Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Γαλλίας το Σάββατο στο πλαίσιο των νέων κινητοποιήσεων κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, κι ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην χώρα στις 30 Ιουνίου.

Ads

Δείτε τον σύνδεσμο ζωντανής αναμετάδοσης από τις πορείες στην Γαλλία:

 

Διαβάστε επίσης: Κώστας Δουζίνας / Γιατί επιστρέφει η Ακροδεξιά

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Παρίσι και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις κατά της ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, με την μεγάλη πορεία να συμβαίνει στο Παρίσι, από την πλατεία της Δημοκρατίας μέσω Βαστίλης έως την πλατεία του Έθνους.

Η αστυνομία εκτίμησε πως 350.000 άνθρωποι θα συμμετείχαν στις πορείες και 21.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί αφότου συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σε συλλαλητήρια κατά του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN), ωστόσο φαίνεται ότι ανταποκρίθηκε πολύ μεγαλύτερο μέρος του λαού.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν τα συνδικάτα, περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους όλης της χώρας, σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λιόν και η Λιλ.

Διαβάστε επίσης: Στέλιος Κούλογλου / Το Λαϊκό Μέτωπο και ο δόκτωρ Φρανκενστάιν της δεξιάς

Υποψηφιότητα Φρανσουά Ολάντ

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έβαλε το τελευταίο λιθαράκι στην ένωση της Aριστεράς που ξεκίνησε από την La France Insoumise (LFI), τους Σοσιαλιστές, τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους, όταν τα τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, για να πάνε στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου υπό κοινή σημαία, ανακοινώνοντας το Σάββατο την υποψηφιότητά του για τις βουλευτικές εκλογές στην Κορέζ υπό τη σημαία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενώ στο εσωτερικό του κόμματος La France Insoumise (LFI) έχει ξεσπάσει κρίση λόγω διαφωνιών για την υποψηφιότητα.

Συνολικά, το Nouveau Front Populaire, όπως ονομάζεται, θα παρουσιάσει έναν υποψήφιο ανά περιφέρεια σε όλη την ηπειρωτική Γαλλία με στόχο να ανατρέψει τις προβλέψεις ότι το Rassemblement National (RN) θα βγει νικητής.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (2012-2017), ο οποίος είναι σχετικά αντιπαθής σε ένα μέρος της ριζοσπαστικής αριστεράς και έχει ψυχρή σχέση με τον πρώτο γραμματέα του PS Ολιβιέ Φορέ, δήλωσε ότι είναι υπέρ της ενοποίησης της αριστεράς υπό τη σημαία του Νέου Λαϊκού Μετώπου για να εμποδίσει την ακροδεξιά.

«Μάχη» μεταξύ ακροδεξιάς και αριστεράς

Δημοσκόπηση του περιοδικού Point που δημοσιοποιήθηκε την 14η Ιουνίου προβλέπει πως ο Εθνικός Συναγερμός θα είναι στην κορυφή του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 29,5%, σε μικρή απόσταση από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων που αποκαλείται Λαϊκό Μέτωπο και συγκεντρώνει το 28,5%. Οι κεντρώοι του Μακρόν συγκεντρώνουν μόλις το 18%.

Σύμφωνα με τουλάχιστον δύο δημοσκοπήσεις η Αριστερά δεν υπολείπεται πολύ από το κόμμα της Λεπέν και προηγείται της ομάδας του Μακρόν.