Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε η σφαγή αμάχων στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, στο φόντο των συναντήσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, την Τρίτη και την Τετάρτη, αντίστοιχα.

Ads

Μέσα στο ίδιο αυτό τελευταίο 24ωρο, το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιδρομές στην κεντρική και νότια Γάζα, με δεκάδες νεκρούς σε νυχτερινές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων 15 μέλη από μια μόνο οικογένεια στην πόλη της Ράφα, την οποία το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει ως «ασφαλής ζώνη».

Ειδικότερο, το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι τουλάχιστον 23.357 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε περισσότερους από τρεις μήνες ισραηλινής επίθεσης στον θύλακα, με τον απολογισμό να περιλαμβάνει 147 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ 59.410 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, από τις 7 Οκτωβρίου.

«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από χαλάσματα και στους δρόμους και οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ads

Περίπου το 85% των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από την ισραηλινή επίθεση, ενώ όλοι τους βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια – δηλαδή απειλούνται με πείνα – σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν χωρίς στέγη και λιγότερα από τα μισά φορτηγά με βοήθεια εισέρχονται στην περιοχή σε σχέση με πριν από την έναρξη της επίθεσης.

ΟΗΕ: Απόδειξη γενοκτονίας η ολοκληρωτική καταστροφή των σπιτιών στην Γάζα

Ο Balakrishnan Rajagopal, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην επαρκή στέγαση, δήλωσε ότι περίπου το 56% των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

«Η βόρεια Γάζα έχει πληγεί περισσότερο με ποσοστό έως και 82% κατεστραμμένο. Το Διεθνές Δικαστήριο θα πρέπει να το θεωρήσει αυτό ως απόδειξη γενοκτονίας, όταν συνδυάζεται με τις δημόσιες δηλώσεις που τεκμηριώθηκαν ενώπιον του από τη Νότια Αφρική», είπε ο ίδιος.

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατηγορία της γενοκτονίας ενώπιον  του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο μιας προσφυγής της Νότιας Αφρικής να έχει προγραμματισθεί για τις 11 και 12 Ιανουαρίου.