Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις σε παλαιστινιακά σπίτια στη βόρεια Γάζα τις πρώτες πρωινές ώρες  της Τρίτης, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα, ενώ, μια νέα ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στο ανατολικό Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα σκότωσε τουλάχιστον 77 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε περισσότερους από 200, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στη Γάζα.

Ads

Ακόμη 30 άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η επίθεση με άρματα μάχης, αεροσκάφη και πυροβολικό ήρθε λίγα λεπτά αφότου ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση περιοχών στο Χαν Γιουνίς που, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, επηρεάζει περισσότερους από 400.000 ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της UNRWA (υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες), Philippe Lazzarini, ζήτησε λογοδοσία μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε μια «σαφώς αναγνωρίσιμη» αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που ταξίδευε στην πόλη της Γάζας σε «συντονισμό» με τις ισραηλινές αρχές.

Ads

Προσέγγιση Φατάχ – Χαμάς

Οι παλαιστινιακοί πολιτικοί σχηματισμοί Χαμάς και Φατάχ ολοκληρώνουν τις τριήμερες ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης που πραγματοποιήθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο.

Στις συνομιλίες, οι οποίες συνεχίζονται από την Κυριακή με την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης, συμμετείχαν κορυφαίες αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής της Φατάχ Μαχμούντ Αλούλ και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαέλ Χανίγιε.

«Εμείς, στο Κίνημα Φατάχ, είμαστε ανοιχτοί να λύσουμε και να διαλύσουμε όλα τα εμπόδια στον δρόμο της συμφιλίωσης κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η παλαιστινιακή υπόθεση μαζί με τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε ο ανώτερος ηγέτης της Φατάχ Αμπντέλ Φατάχ Ντάουλα.

Οι έντονες διαφωνίες σε ζητήματα μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς είχαν ως αποτέλεσμα η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η Γάζα να διχάζονται πολιτικά από το 2007.

Οι στόχοι των δύο μερών είναι ουσιαστικά οι ίδιοι – δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 – αλλά παραμένουν διχασμένοι ως προς τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ, κυρίως ως προς το «μείγμα» ειρηνικών διαπραγματεύσεων, σε συνδυασμό με την ένοπλη αντίσταση.