Η χθεσινή δολοφονία του καθηγητή, Σαμιέλ Πατί, που έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ συγκλονίζει τη Γαλλία, η οποία επλήγη για ακόμη μια φορά από μια «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση μπροστά στα παλιά γραφεία του σατιρικού εντύπου Charlie Hebdo.

Ads

Πέντε επιπλέον πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία μετά την δολοφονία καθηγητή ιστορίας κοντά σε σχολείο σε δυτικό προάστιο του Παρισιού, με τα οποία ανέρχεται σε 9 ο συνολικός αριθμός των προφυλακισμένων στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, δήλωσε σήμερα δικαστική πηγή.
 
Μεταξύ των πέντε νέων προσώπων που συνελήφθησαν βρίσκονται δύο γονείς μαθητή –ένας άνδρας και η σύζυγός του– του σχολείου της Κονφλάν Σεντ Ονορίν, όπου δίδασκε ο καθηγητής. Τα πρόσωπα αυτά είχαν διένεξη με τον καθηγητή όσον αφορά τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχε δείξει στην τάξη. Οι άλλοι τρεις από τους επιπλέον πέντε που συνελήφθησαν δεν ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον του δράστη.
 
Τέσσερα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, που ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον του δράστη, είχαν συλληφθεί νωρίτερα στο Εβρέ, στη βορειοδυτική Γαλλία.
 
Η ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας, πάνω στον οποίο βρέθηκε αναγνωριστικό έγγραφο, επιβεβαιώθηκε από τους ανακριτές, σύμφωνα με την ίδια δικαστική πηγή. Πρόκειται για έναν Ρώσο τσετσενικής καταγωγής ηλικίας 18 ετών, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Μόσχα. Αυτός είχε ιστορικό του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά είχε καθαρό μητρώο.

«Δεν θα νικήσουν. Ο σκοταδισμός δεν θα νικήσει», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν και ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ επισκέφθηκαν την Κονφλάν Σεντ Ονορίν λίγες ώρες μετά την επίθεση, ενώ συνεκλήθη κυβερνητικό συμβούλιο αντιμετώπισης κρίσης για να εξετάσει το έγκλημα αυτό. «Ένας από τους πολίτες μας δολοφονήθηκε σήμερα επειδή δίδασκε, επειδή δίδασκε στους μαθητές την ελευθερία της έκφρασης», τόνισε ο Μακρόν.

Αμέσως μετά την επίθεση κοντά στο σχολείο στο οποίο δίδασκε ο καθηγητής, η διεύθυνση της εισαγγελίας που χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας ξεκίνησε έρευνα για «δολοφονία στο πλαίσιο τρομοκρατικής ενέργειας» και «σύσταση εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ads

Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας ανήλικος, μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος του δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ενημέρωσε το AFP δικαστική πηγή.

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος φώναξε «Αλάχ Ακμπάρ» και σκοτώθηκε από την αστυνομία, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, δεν έχει μέχρι στιγμής κατονομαστεί. Σε αναγνωριστικό έγγραφο που βρέθηκε πάνω του αναφέρεται ότι ήταν γεννηθείς το 2002 στη Μόσχα, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Οι αρχές ερευνούν επίσης μήνυμα που αναρτήθηκε σε λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος έχει πλέον κλείσει, το οποίο έδειχνε μια φωτογραφία με το πρόσωπο του θύματος, κάτω από την οποία ο Μακρόν χαρακτηριζόταν «ηγέτης των απίστων». Οι αρχές ερευνούν αν αυτός που το ανάρτησε, ο οποίος δηλώνει πως θα εκδικηθεί αυτόν «που τόλμησε να ταπεινώσει τον Μωάμεθ», είναι ο δράστης της δολοφονίας του καθηγητή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο καθηγητής έδειξε την περασμένη εβδομάδα στους μαθητές του σκίτσο του Μωάμεθ, ενώ «παρότρυνε τους μουσουλμάνους μαθητές να βγουν από την τάξη».