η μεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ έχει επικριθεί συστηματικά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με εκατοντάδες να κρατούνται χωρίς κατηγορίες σε αυτό που το Ισραήλ αποκαλεί «διοικητική κράτηση».

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ

Των πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας προηγήθηκε η έκκληση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, για ηρεμία ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην περιοχή την Τρίτη (31/1), κατά την οποία επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον για μια λύση δύο κρατών.

«Οι Παλαιστίνιοι, όπως και οι Ισραηλινοί, διακατέχονται από ένα αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας, έναν εντεινόμενο φόβο, στις κοινότητες και τους χώρους λατρείας», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα αποκλιμάκωσης, να σταματήσει η βία», πρόσθεσε, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών. Ως τέτοιες ενέργειες ανέφερε «την επέκταση των (εβραϊκών) οικισμών, τη νομιμοποίηση αυθαίρετων (μη εγκεκριμένων από την κυβέρνηση εβραϊκών) οικισμών, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις».

Η κορυφαία διπλωμάτης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, και ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για παλαιστινιακές υποθέσεις, Χάντυ Αμρ, παρέμειναν για να συνεχίσουν τις συνομιλίες αποκλιμάκωσης μεταξύ των πλευρών.

Σε ένα tweet που έστειλε μετά την εκτόξευση πυραύλων, ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος επιβλέπει τις φυλακές, δήλωσε ότι θα προωθήσει τα σχέδια για την αυστηροποίηση των συνθηκών για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα δεν θα με σταματήσουν από το να συνεχίσω τις προσπάθειες να ακυρώσω τις συνθήκες που επικρατούν στις θερινές κατασκηνώσεις για τους δολοφόνους τρομοκράτες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.