Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε ότι «έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, τραυματίστηκαν» όταν κέντρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας «χτυπήθηκε» χθες Σάββατο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Την ίδια στιγμή, πάντως, η UNICEF καταδικάζει τις χωρίς διάκριση, όπως τις χαρακτηρίζει, επιθέσεις του Ισραήλ, καθώς, όπως τονίζει, σκοτώθηκαν 50 παιδιά στα βόρεια του θύλακα της Γάζας μέσα σε μέσα σε 48 ώρες και κάνει λόγο λοιπόν για άλλο ένα σκοτεινό κεφάλαιο σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους αυτού του τρομακτικού πολέμου.

Ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους δεν διευκρίνισε τη φύση της «επίθεσης» αυτής, ούτε ποιος την εξαπέλυσε.

«Το κέντρο πρωτοβάθμιας υγείας Σεΐχης Ραντουάν, στη βόρεια Γάζα, χτυπήθηκε (…) ενώ γονείς πήγαιναν τα παιδιά τους για να λάβουν το σωτήριο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, σε περιοχή όπου είχε συμφωνηθεί ανθρωπιστική παύση (των επιχειρήσεων) για να επιτραπεί η συνέχιση του εμβολιασμού», σημείωσε μέσω X.

Ads


Μέλος της πολιτικής προστασίας στη Γάζα από την πλευρά του δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από συντρίμμια όταν ισραηλινό drone εκτόξευσε πύραυλο που χτύπησε τοίχο του κέντρου υγείας, στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι έπληξε το κέντρο υγείας.

«Μια πρώτη εξέταση (της καταγγελίας) έδειξε πως ο στρατός δεν διεξήγαγε πλήγμα στη ζώνη αυτή τη χρονική στιγμή που αναφέρθηκε», διαβεβαίωσε, θυμίζοντας πως συμμετέχει στον συντονισμό της εκστρατείας εμβολιασμού.

Η εκστρατεία ξανάρχισε χθες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου το τρέχον διάστημα διεξάγονται ισραηλινές εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ΠΟΥ και η UNICEF, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι οι τομείς όπου θα γίνουν εμβολιασμοί, όπου γονείς μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους για να λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου που χορηγείται από το στόμα, θα είναι ασφαλείς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάπου 119.000 παιδιά στον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θυλάκου αναμένουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου αυτού, για να προστατευθούν από την ασθένεια που μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες.

Ο ΠΟΥ άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού στη Λωρίδα της Γάζας την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος πολιομυελίτιδας έπειτα από 25 χρόνια στον θύλακο, που τελεί υπό ισραηλινή πολιορκία. Αυτό είναι το μοναδικό που έχει εντοπιστεί ως τώρα, όμως η επικινδυνότητα της ασθένειας συνεπαγόταν πως έπρεπε να αναληφθεί δράση άμεσα.

Ο Δρ. Τέντρος τόνισε πως «η επίθεση αυτή, κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής παύσης, θέτει σε κίνδυνο τον ιερό χαρακτήρα της προστασίας της υγείας των παιδιών και μπορεί να αποτρέψει τους γονείς από το να πάνε τα παιδιά τους να εμβολιαστούν».

Οι υγειονομικές αρχές υπολογίζουν πως πρέπει να εμβολιαστεί το 90% των παιδιών για να αποκλειστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Η πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πάνω από 560.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά τον κύκλο αυτό. Ο Δρ. Τέντρος είχε χαιρετίσει τότε την «τεράστια επιτυχία» του εγχειρήματος.

Οι υγειονομικές αρχές εξέφρασαν ικανοποίηση για την επιχείρηση, σε σχεδόν εορταστική ατμόσφαιρα, είχε αφηγηθεί στέλεχος του ΠΟΥ αρμόδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, ο Ρικ Πέπερκορν.

Γονείς και παιδιά -συχνά με τα καλά τους- έζησαν μια στιγμή ανάπαυλας εν μέσω του πολέμου.

Ο δεύτερος κύκλος του εμβολιασμού, απαραίτητος για την ενίσχυση της ανοσοποίησης, άρχισε όπως προβλεπόταν τη 14η Οκτωβρίου, αρχικά στην κεντρική Γάζα, κατόπιν στη νότια.

Όμως ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ήταν αναγκασμένος να αναβάλει τον δεύτερο κύκλο εμβολιασμού στον βορρά, εξαιτίας των μαχών. Ξανάρχισε εντέλει χθες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, εμβολιάστηκαν ήδη 452.000 παιδιά στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

ΟΗΕ: Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα θυμίζει εικόνα «Αποκάλυψης»

Η κατάσταση στη βόρεια Γάζα θυμίζει εικόνα «Αποκάλυψης» και όλοι οι κάτοικοί της διατρέχουν «άμεσο κίνδυνο θανάτου», δήλωσαν αξιωματούχοι μεγάλων ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

«Ολόκληρος ο παλαιστινιακός πληθυσμός της βόρειας Γάζας διατρέχει άμεσο κίνδυνο να πεθάνει από ασθένειες, από πείνα και βία», γράφουν οι 15 υπογράφοντες, απαιτώντας από «το κράτος του Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα και κατά των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια».

Οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας, υψηλής έντασης επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να αποτρέψουν τη Χαμάς να ανασυγκροτήσει μάχιμες μονάδες.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούν τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση του Ισραήλ για να διασφαλίσουν ότι ο σύμμαχός τους δεν θα εφαρμόσει «πολιτική λιμοκτονίας» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Η περιοχή βρίσκεται υπό πολιορκία για σχεδόν ένα μήνα, στερούμενη στοιχειώδη βοήθεια και ζωτικής σημασίας αγαθά, ενώ οι βομβαρδισμοί και άλλες επιθέσεις συνεχίζονται», καταγγέλλει σε δελτίο Τύπου η Διυπηρεσιακή Μόνιμη Επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία συγκεντρώνει υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές μκο.

«Μόνο τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, και χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν ξανά βιαίως», δήλωσαν αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), της UNICEF, του Γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ και επίσης της μκο Oxfam. Αυτή η έκκληση ακολουθεί από πολλές άλλες – και από τις αμερικανικές αρχές – που ζητούν από το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που έχει ήδη βιώσει ο παλαιστινιακός θύλακας, ο οποίος τελεί υπό πολιορκία για περισσότερο από ένα χρόνο και δοκιμάζεται από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς και τις σφοδρές μάχες.

«Η κατάφωρη περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών της ανθρωπότητας και των νόμων του πολέμου πρέπει να τελειώσει», τονίζουν οι αξιωματούχοι.

Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει την κλίμακα των αναγκών λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται, επιμένει το δελτίο Τύπου.

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα είδη πρώτης ανάγκης. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια και παρεμποδίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις και την ανασφάλεια να φτάσουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Οι αξιωματούχοι, που απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και των Παλαιστινίων που κρατούνται παράνομα, έκαναν επίσης έκκληση προς τα κράτη να μην μεταφέρουν όπλα «όταν υπάρχει προφανής κίνδυνος ότι αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Κάλεσμα ειδικά προς τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν αντιδράσει ακόμη.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το ζήτημα στη Γάζα δεν είναι έλλειμμα βοήθειας, λέγοντας ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι είχαν παραδοθεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Κατηγόρησε τη Χαμάς ότι κλέβει τη βοήθεια.

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι κλέβει βοήθεια που έρχεται στον θύλακα και λέει ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τις ελλείψεις.

Τη Δευτέρα, η παλαιστινιακή πολιτική προστασία δήλωσε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στη Τζαμπάλια, την Μπέιτ Λαχίγια και την Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα χωρίς ιατρικές προμήθειες ή τρόφιμα.