Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε το σχέδιο του για τον έλεγχο του της Γάζας, ενώ οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν φτάσει τους 29.500 στην περιοχή.

Ads

Στο σχέδιο που παρουσίασε προβλέπεται η διοίκηση από τον ισραηλινό στρατό όλης της παραθαλάσσιας περιοχής της Γάζας, ενώ δεν αναφέρεται καθόλου η παλαιστινιακή αρχή.

Οι νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική Γάζα, προκαλούν τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Στο βόρειο τμήμα, φοιτητής που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δείχνει με το κινητό του τηλέφωνο τους τάφους έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.
Όπως αναφέρει φοιτητής ιατρικής: «Η Γάζα αυτή τη στιγμή είναι ένα νεκροταφείο. Τα νοσοκομεία γενικά χρησιμοποιούνται για να σώζονται οι άνθρωποι, εκτός από τη Γάζα, όπου χρησιμοποιούνται ως νεκροταφεία».

Ads

Για νέα έφοδο του ισραηλινού στρατού στο εκτός λειτουργίας νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του ΟΗΕ, Αγιαντίλ Σαπαρέκοβ, επισημαίνει πως: «Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τρεις αποστολές υψηλού κινδύνου στο νοσοκομείο Νάσερ και έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε 51 ασθενείς, αλλά έχουμε ακόμα περίπου 140 ασθενείς που παραμένουν στο νοσοκομείο».

Την ώρα που η αιματοχυσία στη Γάζα συμπληρώνει τις 140 ημέρες και με την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα προ των πυλών, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του, το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα του πολέμου που δημοσιεύει η εφημερίδα Times of Israel. Στο μονοσέλιδο έγγραφο γίνεται λόγος, πως ο ισραηλινός στρατός θα αναλάβει την διοίκηση της Γάζας και προτείνει να υπάρξει συνεργασία με τοπικούς αξιωματούχους, οι οποίοι όμως δεν θα συνδέονται με την τρομοκρατία. Γίνεται επίσης σαφές πως δεν θα επιτρέψει στην Παλαιστινιακή Αρχή να επιστρέψει για να κυβερνήσει τη Γάζα.

Από την πλευρά της η παλαιστινιακή αρχή με ανάρτηση στο διαδίκτυο, απορρίπτει το σχέδιο Νετανιάχου και κάνει λόγο για εκ νέου κατοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει: «Το σχέδιο του Νετανιάχου σημαίνει την εκ νέου κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας και την παρεμπόδιση των αμερικανικών και διεθνών προσπαθειών για την ίδρυση του Παλαιστινιακού Κράτους. Το σχέδιο του Νετανιάχου εξυπηρετεί το συμφέρον του να παρατείνει τον πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία.

Σε ότι αφορά την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει εκ νέου σε ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι.