Από την αρχή, σχεδόν, του πολέμου υπάρχουν αναφορές για εξαφανίσεις και συλλήψεις παλαιστίνιων γιατρών στην Βόρεια Γάζα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 214 γιατροί από τον παλαιστινιακό θύλακα έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό.
Ο Χαλέντ Αλ Σερ, ο χειρούργος από το Νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιουνίς που είχε δημιουργήσει ομάδα τηλεϊατρικής στο WhatsApp όπου γιατροί από την Γάζα μοιράζονταν περιστατικά τραυματισμών και ζητούσαν συμβουλές από συναδέλφους του σε άλλες χώρες αγνοείται εδώ και δύο μήνες. Τον Φεβρουάριο, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο Νάσερ. Η επίθεση άφησε το νοσοκομείο άδειο με ελάχιστους εργαζόμενους και κατεστραμμένες υποδομές. Η τελευταία επαφή που είχε μαζί του ο Οσάιντ Αλ Σέρ, ειδικευόμενος χειρούργος στις ΗΠΑ και ξάδελφος του Χαλέντ ήταν πριν δύο μήνες.
Στις 24 Μαρτίου, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο. Λίγες μέρες νωρίτερα ο Οσάιντ τον είχε ρωτήσει αν ήταν καλά. Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Οι συγγενείς του πιστεύουν ότι ο νεαρός χειρούργος μαζί με όσους είχαν απομείνει από το λιγοστό προσωπικό του νοσοκομείου έχουν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό.
493 γιατροί νεκροί
Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του The Intercept, oι κρατήσεις και τα βασανιστήρια ιατρικού προσωπικού από τη Γάζα μπήκαν στα πρωτοσέλιδα, όταν στις αρχές Μαΐου, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο του Αντνάν Αλ Μπουρς, ενός γνωστού χειρουργού και επικεφαλής της ορθοπεδικής του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Ο Αλ Μπουρς συνελήφθη τον Δεκέμβριο και σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές άφησε την τελευταία του πνοή στη φυλακή Ofer, ένα ισραηλινό κέντρο κράτησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον Απρίλιο.
«Η περίπτωση του Αντνάν εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι πέθανε μετά από βασανιστήρια στα χέρια των ισραηλινών αρχών. Απαιτείται η διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του», δήλωσε πρόσφατα ο Tlaleng Mofokeng, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα στην υγεία. «Η δολοφονία και η κράτηση εργαζομένων στον τομέα της περίθαλψης δεν είναι νόμιμη μέθοδος πολέμου. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ουσιαστικό ρόλο στην περίθαλψη ασθενών και τραυματιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων».
Ο Αλ Μπουρς είναι ένας από τους τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιους ιατρούς που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Οι ισραηλινός στρατός έχει στοχοποιήσει συστηματικά νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με τη δικαιολογία ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις τους, κάτι που το ιατρικό προσωπικό έχει επανειλημμένα αρνηθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στα νοσοκομεία Καμάλ Αντουάν και Αλ Άουντα στο βορρά, ενώ υπήρξαν αναφορές για συλλήψεις ιατρικού προσωπικού από το Αλ Άουντα.
Μετά τη χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη νότια Γάζα στο τέλος του έτους, οι επιθέσεις στα νοσοκομεία εντάθηκαν. Τον Φεβρουάριο, όταν ο ισραηλινός στρατός πολιορκούσε το νοσοκομείο Νάσερ στην πόλη Χαν Γιουνίς, ο Αλ Σερ ήταν ο μόνος γενικός χειρουργός εκεί. «Είναι πολύ αφοσιωμένος στη δουλειά του», δήλωσε για τον νεαρό γιατρό ο Αχμέντ Μογκράμπι, πλαστικός χειρουργός που εργαζόταν στο παρελθόν στο νοσοκομείο.
Οι δύο γιατροί έκαναν συχνά αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα φρικτά περιστατικά που έβλεπαν να κατακλύζουν το νοσοκομείο Νάσερ, ιδίως όταν οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις του έγιναν συχνότερες και η κάλυψη από τα διεθνή Μέσα ήταν λιγοστή.
«Είδα παιδιά και γυναίκες κομματιασμένες», είπε ο Μογκράμπι στο The Intercept, εξηγώντας γιατί άρχισε να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ήθελα να δείξω στον κόσμο τι συμβαίνει».
Ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια και δολοφονίες
Η τελευταία φορά που είδε τον Αλ Σερ ήταν τον Φεβρουάριο. «Ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε το νοσοκομείο. Ήμασταν παγιδευμένοι», θυμάται ο Μογκράμπι. «Μας πολιορκούσαν για τρεις εβδομάδες. Δεν μπορούσαμε να μετακινηθούμε από το ένα κτίριο στο άλλο. Δεν μπορούσαμε να ρίξουμε μια ματιά έξω από τα παράθυρα γιατί κινδυνεύαμε από τους ελεύθερους σκοπευτές».
