Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 2.808 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10.859 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων.

Ads

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε με ανακοίνωση του ότι έχουν απομείνει λιγότερες από «24 ώρες αποθεμάτων νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων» στη Γάζα πριν από την «καταστροφή».

Το απόγευμα της Δευτέρας (16/10) συναγερμοί ήχησαν στην Ιερουσαλήμ καθώς όπως δήλωσε η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της ομιλία του Νετανιάχου στη Βουλή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την ομιλία του στην ισραηλινή Βουλή έστειλε μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις λέγοντας ότι είναι έτοιμοι για μάχη σε πολλαπλά μέτωπα.

Ads

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, παρομοίασε τη Χαμάς με τους Ναζί και δήλωσε ότι θα τους νικήσουν ενωμένοι, ενώ προειδοποίησε την Χεσμπολάχ να μην ανακατευτεί και να μην δοκιμάσουν «τα όρια μας».

Ισραήλ / Ομολογία αποτυχίας από την υπηρεσία ασφαλείας – «Δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την επίθεση της Χαμάς»

Την ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ να προβλέψει και να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς εναντίον της χώρας του στις 7 Οκτώβρη, ανέλαβε ο αρχηγός της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ.

«Παρά τις ενέργειές μας, δυστυχώς το Σάββατο (7/10) δεν καταφέραμε να προειδοποιήσουμε εγκαίρως ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση», δήλωσε ο Μπαρ.

«Ως επικεφαλής της υπηρεσίας, η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία είναι δική μου. Θα υπάρξει χρόνος για να διεξάγουμε έρευνες. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο», τόνισε.

«Η Γάζα στραγγαλίζεται», λέει ο ΟΗΕ

Από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών μέχρι σήμερα δεν έχει διανεμηθεί καθόλου βοήθεια στη Γάζα και τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά. Η Γάζα «στραγγαλίζεται» από την εβδομαδιαία πολιορκία και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, προειδοποίησαν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) που εδρεύει στη Γάζα δεν θα είναι πλέον σε θέση να παρέχει βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας εάν δεν επιτραπεί η είσοδος προμηθειών στον αποκλεισμένο θύλακα, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

«Από σήμερα, οι συνάδελφοί μου από το UNRWA στη Γάζα δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο γενικός επίτροπος του οργανισμού, Φιλίπ Λαζαρινί, σε συνέντευξη Τύπου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Η Γάζα έχει ξεμείνει από νερό και σάκους μεταφοράς πτωμάτων» είπε, και οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται.

Σε μια σκληρή ομιλία που περιέγραψε πώς οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ είναι οι ίδιοι παγιδευμένοι σε μια σπειροειδή ανθρωπιστική κρίση μαζί με τους πολίτες τους οποίους προσπαθούν να βοηθήσουν, ο κ. Λαζαρινί είπε ότι οι περισσότεροι από τους 13.000 υπαλλήλους του οργανισμού στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί  και 14 έχουν σκοτωθεί.

Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι, είπε, έχουν καταφύγει τώρα σε σχολεία και άλλα κτίρια του ΟΗΕ, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι εξοπλισμένα για να χρησιμπποιούνται ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες.

https://www.youtube.com/watch?v=ak8ke3k58j0&ab_channel=CBSSundayMorning

Υπό πλήρη πολιορκία ο παλαιστινιακός θύλακας

Το Ισραήλ παρέχει μόνο το 20% των αναγκών της Γάζας σε νερό, ενώ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να δώσει νερό στην πολιορκημένη Λωρίδα, αλλά αυτό δεν εγγυάται απαραίτητα ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

Το νερό θα φυλάσσεται σε δεξαμενές κοντά στα σύνορα, στην ίδια περιοχή που το Ισραήλ διέταξε τους ανθρώπους να εκκενώσουν. Η μεταφορά και η άντληση του νερού απαιτεί φορτηγά, τα οποία χρειάζονται καύσιμα, όμως το Ισραήλ έχει διακόψει τις προμήθειες καυσίμων στη Γάζα.

Επιπλέον, οι αντλίες νερού απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο το Ισραήλ έχει επίσης διακόψει πλήρως από τη Λωρίδα, συνεπώς η αποστολή νερού χωρίς καύσιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα απλά δεν έχει νόημα.

Αρνείται το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Πρόθεση της Αιγύπτου ήταν να διατηρηθεί ανοιχτό το συνοριακό το πέρασμα της Ράφα «αλλά το Ισραήλ δεν το επέτρεψε από την πλευρά της Γάζας», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, ο οποίος χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη» την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός.

Το πέρασμα ελέγχεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2007 με το Ισραήλ. Η ροή προμηθειών, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, που εισέρχονται στη Γάζα μέσω της Ράφα απαιτεί την έγκριση του Ισραήλ.

Το συνοριακό πέρασμα παρέμεινε κλειστό μετά από προηγούμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, όπως το 2008, το 2014 και το 2021.

Η Γάζα κατελήφθη από την Αίγυπτο το 1948 και περιήλθε υπό τον έλεγχο του Ισραήλ μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, κατά τη διάρκεια του οποίου η χερσόνησος του Σινά ελέγχθηκε επίσης από το Ισραήλ. Μια ισραηλινοαιγυπτιακή συμφωνία το 1979 επέτρεψε την επιστροφή του Σινά, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, στην Αίγυπτο και έτσι αποκαταστάθηκε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Το 1982, μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από το Σινά, η Ράφα έγινε το σημείο διαχωρισμού μεταξύ της Αιγύπτου και της κατεχόμενης από το Ισραήλ παλαιστινιακής περιοχής της Γάζας.

Στους 199 οι αιχμάλωτοι της Χαμάς, λέει το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, στους 199 από τους 155 που είχε ανακοινωθεί χθες, Κυριακή (15/10). Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι ο στρατός «έχει ενημερώσει τις οικογένειες όλων των αιχμαλώτων».

«Αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα το θέμα των απαχθέντων και εστιάζουμε σε αυτή την προσπάθεια. Οι IDF εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για την επιστροφή των ομήρων» σημείωσε ο Χαγκάρι.

Οι ηγέτες και των 27 χωρών της ΕΕ ζήτησαν την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων. Οι «27» θα συναντηθούν αύριο, Τρίτη 17 Οκτωβρίου, μέσω βιντεοκλήσης σε έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκλήθηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι σε ολόκληρη την ΕΕ για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι «η ΕΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».