Η εκεχειρία στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς επεκτείνεται σε πέμπτη ημέρα, καθώς η Χαμάς ολοκλήρωσε την απελευθέρωση ακόμη 12 αιχμαλώτων από τη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, με αντάλλαγμα 30 Παλαιστίνιους που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές και αναμένονται να απελευθερωθούν.

Ads

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, συνολικά από την Παρασκευή (24/11) που άρχισε η εκεχειρία, 81 αιχμάλωτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από την Χαμάς, ενώ το Ισραήλ έχει απελευθερώσει μέχρι τώρα 150 φυλακισμένους Παλαιστίνιους.

Το Κατάρ, το οποίο μαζί με την Αίγυπτο έχει διευκολύνει τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είπε ότι υπήρξε συμφωνία για παράταση κατά δύο ημέρες της αρχικής τετραήμερης εκεχειρίας.

«Έχουμε παράταση… δύο ακόμη ημέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής του Κατάρ στα Ηνωμένα Έθνη Alya Ahmed Saif Al-Thani μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα (27/11), λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές επρόκειτο να απελευθερώσουν περισσότερους ανθρώπους.

Ads

«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα», είπε ο Αλ-Θάνι.

Ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την παράταση της εκεχειρίας το πρωί της Τρίτης (28/11), το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ, επικαλούμενο το γραφείο του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι ελήφθη νέος κατάλογος αιχμαλώτων – οι οποίοι αναμένονταν να απελευθερωθούν.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει πει ότι θα παρατείνει την κατάπαυση του πυρός κατά μία ημέρα για κάθε 10 επιπλέον αιχμαλώτους που απελευθερώνει η Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (27/11) ότι 11 Ισραηλινοί επέστρεψαν στη χώρα από τη Λωρίδα της Γάζας και η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ δήλωσε ότι 33 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν επίσης τη Δευτέρα από τη φυλακή Ofer του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και από ένα κέντρο κράτησης στην Ιερουσαλήμ.

ΟΗΕ: Δείγμα ελπίδας και ανθρωπιάς η παράταση της εκεχειρίας

Η αρχική συμφωνία εκεχειρίας επέτρεψε επίσης περισσότερα φορτηγά βοήθειας στη Γάζα, όπου ο άμαχος πληθυσμός αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα.

Ενώ περιέγραψε την παράταση της εκεχειρίας ως «δείγμα ελπίδας και ανθρωπιάς», ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι δύο ακόμη ημέρες δεν ήταν αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες βοήθειας της Γάζας.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA) ανέφερε σε έκθεσή του τη Δευτέρα ότι η τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών επέτρεψε σε ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους της Ερυθράς Ημισελήνου, να παράσχουν βοήθεια σε άτομα που έχουν απελπιστική ανάγκη σε όλη τη Γάζα όπου 1,8 εκατομμύρια οι άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Περισσότεροι από 14.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα – συμπεριλαμβανομένων περίπου 10.000 γυναικών και παιδιών – από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους.

Ο έντονος βομβαρδισμός της πυκνοκατοικημένης Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ είχε επίσης ως αποτέλεσμα την καταστροφή 46.000 κατοικιών και την καταστροφή περισσότερων από 234.000 –περίπου το 60% του συνόλου των κατοικιών στη Γάζα, ανέφερε ο ΟΗΕ στην έκθεση.