Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και η δεξιά αντιπολίτευση, έπειτα και από την τελευταία δημοσκόπηση λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία που προβλέπει απόλυτη επικράτηση του ευρωσκεπτικιστικού κι ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν λεπέν.

Ads

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες – τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου – η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη  με ποσοστό 29,5% σε εθνικό επίπεδο και προηγείται των Ρεπουμπλικάνων (LR) του πρώην προέδρου της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί και των κεντρώων συμμάχων του (28,5%), καθώς και των Σοσιαλιστών (PS) του Φρανσουά Ολάντ, που έρχονται τρίτοι με 23%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το τοποθετούν στην πρώτη θέση σε τέσσερις έως έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η νίκη του στο δεύτερο γύρο στις 13 Δεκεμβρίου προβλέπεται σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, κάτι πρωτοφανές για τη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σημείωσε άνοδο τους τελευταίους μήνες στη σκιά της προσφυγικής κρίσης, άνοδο που ενίσχυσαν και οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων.

Ads

Μέτωπο εναντίον Μετώπου

Με την ακροδεξιά να φαίνεται να κερδίζει τη μάχη των αυριανών περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, αποτελώντας έναν πολύ κακό οιωνό για τις προεδρικές εκλογές του 2017, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, αλλά, και ο γαλλικός Τύπος προσπαθούν μέχρι τελευταίας στιγμής για να αποτρέψουν τη νίκη του Εθνικού Μετώπου.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε έτοιμος «να κάνει τα πάντα για να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο», με τον Νικολά Σαρκοζί να απορρίπτει από την πλευρά του ωστόσο την εκδοχή ενός «ρεπουμπλικανικού μετώπου».

Την ίδια στιγμή, δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα, το CGT και το CFDT κάλεσαν τους πολίτες να μην «αυτοπυροβοληθούν στα πόδια» με μια ψήφο στο κόμμα της Λεπέν που χαρακτηρίζουν «αδιέξοδο».

Σε μια σπάνια τοποθέτηση πριν από εκλογές, μάλιστα, ο διευθυντής της εφημερίδας Le Monde Ζερόμ Φενογκλιό, χαρακτήρισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν «απάτη» που «συνιστά σοβαρή απειλή για τη χώρα».