Τον Αύγουστο του 2022 ένα αγόρι από τη Γάζα, ο Αούνι Ελντούς στάθηκε μπροστά στην κάμερα με ένα μικρόφωνο στο χέρι και ένα πλατύ χαμόγελο. «Γεια σε όλους, επιτρέψτε μου να συστηθώ», είπε στα αραβικά. Ανέβασε το βίντεο στο κανάλι του στο YouTube.

Ads

Στο βάθος, η ζωή στην Γάζα φαινόταν φυσιολογική. Άνδρες και γυναίκες περπατούσαν στο πεζοδρόμιο, αυτοκίνητα περνούσαν στο δρόμο. «Είμαι ο Αούνι ένας 12χρονος Παλαιστίνιος από τη Γάζα, και ο στόχος μου είναι να φτάσω τους 100.000 συνδρομητές, τους 500.000, το ένα εκατομμύριο. Ευχαριστώ τους χίλιους νέους μου συνδρομητές». Έκλεισε το βίντεο με ένα «peace out» στα αγγλικά.

https://www.youtube.com/watch?v=XboD9Eg1z1o

Το κανάλι του περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό βιντεοπαιχνίδια – κυρίως ποδοσφαιρικά και πολεμικά παιχνίδια – ένα εξαιρετικά δημοφιλές χόμπι μεταξύ των νέων.

Ads

Το όνειρό του ήταν να γίνει influencer του gaming. Η οικογένειά του τον αποκαλούσε «Αούνι ο μηχανικός», λόγω του ενδιαφέροντός του για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το λογισμικό.

Η ιστορία Αούνι Ελντούς του δεκατριάχρονου αγοριού που είχε  δημιουργήσει ένα κανάλι στο YouTube και ονειρευόταν να γίνει influencer έκανε τον  γύρο του Κόσμου.  Όμως στη Γάζα δεν υπάρχει χώρος ούτε για όνειρα πια.  Ο Αουνι είναι ένα από τα πρώτα παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Δύο Βόμβες

Στις 7 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την δολοφονική επίθεση της Χαμάς, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα, το κτίριο όπου ζούσε ο Aούνι με την οικογένειά του χτυπήθηκε από ισραηλινή βόμβα. Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους επτά παιδιά. Ανάμεσά τους ήταν ο Aούνι και τα αδέρφια του.

«Δύο βόμβες έπεσαν ξαφνικά πάνω στο κτίριο και το κατέστρεψαν. Η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν τυχεροί που επιβιώσαμε επειδή μέναμε στον τελευταίο όροφο», δήλωσε στο BBC ο θείος του Μοχάμεντ.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις δεν σχολίασαν το συγκεκριμένο χτύπημα, αλλά δήλωσαν ότι έπλητταν στρατιωτικούς στόχους και ότι έχει τεκμηριωθεί ότι η Χαμάς έχει την «πρακτική να επιχειρεί κοντά, κάτω και μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές»,

Ήθελε followers

Πριν από περίπου ένα χρόνο, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο με ένα μέλος της οικογένειάς του και είπε: «Θέλω να δημιουργήσω νέο περιεχόμενο και θα τσακίσουμε το διαδίκτυο με αυτό. Παρακαλώ κάντε like για να φτάσουμε τα εκατό. Συνεχίστε να μας ακολουθείτε για βίντεο σχετικά με παιχνίδια, συνεντεύξεις και vlogs», κατέληξε χαμογελώντας.

Μακρινός συγγενής του είπε στο BBC ότι ο Άουνι ανέβαζε κυρίως βίντεο με παιχνίδια επειδή δεν είχε την ευκαιρία να κάνει αυτό που πραγματικά ήθελε: να πάρει συνεντεύξεις από ανθρώπους και να μιλήσει για τα πράγματα που του άρεσαν στη Γάζα.

Με το ξέσπασμα του πολέμου, η ιστορία του Αούνι έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με το Al Jazeera ο Κουβεϊτιανός influencer Χασάν Σουλεϊμάν, γνωστός και ως AboFlah, διηγήθηκε την ιστορία του μικρού Παλαιστίνιου στους 35 εκατομμύρια συνδρομητές του. «Άλλο ένα παιδί σκοτώθηκε στη Γάζα», είπε σε ένα βίντεο για το αγόρι που τον θαύμαζε.

Διάβασε, επίσης μερικά από τα μηνύματα που έλαβε από τον Αούνι, όπως: «Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον χειμώνα στη Γάζα. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική και πίνουμε σαχλάμπ [ένα ζαχαρούχο ρόφημα γάλακτος]. Είναι τόσο νόστιμο. Τρώμε επίσης ψητά κάστανα. Ελπίζω να έρθεις στην Παλαιστίνη. Με πολλή αγάπη».

Σε ένα άλλο μήνυμα,  ο Αούνι έγραψε στον Σουλεϊμάν: «Είσαι ένας θρύλος και πρότυπο». Ο Σουλεϊμάν εξέφρασε τη λύπη του που δεν πρόλαβε να διαβάσει τα μηνύματα του Αούνι πριν από τον θάνατό του και έκλαψε μπροστά στην κάμερα.

«Δεν μπορούσα να σταματήσω τα δάκρυά μου», δήλωσε στο BBC. «Συγκινήθηκα όταν άκουσα ότι με έβλεπε ως πρότυπο»”.

1,5 εκατομμύριο συνδρομητές

Η θεία του Aούνι, Αλάα Έλντους, δήλωσε στο BBC ότι ήταν ένα χαρούμενο, ευγενικό αγόρι γεμάτο αυτοπεποίθηση που ήθελε να μοιάσει στον πατέρα του ο οποίος ήταν μηχανικός υπολογιστών. Διέλυε φορητούς υπολογιστές και τους συναρμολογούσε ξανά.

Σε βίντεο που ανέβασαν οι φίλοι του αγοριού, δίνει μάθημα τεχνολογίας στο σχολείο του. Κατά τραγικό τρόπο, μόνο μετά το θάνατο του Αούνι το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Το κανάλι του στο YouTube έχει πλέον 1,52 εκατομμύρια συνδρομητές.

Όπως το έθεσε ο Σουλεϊμάν, ο influencer από το Κουβέιτ: «Είναι τόσο κρίμα που αυτό το παιδί πέθανε, που τόσα πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί. Κάθε ένα από αυτά τα παιδιά θα μπορούσε να είναι τόσο ταλαντούχο όσο ο Αούνι ή θα μπορούσε να έχει μεγάλα όνειρα».