«Θέσεις μάχης» ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των εκλογών την επόμενη Κυριακή (7/7) στη Γαλλία δείχνουν να παίρνουν τα μεγαλύτερα κόμματα με φόντο τις βασικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, όπως αυτά καταγράφονται από exit poll.

Ads

Οι εκλογές στη Γαλλία είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή, κάτι που αποτυπώθηκε και σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη διαδικασία του 2022.

Υπενθυμίζεται πως το ακροδεξιό κόμμα ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe στο πρώτο exit poll του πρώτου γύρου των εκλογών.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Ads

Η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για τον Εθνικό Συναγερμό και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Μαρίν Λεπέν: Ζήτησε απόλυτη πλειοψηφία για να γίνει ο Μπαρντελά πρωθυπουργός

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN, μετά την ανακοίνωση των exit poll

«Η δημοκρατία μίλησε», υποστήριξε η Λεπέν. Για την τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία, η ανάδειξη του Εθνικού Συναγερμού στην κορυφή καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι «με μια ξεκάθαρη ψηφοφορία, (έδειξαν) την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του Εμανουέλ Μακρόν.

Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στον Εθνικό Συναγερμό «την απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.

 

Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

 

Μακρόν: Ζητά ευρεία συμμαχία ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των exit poll, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.

Για να το πράξει, ζήτησε μια «ευρεία» συμμαχία μεταξύ «ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών» υποψηφίων.

Σε δήλωση που απέστειλε στα ΜΜΕ, ο αρχηγός του κράτους ανέφερε πως πιστεύει ότι η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση». «Η δημοκρατική τους επιλογή μας υποχρεώνει», είπε.

«Αντιμετωπίζοντας την Εθνική Συσπείρωση, έχει έρθει η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον δεύτερο γύρο», είπε, σχετικά με τις αποχωρήσεις ενόψει του δεύτερου γύρου σε περίπτωση πιθανής νίκης των υποψηφίων του Εθνικού Συναγερμού.