Το θέμα του τεράστιου δημόσιου χρέους βρίσκεται πίσω από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας κρέμεται από μια κλωστή, μετά την ενεργοποίηση, από τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ το αμφιλεγόμενου άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος για να επιβάλει την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης του επόμενου έτους, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την Αριστερά και την άκρα Δεξιά να απειλούν με πρόταση μομφής.
Το βάρος του δημόσιου χρέους της Γαλλίας, που έχει ήδη διογκωθεί στα 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, πρόκειται να φθάσει το επόμενο έτος σχεδόν στο 115% του ΑΕΠ.
Οι πληρωμές τόκων θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δημοσιονομική δαπάνη τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμη και τις μεγάλες δαπάνες σε τομείς όπως η άμυνα και η εκπαίδευση.
Ενώ οι αυξήσεις φόρων που προτείνονται στον προϋπολογισμό θα αποτελέσουν το ένα τρίτο της δημοσιονομικής συμπίεσης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα υπόλοιπα προορίζονταν να προέλθουν από περικοπές δαπανών.
Περίπου 20 δισεκατομμύρια των περικοπών επρόκειτο να προέλθουν από τα κυριότερα υπουργεία της Γαλλίας, με μόνο τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να εξαιρούνται.
Με ΑΕΠ 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κατά κεφαλήν ΑΕΠ που προβλέπεται να ξεπεράσει τα 48.000 δολάρια το επόμενο έτος, η Γαλλία είναι η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η Γαλλία δαπανά το ισοδύναμο του 25% του ΑΕΠ για συντάξεις και άλλες κοινωνικές δαπάνες
Οι κοινωνικές παροχές αποτελούν το 44% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης στη Γαλλία, και αυτό ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της.
Οι αναλυτές της εταιρείας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global εξηγούν ότι «για τον λόγο αυτό, τόσο η αύξηση του ΑΕΠ όσο και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, ακόμη και σε μικρές προσαρμογές των κοινωνικών μεταβιβάσεων – και η σημασία τους για τα νοικοκυριά καθιστά τις αλλαγές πολιτικής ευαίσθητες – με πολιτικούς όρους».
Εκτιμούν ότι το 2023, η αναπροσαρμογή των συνταξιοδοτικών παροχών – το μεγαλύτερο στοιχείο των κοινωνικών παροχών – θα προσθέσει 18 δισ. ευρώ ή 0,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Εάν οι συντάξεις δεν είχαν αναπροσαρμοστεί το 2023, η δημοσιονομική εξοικονόμηση θα ήταν σημαντική, αλλά το ίδιο θα συνέβαινε και με την πίεση που θα ασκούσε στην κατανάλωση και, συνεπώς, στην οικονομική ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >