Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble θα παραστεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας, την επόμενη εβδομάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίδας ομολόγου του Christine Lagarde η οποία θα συμμετάσχει αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της γερμανικής κυβέρνησης. «Είναι σημάδι μίας καλής και στενής συνεργασίας το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα είναι παρών στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με τη Γαλλίδα ομόλογό του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο κ. Schäuble θα αφιχθεί στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη της κ. Lagarde στο Βερολίνο.

Ads

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας αποφάσισαν από κοινού τον Φεβρουάριο να δοθεί η δυνατότητα στους υπουργούς τους να παρίστανται στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας-εταίρου, ένα προνόμιο το οποίο θα αξιοποιήσει πρώτη η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.

Στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα λάβει μέρος η κ. Lagarde αναμένεται να συζητήσει τη δημιουργία ενός ταμείου σταθερότητας το οποίο θα χρηματοδοτείται από την παρακράτηση ενός ποσού από τις τράπεζες. Σε περίπτωση κρίσης, το ταμείο αυτό θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τα κόστη αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων σε περίπτωση νέας κρίσης.

Σε συνέντεξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι οι δύο χώρες θεωρούν ότι θα ήταν καλό να υιοθετηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέτρα φορολόγησης χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ώστε να καλύπτεται μελλοντική διάσωση ή αναδιάρθρωσή τους χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι πολίτες. «Η Γαλλίδα ομόλογός μου, Christine Lagarde, και εγώ συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε την προσαρμογή μιας τέτοιας λύσης σε μία ευρωπαϊκή δομή» τόνισε ο κ. Schäuble.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handlesblatt, από τον ειδικό φόρο στις τράπεζες, στην επιβολή του οποίου συμφώνησε ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός πριν από μία εβδομάδα, θα μπορούσαν να αντληθούν περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά δεν μεταφράζονται σε άμεσα έσοδα για το κράτος, καθώς θα κατευθύνονται σε ειδικό ταμείο, που θα δημιουργηθεί, για τη στήριξη των τραπεζών σε περίπτωση μίας νέας κρίσης.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη σε ραδιοφωνικό σταθμό η κα.Lagarde δήλωσε πως η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται σε ένα τέτοιο σχήμα για αρκετούς μήνες, ωστόσο η Γαλλία βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία αποσαφήνισης των λεπτομερειών.

«Βρισκόμαστε ακόμα στη φάση της επεξεργασίας. Σας ζητώ να κάνετε ακόμα δύο ημέρες υπομονή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε αίτημα για περαιτέρω πληροφόρηση για το θέμα. Στην επιβολή ενός τέτοιου φόρου φέρεται να προσανατολίζεται και η Βρετανία, όπου σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών στο Reuters, από την ειδική αυτή φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσαν να αντληθούν έως και 3,6 δισ. στερλίνες ετησίως. Ανάλογα σχέδια εξετάζονται και από την κυβέρνηση Obama στις ΗΠΑ.