Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη γαλλική εθνοσυνέλευση, αφού η δεξιά αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και της κυβέρνησής του, επειδή επιχείρησε να περάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις αλλαγές στο Εργασιακό προκειμένου να αποφύγει τις αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο. Η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να συζητηθεί εντός του επόμενου εικοσιτετραώρου στη γαλλική Βουλή.
Πρόκειται για τον λεγόμενο νόμο Μαρκόν που προβλέπει μεταξύ άλλων άνοιγμα σε ορισμένα «κλειστά» επαγγέλματα (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), αλλά και άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των Κυριακών κατά τις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα από 5 σε 12, την απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου και ιδιωτικοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες. Σημειώνεται πως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση του δημάρχου, εκτός των τουριστικών περιοχών, όπου η λειτουργία των καταστημάτων θα καθορίζεται με κυβερνητικά διατάγματα. Η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της οικονομίας.
Ο «νόμος Μακρόν» – από το όνομα του υπουργού Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν – προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, βρίσκεται στο στόχαστρο δριμύτατης κριτικής. Περίπου 30 με 40 «αντάρτες» Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι και η πλειοψηφία της Κεντροδεξιάς είχαν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν. Η ρύθμιση επικρίθηκε έντονα από τη σοσιαλίστρια δήμαρχο των Παρισίων, Αν Ινταλγκό, αφού το Παρίσι είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός και ο νόμος θα στερήσει μέρος της εξουσίας της δημάρχου να απορρίψει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.
Ο Ολάντ επιθυμεί να περάσει τις εν λόγω αλλαγές με στόχο να πείσει την Κομισιόν να του δώσει χρόνο για να ευθυγραμμίσει τα δημοσιονομικά μεγέθη με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει για πρώτη φορά νομοσχέδιο επικαλούμενη συνταγματικό μηχανισμό (συγκεκριμένα το άρθρο 49 παράγραφος 3, που προβλέπει κατεπείγουσα επικύρωση νομοθετήματος, δίχως να προηγηθεί κοινοβουλευτική διαβούλευση). Για το λόγο αυτό, Βαλς και Ολάντ επικρίθηκαν ως αυταρχικοί και κατηγορήθηκαν ότι παρακάμπτουν το κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Μακρόν προσπάθησε να υπεραμυνθεί του νόμου, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter: «Η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της, ώστε το κείμενο αυτό, που προσφέρει περισσότερα δικαιώματα, να προχωρήσει». «Δεν μπορούσα να ρισκάρω την απόρριψη ενός σχεδίου τόσο κρίσιμου για την οικονομία. Τίποτα δεν θα μας κάνει να το βάλουμε κάτω και να υποχωρήσουμε, το εθνικό συμφέρον του γαλλικού λαού το απαιτεί», είπε ο Βαλς ενώπιον του κοινοβουλίου λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Monde», ο ίδιος επέκρινε όσους επιθυμούν την απόσυρση του επίμαχου νόμου λέγοντας: «Εμείς δεν παίζουμε τη μεταρρύθμιση στα ζάρια».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >