Ομάδα επτά ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε τον τερματισμό της στρατιωτικής επίθεσης και του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, καθώς ο επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος με μια εναλλακτική πρόταση που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παράδοση βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ads

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν αργά την Παρασκευή (16/5), οι ηγέτες της Ισλανδίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας δήλωσαν ότι «δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά στην ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα», καθώς ο αποκλεισμός του Ισραήλ έχει εμποδίσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας για δυόμισι μήνες.

«Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να ανατρέψει αμέσως την τρέχουσα πολιτική της, να απέχει από περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις και να άρει πλήρως τον αποκλεισμό, εξασφαλίζοντας την ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από διεθνείς ανθρωπιστικούς φορείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πάνω από 50.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Πολλοί περισσότεροι θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πείνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα», προστίθεται.

Ads

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένα όργανο που εργάζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, σημείωσε επίσης ότι η Γάζα υφίσταται «σκόπιμη πείνα» και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ σπέρνει «τους σπόρους για την επόμενη Χαμάς» στην περιοχή, αναφερόμενο στην παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα.

Οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις ήρθαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, ότι 160.000 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια και 9.000 φορτηγά ήταν έτοιμα να εισέλθουν στη Γάζα.

«Σε όσους προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους διανομής της βοήθειας, ας μην χάνουμε χρόνο. Έχουμε ήδη ένα σχέδιο», δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

«Έχουμε τους ανθρώπους. Έχουμε τα δίκτυα διανομής. Έχουμε την εμπιστοσύνη των κοινοτήτων στο έδαφος. Και έχουμε την ίδια τη βοήθεια – 160.000 παλέτες – έτοιμη να μεταφερθεί. Τώρα», είπε.

«Απαιτούμε γρήγορη, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση της βοήθειας στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Αφήστε μας να δουλέψουμε».

Το Ισραήλ έχει σταματήσει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και όλων των άλλων βασικών ειδών στη Γάζα από τις 2 Μαρτίου. Οργανισμοί του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για τη μείωση των προμηθειών τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στο έδαφος όπου ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που αντιμετωπίζουν οξεία πείνα.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δήλωσαν ότι προετοιμάζουν ένα σχέδιο που θα επιτρέπει την επανέναρξη της βοήθειας από μια νέα ΜΚΟ, «διατηρώντας παράλληλα τις προμήθειες μακριά από τα χέρια της Χαμάς», όπως ισχυρίζονται.

Σύμφωνα με το έντονα επικριμένο εναλλακτικό σχέδιο βοήθειας, η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ Ανθρωπιστική Οργάνωση της Γάζας (Gaza Humanitarian Foundation) σκοπεύει να ξεκινήσει τις εργασίες της στη Γάζα μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Σκοπεύει να συνεργαστεί με ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες ασφάλειας και logistics για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα σε λεγόμενους «ασφαλείς κόμβους», από όπου θα διανέμεται στη συνέχεια από ομάδες βοήθειας, σύμφωνα με πηγή που είναι εξοικειωμένη με το σχέδιο και μίλησε στο πρακτορείο Reuters. Δεν είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί η ίδρυση.


Η κοινή δήλωση για την Παλαιστίνη

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

16 Μαΐου 2025

Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος και που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα. Πάνω από 50.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους. Πολλοί περισσότεροι ενδέχεται να πεθάνουν από την πείνα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ να ανατρέψει αμέσως την τρέχουσα πολιτική της, να απέχει από περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις και να άρει πλήρως τον αποκλεισμό, εξασφαλίζοντας την ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας από διεθνείς ανθρωπιστικούς φορείς και σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές. Οι Ηνωμένες Εθνές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της UNRWA, πρέπει να υποστηριχθούν και να τους παρασχεθεί ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση.

Καλούμε όλα τα μέρη να εμπλακούν αμέσως με ανανεωμένη επείγουσα δράση και καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, και αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ στο πλαίσιο αυτό.

Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη, δίκαιη και συνολική ειρήνη, με βάση την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με άλλους παράγοντες, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα αραβικά και ισλαμικά κράτη, προκειμένου να προχωρήσουμε προς την επίτευξη μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης. Μόνο η ειρήνη μπορεί να φέρει ασφάλεια στους Παλαιστινίους, τους Ισραηλινούς και την περιοχή, και μόνο ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη.

Καταδικάζουμε επίσης την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με την αύξηση της βίας των εποίκων, την επέκταση των παράνομων οικισμών και την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ. Η αναγκαστική εκτόπιση ή η απέλαση του παλαιστινιακού λαού, με οποιοδήποτε μέσο, είναι απαράδεκτη και θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε τέτοια σχέδια ή απόπειρες δημογραφικής αλλαγής.

Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.