Το Αριστερό κόμμα του Μελανσόν ανακοίνωσε συνεργασία με τους Οικολόγους για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Γαλλία στις 12 και στις 19 Ιουνίου, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με τους Σοσιαλιστές, αλλά και το κομμουνιστικό κόμμα.

Ads

Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» δεν έκρυψε την Κυριακή, την αισιοδοξία του για τη συγκρότηση ενός κοινού εκλογικού μετώπου με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.

 Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Οικολόγων επικύρωσε τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν μέλη των δύο κομμάτων εδώ και δύο εβδομάδες, με 84 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 8 λευκές, ενώ υπήρξε και ένα άτομο που δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Το Σαββατοκύριακο, Αριστεροί και Οικολόγοι, κατέληξαν σε ορισμένα σημεία στα οποία υπήρχαν διαφωνίες. Σχετικά με την Ευρώπη, συμφωνήθηκε «ανυπακοή», αλλά μόνο σε ορισμένους οικονομικούς και δημοσιονομικούς κανόνες και αυτό εάν είναι απαραίτητο, ενώ τα δύο κόμματα συμφώνησαν και το όνομα με το οποίο θα κατέβουν στις εκλογές: «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση». Συμφωνήθηκαν επίσης η διαίρεση των εκλογικών περιφερειών, αλλά και το ότι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, θα αναλάβει την πρωθυπουργία σε περίπτωση πλειοψηφίας του κόμματος στην Εθνοσυνέλευση.

Ads

Σε γενικές γραμμές η Ανυπότακτη Αριστερά έκανε υποχωρήσεις στην συμφωνία με τους Οικολόγους αναφορικά με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει, αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια, στις σημερινές διαπραγματεύσεις της με τους κομμουνιστές. Εκ παραλλήλου φαίνεται να έχει συμφωνηθεί και το ζήτημα της κατανομής των εδρών, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει σε όλες τις συνιστώσες τη δυνατότητα απόκτησης «κοινοβουλευτικής ομάδας». Για να αποκτήσει στη Γαλλία ένα κόμμα αναγνωρισμένη από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 βουλευτές.

Συμφωνία Αριστερών – Σοσιαλιστών

Το κόμμα του Μελανσόν βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για συμφωνία και με το κόμμα των Σοσιαλιστών, όπου οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη.

«Αν οι συζητήσεις δεν τελειώσουν απόψε, τότε δεν θα τελειώσουν ποτέ», είπε κατά τη διάρκεια της πρωτομαγιάτικης παρέλασης στο Παρίσι ο επικεφαλής των Αριστερών Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

«Προχωράει. Να είστε βέβαιοι ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το κάνουμε να προχωρήσει», διαβεβαίωσε ο Μελανσόν και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι αν στοχεύουμε ή όχι στη νίκη».

Συμφωνία απόψε; «Απόψε, θα κοιμάμαι», απάντησε μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα ​​ο Ολιβιέ Φορ, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος: «Δεν υπάρχει προθεσμία. Μπορούμε να πούμε ότι δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις απόψε».

Λίγα λεπτά αργότερα, Φορ και Μελανσόν έδωσαν τα χέρια, πριν ξεκινήσουν μια σύντομη συνομιλία μπροστά στις κάμερες με το πλήθος να φωνάζει «Λαϊκή Ένωση!».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να δούμε ξανά και είναι φυσιολογικό, γιατί κάνουμε κάτι ιστορικό», ανέφερε από την πλευρά του ο Λορέντ Μπομέλ, ένας από τους σοσιαλιστές που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση: «Αν συμφωνούσαμε μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες, θα ήταν ύποπτο. Είναι φυσιολογικό να αφιερώνουμε χρόνο για να διευκρινίσουμε και να συζητήσουμε τα θέματα».

Ο σοσιαλιστής Ολιβιέ Φορ, πάντως, διαπραγματεύεται με τους Αριστερούς υπό την πίεση της ολοένα και πιο έντονης εσωτερικής αντιπολίτευσης.

Ο προκάτοχός του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή την Κυριακή αναφερόμενη ιδιαίτερα στην επιθυμία των Αριστερών να «ξεφύγουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», να επαναφέρουν τη σύνταξη στα 60 και να ξεκινήσουν «ιλιγγιώδη ανέφικτα έξοδα».