Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν αναδείχθηκε νικήτρια στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο Εμάνουελ Μακρόν, με τον δεύτερο γύρο να αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών της Εθνοσυνέλευσης (577 συνολικά).

Ads

Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%. Ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Τι θα συμβεί ωστόσο στον δεύτερο γύρο των εκλογών; Οι εκλογές για τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας είναι μια διαδικασία δύο γύρων.

Στις εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, καθώς και κάθε υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 12,5% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια, περνούν σε δεύτερο γύρο. Όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο κερδίζει την έδρα.

Ads

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, που η αποχή ήταν περί το 30%, οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφια είναι εξαιρετικά πολλές.

Ειδικότερα, η υψηλή συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής σημαίνει ότι περίπου 300 εκλογικές περιφέρειες βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με πιθανές τριπλές «μάχες», οι οποίες θεωρητικά ευνοούν το RN.

Για να αποτρέψουν αυτές τις τριπλές επαναληπτικές εκλογές και να εμποδίσουν το RN, οι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί πολιτικοί της Γαλλίας εφαρμόζουν εδώ και καιρό αυτό που αποκαλούν «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», σύμφωνα με το οποίο ο τρίτος υποψήφιος αποχωρεί από την κούρσα και προτρέπει τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω από τον δεύτερο υποψήφιο, ως «ανάχωμα» ενάντια στην ακροδεξιά, όπως επισημαίνει το Reuters.

Όλοι οι υποψήφιοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο πρέπει να αποφασίσουν μέχρι το βράδυ της Τρίτης αν θα παραιτηθούν ή αν θα κατέβουν στον δεύτερο γύρο.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Οι «οδηγίες» των πολιτικών για τον δεύτερο γύρο

Πολλοί πολιτικοί ηγέτες έδωσαν οδηγίες στους υποψηφίους και τους ψηφοφόρους το βράδυ της Κυριακής.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των exit poll, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο. Για να το πράξει, ζήτησε μια «ευρεία» συμμαχία μεταξύ «ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών» υποψηφίων.

Σε δήλωση που απέστειλε στα ΜΜΕ, ο αρχηγός του κράτους ανέφερε πως πιστεύει ότι η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση». «Η δημοκρατική τους επιλογή μας υποχρεώνει», είπε.

«Αντιμετωπίζοντας την Εθνική Συσπείρωση, έχει έρθει η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον δεύτερο γύρο», είπε, σχετικά με τις αποχωρήσεις ενόψει του δεύτερου γύρου σε περίπτωση πιθανής νίκης των υποψηφίων του Εθνικού Συναγερμού.

«Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει» στην ακροδεξιά και «στο καταστροφικό της έργο», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό (…) Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: να αποτρέψουμε στον Εθνικό Συναγερμό να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε.

Επίσης, δήλωσε ότι οι υποψήφιοι της παράταξης που ήρθαν τρίτοι και «η διατήρηση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού» θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν «έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας».

«Απόψε δεν είναι μια βραδιά σαν τις άλλες. Το μάθημα αυτής της βραδιάς είναι ότι η ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας» είπε χθες ο Ατάλ τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να μην έχει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να αποφευχθεί η καταστροφή της χώρας.

«Το λέω με τη δύναμη που απαιτεί η στιγμή σε κάθε ψηφοφόρο μας. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Έθνικο Συναγερμό. Η Γαλλία αξίζει να μην διστάζουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβούν τα χειρότερα» είπε ο Ατάλ.

Οι κρίσιμες συνομιλίες

Η αποτελεσματικότητα του «ρεπουμπλικανικού μετώπου» πάντως έχει αποδυναμωθεί με την πάροδο των ετών και πολλοί ψηφοφόροι δεν λαμβάνουν πλέον υπόψη τους τις συμβουλές των ηγετών του κόμματος.

Είναι επίσης πιθανό οι υποψήφιοι να αρνηθούν να αποχωρήσουν παρά την καθοδήγηση από τα πολιτικά επιτελεία στο Παρίσι.

Ωστόσο, οι συνομιλίες κατά τις επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα, αποφασίζοντας ενδεχομένως αν το RN θα επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ή όχι.

Αυτό καθιστά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί.