Το 43% των θυμάτων από την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 12.300 παιδιά εκεί, μέσα μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.  Περίπου 8.300 είναι οι γυναίκες που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στο Associated Press οι υγειονομικές αρχές της Γάζας, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν τα τρία τέταρτα των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου περιγράφει τη Ράφα ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς. Με την ένταση των επιχειρήσεων και την επίθεση που ετοιμάζουν οι ισραηλινές δυνάμεις στη  νοτιότερη πόλη της Λωρίδας είναι σίγουρο πως ο τρομακτικός φόρος τιμής που πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα αυξηθεί επισημαίνει  Jason Jake στο Common Dreams.

Είναι κι αυτοί Χαμάς;

«Είναι Χαμάς»;  Διερωτάται ο Kenneth Roth, πρώην διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στοχοποιεί μαχητές. Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Είναι ξεκάθαρο πως το Ισραήλ δεν κάνει καμία διάκριση σε μαχητές και αμάχους στις επιθέσεις του.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που αφορά τέσσερις πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει πως σε καμία από τις επιθέσεις αυτές δεν βρέθηκε ένδειξη ότι «τα κτίρια κατοικιών που επλήγησαν θα μπορούσαν να θεωρηθούν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι ή ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα σε αυτά ήταν στρατιωτικοί στόχοι».

Σχεδόν όλα τα παιδιά στη Γάζα, πάνω από 1 εκατομμύριο, έχουν τραυματιστεί με κάποιο τρόπο από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.  Περίπου 17.000 έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους. Περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί. Παγιδευμένα στην Ράφα, ζουν σήμερα πάνω από 610.000 παιδιά. Στην μικρή αυτή πόλη κατέφυγαν πάνω από 1,5 εκ. άνθρωποι για να γλιτώσουν από τις βόμβες και τα βλήματα των Ισραηλινών. Σήμερα ζουν στοιβαγμένοι σε μια μικρή περιοχή που θεωρείται ασφαλής, πεινασμένοι και εξαντλημένοι, ενώ αναμένεται να ξεδιπλωθεί χερσαία επιχείρηση εκεί. Δείτε περισσότερα.

Θα υπερασπιστεί κανείς τους αμάχους και το διεθνές δίκαιο;

«Το Ισραήλ σβήνει ολόκληρες γενιές στη Γάζα. Ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί από τους στρατιώτες του συναγωνίζεται και τους πιο σκληρούς πολέμους», έγραψε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος  Gideon Levy σε άρθρο του τον περασμένο μήνα. «Κάτι τέτοιο  δεν πρόκειται και δεν μπορεί να ξεχαστεί. Μπορεί ένας λαός να ξεχάσει ποτέ αυτούς που σκότωσαν τα παιδιά του; Πως μπορούν να παραμένουν σιωπηλοί, όσοι έχουν συνείδηση  σε όλο τον κόσμο;»

«Αυτή είναι η σοβαρότερη πρόκληση. Θα υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα των παιδιών στη ζωή; Ή θα μείνουν αμέτοχοι ενώ οι ζωές, τα σώματα και το μέλλον περισσότερων παιδιών αποδεκατίζονται;».

https://www.youtube.com/watch?v=8gl04X2Ja3g

Σε συνέντευξή του στο BBC o Levy εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια επερχόμενη καταστροφή στην Ράφα και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν δράση με συγκεκριμένα μέτρα, αντί να δίνουν απλώς συμβουλές στο Ισραήλ. Μίλησε, επίσης για την έλλειψη ασφαλών χώρων στη Γάζα και τόνισε πως θα ήταν καταστροφικό να ζητηθεί από τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί για δεύτερη φορά στη Ράφα, να μετακινηθούν ξανά.

Levy says the US needs to be precise in preventing the catastrophe in Rafah

Εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός

Γυναίκες και παιδιά ήταν ανάμεσα στους δεκάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ένα κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε πολυκατοικία για τη διάσωση δύο ομήρων.

Ο Jason Lee, διευθυντής της οργάνωσης «Save the Children» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «…αν οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρήσουν στη Ράφα, αυτό που θα συμβεί θα ξεπεράσει και  τους χειρότερους εφιάλτες μας» και κάλεσε όλα τα κράτη να σταματήσουν αμέσως τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ και τις ένοπλες ομάδες των Παλαιστινίων, καθώς υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

EPA/MOHAMMED SABER

«Η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει στις δεσμεύσεις της να προστατεύσει τα παιδιά μέχρι στιγμής». «Θα υποστηρίξουν το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα των παιδιών στη ζωή; Ή θα μείνουν αμέτοχοι την ώρα που αποδεκατίζονται οι ζωές, τα σώματα και το μέλλον ακόμη περισσότερων παιδιών» διερωτάται ο Lee. Η οργάνωση Save the Children ζητά άμεση και οριστική κατάπαυση του πυρός για να σωθούν και να προστατευτούν οι ζωές των παιδιών στη Γάζα.

Στο ίδιο κλίμα και η UNICEF απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την καταστροφή στη Ράφα και επαναλαμβάνει την ανάγκη για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ώστε να σωθούν ζωές. «Απευθύνω έκκληση σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτό περιλαμβάνει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα για τη διάσωση των αμάχων και των αστικών υποδομών, την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών και τη διευκόλυνση της ταχείας, ασφαλούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε την Παρασκευή η Catherine Russell, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF. «Μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός θα σώσει ζωές. Θα επιτρέψει την επέκταση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης και θα συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή προστασία των παιδιών των οποίων οι ζωές και το μέλλον κρέμονται από μια κλωστή».