Ο Μογκράμπι έφυγε από το νοσοκομείο στα μέσα Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της πρώτης εισβολής. «Εκκενώσαμε γύρω στα μεσάνυχτα», είπε στο The Intercept. «Οι Ισραηλινοί εγκατέστησαν ένα σημείο ελέγχου, κοντά στην πύλη. Έλεγχαν πραγματικά τους πάντες. Πήραν τον νοσοκόμο μου στο σημείο ελέγχου. Τον κράτησαν για δύο μήνες».
Ο Αλ Σερ έφυγε λίγο μετά την εκκένωση του Φεβρουαρίου για να πάει στη Ράφα για να δει τους γονείς του, αλλά επέστρεψε στο νοσοκομείο Νάσερ για να βοηθήσει στην επαναλειτουργία του και να περιθάλψει ασθενείς, είπε στο The Intercept ο ξάδελφός του.
Από την επίθεση στο νοσοκομείο στα τέλη Μαρτίου, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα νέα για τον Αλ Σερ τα οποία κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Η τελευταία φορά που συνδέθηκε στο WhatsApp ήταν στα μέσα Απριλίου.
עוד תמונה נוראית של המוני אזרחים, אומללים וחסרי כל, מרוכזים ומושפלים. גם עוד אלף “תמונות ניצחון” כאלו לא יעזרו לישראל לנצח. pic.twitter.com/cm1sIaiIQZ
— B.M. (@ireallyhateyou) December 12, 2023
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Απριλίου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mayadeen δημοσίευσε μια συνέντευξη με έναν Παλαιστίνιο που αυτοπροσδιορίστηκε ως Αχμέντ Αμπού Ακέλ, και ο οποίος δήλωσε ότι είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Μογκράμπι ήταν νοσοκόμος στο Νάσερ.
Ντυμένος με γκρι φόρμα, τη στολή που συνηθίζουν να φορούν οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώνονται, ο Αμπού Ακέλ είπε ότι είχε ένα μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ που βρίσκονταν υπό κράτηση.
«Υποβάλλονται καθημερινά σε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Δολοφονούνται», δήλωσε ο Αμπού Ακέλ. «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα από τον γιατρό, τον Δρ Ναχέντ Αμπού Ταϊμάχ, διευθυντή χειρουργικής στο Νασερ. Η κατάστασή του είναι πολύ δύσκολη και υποφέρει κάτω από πολύ δύσκολες, τραγικές συνθήκες. Χρειάζεται θεραπεία. Πρέπει να εξεταστεί από τον Ερυθρό Σταυρό και να απελευθερωθεί επειγόντως».
«Από έναν συνάδελφο που κρατούνταν δίπλα μου, έβγαλαν ολόκληρο το μούσι με πένσα μπροστά μου », δήλωσε ο Αμπού Ακέλ. «Το όνομά του ήταν Χαλέντ. Ένας από τους εκατοντάδες που γνωρίζω». Ο Οσάιντ πιστεύει ότι αναφέρεται στον Χαλέντ Αλ Σερ.
Ο Αμπού Ακέλ δεν αποκάλυψε τον τόπο κράτησής του. Εκεί δηλαδή που μπορεί να βρίσκεται ακόμη ο Αλ Σερ. Ο Οσάιντ πιστεύει ότι πιθανότατα ήταν το Sde Teiman, μια στρατιωτική βάση και κέντρο κράτησης στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ. Έχουν υπάρξει πολυάριθμες καταγγελίες για κακοποίηση, βασανιστήρια και θάνατο κρατουμένων εκεί.
«Η κακομεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές ή κατά την ανάκριση παραβιάζει τις αξίες του Ισραηλινού Στρατού, αντιβαίνει στις εντολές και ως εκ τούτου, απαγορεύεται», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο The Intercept, αρνούμενος να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τους παλαιστίνιους υγειονομικούς που βρίσκονται υπό κράτηση. «Συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με ανάρμοστη συμπεριφορά διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές για εξέταση».
“Όταν έμαθαν ότι είμαι γιατρός μου φέρθηκαν χειρότερα”
Εκτός από την ασαφή κατάθεση του Αμπού Ακέλ και ένα τελευταίο σήμα από το WhatsApp, δεν υπήρξε καμία πληροφορία ή ενημέρωση σχετικά με το που ή σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Αλ Σερ.
Οι Παλαιστίνιοι που είχαν την τύχη να απελευθερωθούν δίνουν συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα όσα συμβαίνουν στα ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Τον Δεκέμβριο, ο Χαλέντ Χαμούντα, ένας άλλος χειρουργός, που εργαζόταν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα συνελήφθη μαζί με συναδέλφους του από τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το The Intercept. Εκτός από γιατρός, ο Χαμούντα ήταν και ασθενής λόγω των τραυμάτων που υπέστη σε αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της οικογένειάς του στην Beit Lahia. Η γυναίκα του, η κόρη του, ο πατέρας του και ένας αδελφός του, μεταξύ άλλων συγγενών, σκοτώθηκαν στην επίθεση.
Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν το ιατρικό προσωπικό και τους πολίτες που βρίσκονταν καταφύγιο στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν να φύγουν, ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι γιατροί και ασθενείς θα μπορούσαν να πάνε σε άλλο νοσοκομείο χωρίς να συλληφθούν.
«Όταν επιτέθηκαν στο νοσοκομείο, ζήτησαν από όλους τους άνδρες και τους νέους ηλικίας άνω των 15 ετών και κάτω των 55 ετών να πάρουν τις ταυτότητές τους και να βγουν από το νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαμούντα. Τους κάλυψαν τα μάτια και με δεμένα τα χέρια τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.
Αμέσως μετά τη σύλληψή τους, άρχισαν να διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες δεκάδων ανθρώπων που κρατούνταν από ισραηλινούς στρατιώτες στη βόρεια Γάζα. Στο πρώτο πλάνο μιας φωτογραφίας, μια ομάδα ανδρών στέκεται χωρίς μπλούζα την ώρα που τους φωτογραφίζει ένας στρατιώτης. Ένας από αυτούς ήταν ο Χαμούντα.
«Είναι την ημέρα που μας πήραν από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και μας ζήτησαν να κοιτάξουμε την κάμερα», δήλωσε ο γιατρός. «Είναι η μόνη απόδειξη ότι με πήραν εκείνη την ημέρα. Κανείς δεν ήξερε τι μας συνέβη μέχρι που αυτή η φωτογραφία πήγε στα μέσα ενημέρωσης».
Ο Χαμούντα είπε ότι τελικά μεταφέρθηκε στο Sde Teiman, όπου αυτός και άλλοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν γονατιστοί. Αν δεν το έκαναν, τιμωρούνταν. «Υποχρέωσαν κάποιον να στέκεται με το χέρι του πάνω από το κεφάλι του για περίπου τρεις ή τέσσερις ώρες», είπε για έναν κρατούμενο.
«Δυστυχώς, όταν έμαθαν ότι είμαι γιατρός, γενικός χειρουργός, μου φέρθηκαν ακόμα πιο άσχημα», λέει. «Μου επιτέθηκαν και με χτύπησαν στην πλάτη και στο κεφάλι». Ο Χαμούντα είπε ότι οι στρατιώτες ήθελαν να μάθουν αν γνώριζε κάτι για τους Ισραηλινούς που κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Γάζα, αλλά εκείνος δεν ήξερε τίποτα.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του είδε και τον Δρ Αντνάν Αλ Μπουρς. «Έφεραν τον Δρ Αντνάν περίπου στις 2 ή 3 το πρωί. Του φέρθηκαν φρικτά. Πονούσε. Του είχαν σπάσει ένα πλευρό», δήλωσε ο Χαμούντα. «Χαλέντ, με χτύπησαν. Μου επιτέθηκαν βίαια», του είπε. Ο Χαμούντα κατάφερε να προμηθευτεί φάρμακα και λίγο φαγητό για τον Αλ Μπουρς, αλλά, δύο ημέρες αργότερα, πήραν τον τραυματία γιατρό.
“Η δουλειά μας είναι σημαντική για τους ανθρώπους στη Γάζα”
Μετά από τρεις εβδομάδες, ο Χαμούντα αφέθηκε ελεύθερος. Όπως ανέφερε στο The Intercept αυτός και άλλοι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα νότια και από εκεί στη Ράφα. Βρήκε τη μητέρα του και όσα από τα παιδιά του είχαν επιζήσει δύο μήνες μετά. Θεωρεί ότι είναι τυχερός που απελευθερώθηκε.
«Όλοι οι συνάδελφοι γιατροί που συνελήφθησαν μαζί μου, μετά ή πριν από μένα, κρατήθηκαν για περίπου τρεις ή τέσσερις ή πέντε μήνες», είπε. «Κάποιοι κρατούνται ακόμη».
Το ιατρικό λειτούργημα στη Γάζα ήταν πάντοτε ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό, ακόμα και πριν τον σημερινό πόλεμο.
«Κάθε δύο με τρία χρόνια», λέει ο Χαμούντα, «παγιδευόμαστε σε κάποιον πόλεμο ή έχουμε επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό. Έτσι, η δουλειά μας είναι σημαντική για τους ανθρώπους εδώ».
Η φροντίδα που παρέχουν για τους ανθρώπους που ζουν στη Λωρίδα είναι ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν στοχοποιηθεί σε αυτόν τον πόλεμο. «Δεν είναι σύμπτωση ότι επιτίθενται στα σπίτια των ανθρώπων που μπορούν να περιθάλψουν τους τραυματίες», λέει ο Χαμούντα.
Το ίδιο πιστεύει και ο Οσάιντ, ο οποίος τονίζει ότι έγιναν γιατροί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. «Με τον όγκο των δολοφονικών επιθέσεων που συμβαίνουν εδώ και καιρό, έχουμε πάντα ανάγκη από χειρουργούς για να περιθάλπουν τους τραυματίες», δήλωσε. «Και για μένα, που μεγάλωσα στη Γάζα ήταν μια φυσικό να θέλω να βοηθώ και να θεραπεύω τραυματισμένους ανθρώπους».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >