Περισσότεροι από 1.000 Κουβανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Αβάνας το Σάββατο συμμετέχοντας στο 8ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας για να δηλώσουν ότι ο έρωτας δεν περιορίζεται από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Αίτημα των Κουβανών ομοφυλόφιλων η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων για τα ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Το φεστιβάλ διοργάνωσε η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του Ραούλ και ανιψιά του Φιντέλ.

Ads

Μπορεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλλου να συνεχίζει να είναι παράνομος στην Κούβα, όπου παλαιότερα οι ομοφυλόφιλοι  οδηγούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η κόρη του ηγέτη του νησιού της Επανάστασης όμως έχει κάνει εδώ και καιρό τη δική της σεξουαλική επανάσταση πρωτοστατώντας για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

Διευθύντρια του Κέντρου Σεξουαλικής Εκπαίδευσης (CENESEX), κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής και μεταπτυχιακού διπλώματος στη σεξουαλικότητα, η Μαριέλα Κάστρο έχει αναλάβει την προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και των λεσβιών στην Κούβα.

«Οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών είναι ήδη νόμος στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Πόλη του Μεξικού. Δεν θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι και σε αυτό, αλλά μας ενδιαφέρει να γίνει» δήλωσε η Μαριέλα Κάστρο, η οποία είναι ηγείται του Ινστιτούτου Υγείας της χώρας. Σε μία συμβολική κίνηση ιερείς έδωσαν την ευχή τους σε 20 ομόφυλα ζευγάρια που διαδήλωσαν κάνοντας έναν «λευκό γάμο».

Ads

Ένα πρώτο βήμα για την καταπολέμηση των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού έγινε στη χώρα πριν από δύο χρόνια, όταν ψηφίστηκε ο νόμος που αφορά την προστασία της LGBT κοινότητας αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις.

Οι πορείες στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας συγκεντρώνουν χρόνο με το χρόνο περισσότερο κόσμο στην Κούβα, που σπάει τα παραδοσιακά ταμπού κι εκδηλώνει αλλά και δηλώνει ανοιχτά την σεξουαλική του ταυτότητα.

Η δράση του CENESEX έχει στεφθεί με επιτυχία, καθώς από το 2007 το κράτος προσφέρει δωρεάν τις επεμβάσεις για αλλαγή φύλου και ο δείκτης ομοφοβίας παρουσιάζει κάμψη.

* Η Μαριέλα Κάστρο είχε μιλήσει για την κατάσταση αναφορικά με τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας στην Κούβα στον Στέλιο Κούλογλου για το ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα “Στην Κούβα του Ραούλ Κάστρο: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”. Δείτε το ντοκιμαντέρ στο webtv του tvxs.gr.

Φωτογραφίες από το 8ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Κούβα: