Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας σήμερα, Τετάρτη 3/5.

Ads

Τις αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα, από τις οποίες τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι στη Σντερότ. Η ένταση πυροδοτήθηκε από τον θάνατο του 45χρονου Παλαιστίνιου ακτιβιστή Καντέρ Αντνάν σε ισραηλινή φυλακή, μετά από απεργία πείνας 86 ημερών για την κράτησή του χωρίς καν να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι βομβάρδισε σήραγγες, χώρους παραγωγής όπλων και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στη μαχητική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι ο Χασίλ Μουμπάρακ, 58 ετών, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας.

Ads

Μετά την ανταλλαγή πυρών η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ και η Αίγυπτος, παραδοσιακή μεσολαβήτρια στις συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων και του Ισραήλ, ανακοίνωσαν το πρωί την επίτευξη εκεχειρίας. 
Το Κατάρ και ο ΟΗΕ επίσης παρενέβησαν για να αποκαταστήσουν την ηρεμία, επεσήμαναν πηγές του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Χαμάς.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε χθες, Τρίτη (2/5) την ανησυχία του για την όξυνση της βίας, κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν στις Βρυξέλλες. 
Υπογράμμισε τη δέσμευση της Ε.Ε. προς το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά υπενθύμισε ότι «κάθε αντίδραση θα πρέπει να είναι αναλογική και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο εκπρόσωπός του.

Η κλιμάκωση της έντασης αποτελεί «δοκιμασία» για την ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ, τα μέλη της οποίας έχουν ζητήσει σκληρή γραμμή κατά των Παλαιστινίων. Κυβερνητικά μέλη άσκησαν κριτική στην αντίδραση της δικής τους ηγεσίας στις πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα. Ο Ορίτ Στροκ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου με το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο Kan ότι το Ισραήλ δεν «επέβαλε φόρο αίματος».

«Έπρεπε να ισοπεδώσουμε μερικά κτίρια στη Γάζα και κάποιοι αρχιτρομοκράτες έπρεπε να συναντήσουν τον φίλο τους που πέθανε στη φυλακή», είπε.