Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Γαλλία, καθώς τα τέσσερα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας. Η Ανυπότακτη Γαλλία αποχώρησε χθες προσωρινά από τις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Μακρόν τρίβει τα χέρια του.

Ads

Το πρόβλημα με την επιλογή πρωθυπουργού είναι ότι τη θέση διεκδικούν και η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα(ΣΚ). Τα δύο άλλα μικρότερα κόμματα του Μετώπου, Πράσινοι και ΚΚΓαλλίας, κρατούν περισσότερο εποικοδομητική στάση, αλλά δεν μπορούν να επιβληθούν στα δύο μεγαλύτερα.

Χθες νωρίς το απόγευμα, η Ανυπότακτη Γαλλία κατήγγειλε τη “συστηματική αντιπολίτευση” του Σοσιαλιστικού και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συζητήσεις για τον ορισμό κοινού υποψηφίου πρωθυπουργού. Ζήτησε πρώτα να υπάρξει συμφωνία για κοινό υποψήφιο πρόεδρο της Βουλής και έθεσε ως προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων την “παραίτηση του ΣΚ από το βέτο, σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα εκτός της δικής του΄’.

Μεθαύριο η εκλογή προέδρου της Βουλής

Η πρόταση για κοινό υποψήφιο πρόεδρο της Βουλής στην ψηφοφορία μεθαύριο Πέμπτη, συνιστά ένα είδος διαπραγμάτευσης, για την κατανομή των θέσεων εξουσίας ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα που νίκησαν στις πρόσφατες εκλογές.

Ads

Όμως η εκλογή προέδρου της Βουλής από το Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι εξασφαλισμένη. Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών στους δύο πρώτους γύρους, τότε στον τρίτο γύρο εκλέγεται, με σχετική πλειοψηφία, ο πρώτος σε ψήφους. Σε αυτή την περίπτωση θα εκλεγεί ο εκλεκτός της Αριστεράς.

Αλλά αν υπάρξει συνεργασία της παράταξης Μακρόν με τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους για δικό τους κοινό υποψήφιο, το άθροισμα των βουλευτών τους είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό των βουλευτών της αριστεράς.

Αργότερα χθες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διέψευσε ότι βάζει βέτο στις διάφορες προτάσεις των εταίρων του Λαϊκού Μετώπου. Μαζί με τους Πράσινους και το ΚΚ πρότειναν στην «Ανυπότακτη Γαλλία» την οικονομολόγο και διπλωμάτη Laurence Tubiana, 73 ετών, ως υποψήφια “από την κοινωνία των πολιτών” για τη θέση του πρωθυπουργού. Η κ. Tubiana ήταν επικεφαλής της Συνέλευσης των Πολιτών για το Περιβάλλον και τώρα διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα.

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» δεν είχε απαντήσει στην πρόταση μέχρι αργά χθες το βράδυ. Αλλά ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, η συμφωνία για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος θα συναντήσει επίσης μεγάλες δυσκολίες.

Μελανσόν: κανένας συμβιβασμός

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στη Γαλλία και να ανταλλάξουμε απόψεις με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, που επισκέφτηκε την ομάδα της Αριστεράς στις Βρυξέλλες. Ο Μελανσόν, που φλερτάρει με την ιδέα να ορκιστεί ο ίδιος πρωθυπουργός καθώς εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κόμμα του Μετώπου, τάσσεται υπέρ μίας ασυμβίβαστης πολιτικής.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας θα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως το πρόγραμμα της, από την κατάργηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και την ακύρωση μείωσης των επιδομάτων ανεργίας, μέχρι την αύξηση του κατώτατου μισθού και την έναρξη της σχολικής χρονιάς δωρεάν για όλους. Η ιδέα είναι ότι η “κοινοβουλευτική μειοψηφία» θα πρέπει να στηριχθεί στη “λαϊκή πλειοψηφία’’, αφού οι παραπάνω προτάσεις είναι αποδεκτές από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Ο Μελανσόν προτείνει τα παραπάνω δραστικά μέτρα να εφαρμοστούν με διατάγματα, αφού οι αλλαγές που είχε επιβάλλει ο Μακρόν, σε κρίσιμα θέματα όπως το συνταξιοδοτικό, είχαν επίσης υιοθετηθεί με διατάγματα, ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» θεωρεί ότι αν η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα της και αντίθετα καταφύγει σε συμβιβασμούς, θα ανοίξει τον δρόμο στη Μαρίν Λεπεν, για τις προεδρικές εκλογές του 2027. Υιοθετώντας αυτή τη στάση, επενδύει στον αυξανόμενο ριζοσπαστισμό, καθώς είναι προφανές ότι θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Στη συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες, ο Μελανσόν είπε ότι η νίκη του Λαϊκού Μετώπου στηρίχθηκε στην «τέταρτη δύναμη» του γαλλικού εκλογικού σώματος, πέρα από την ακροδεξιά, το Κέντρο και την Αριστερά. Αυτή η δύναμη, εξήγησε, είναι οι απογοητευμένοι από την Αριστερά και το πολιτικό σύστημα γενικώς και δεν ψηφίζουν στις εκλογές. Αυτή τη δύναμη κατάφερε να φέρει στις κάλπες η Αριστερά και για αυτό δεν πρέπει να την απογοητεύσει.

Μακρόν: ροκανίζοντας τον χρόνο

Ο δόκτωρ Μακρόν- Φρανκεστάιν, βασικός υπεύθυνος για την άνοδο της ακροδεξιάς και τη βαθειά πολιτική κρίση, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Τάσσεται υπέρ μίας κυβέρνησης «χωρίς την Ακροδεξιά και την Ανυπότακτη Γαλλία», επενδύοντας σε ένα σχεδόν χαώδες περιβάλλον, όπου όλοι θέλουν να γίνουν πρωθυπουργοί. Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι, που κατάφεραν να έχουν κοινοβουλευτική παρουσία γιατί ψηφίστηκαν σε ορισμένες περιοχές από την Αριστερά στον δεύτερο γύρο, για να μην εκλεγούν υποψήφιοι της ακροδεξιάς.

Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι όσο με το πέρασμα του χρόνου ξεθωριάζει η νίκη του Λαϊκού Μετώπου και αυξάνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του, τόσο αυξάνονται τα περιθώρια των δικών του κινήσεων και ελιγμών. Για το Προεδρικό Μέγαρο, το ιδανικό σενάριο είναι η αναβολή σχηματισμού κυβέρνησης για μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που ξεκινούν τη μεθεπόμενη Παρασκευή 26 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 11 Αυγούστου. Μετά ακολουθούν τα μπάνια του -γαλλικού- λαού..