Μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα κατά την οποία η Γαλλία βίωσε πέντε νύχτες σοβαρών επεισοδίων λόγω της διάχυτης κοινωνικής οργής για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ Μερζούκ από σφαίρα αστυνομικού στο προάστιο του Παρισιού, Ναντέρ, οι βίαιες εκδηλώσεις δείχνουν να υποχωρούν.

Ads

Τη Δευτέρα (3/7) οι περισσότερες διαμαρτυρίες είχαν τη μορφή συγκεντρώσεων έξω από δημαρχεία σε γαλλικές πόλεις, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία προχώρησε σε λιγότερες από 160 συλλήψεις, από τις συνολικά 3.354 που έγιναν από την προηγούμενη Τρίτη.

Οι μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία για τη δολοφονία του Ναέλ είναι το τρίτο κύμα κοινωνικής αναταραχής που καλείται να αντιμετωπίσει ο κεντροδεξιός Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τα «κίτρινα γιλέκα» το 2018 και το 2019 -που ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία για τη φορολογία των καυσίμων- και τις αντιδράσεις για την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση νωρίτερα φέτος.

Η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, με γονείς από την Αλγερία και το Μαρόκο, έφερε στο προσκήνιο ζητήματα συστημικού ρατσισμού απέναντι στα φτωχά και φυλετικά ανάμεικτα προάστια των μεγάλων γαλλικών πόλεων, γνωστά ως banlieues, όπου οι μουσουλμανικές κοινότητες βορειοαφρικανικής καταγωγής κατηγορούν εδώ και καιρό τη γαλλική αστυνομία για φυλετικό προφίλ και βίαιες πρακτικές.

Ads

Η μαρτυρία του συνεπιβάτη του Ναέλ, που δημιοσιεύει η «Le Parisien», έρχεται να επιβεβαιώσει τις φωνές περί θεσμικού ρατσισμού. Ενώ το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ναέλ σταμάτησε σε τροχονομικό έλεγχο, οι δύο αστυνομικοί φέρονται να φώναζαν στον 17χρονο «σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω» και ένας να τον χτύπησε -πριν τον πυροβολήσουν- με το πίσω μέρος του όπλων του.

«Ο Ναέλ ήταν ζαλισμένος και πανικοβλημένος. Δεν ήξερε τι να κάνει. Το κεφάλι του γυρνούσε, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, ούτε καν να μιλήσει. Ήταν πραγματικά τραυματισμένος» είπε στη «Le Parisien» ο -επίσης 17 ετών- συνεπιβάτης της κίτρινης Mercedes.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Φουάντ, το όνομα του οποίου έχει αλλάξει για λόγους προστασίας του, ενώ ο Ναέλ ήταν ζαλισμένος, το πόδι του έφυγε από το πεντάλ του φρένου. Κατά τον ίδιο, το αυτοκίνητο ήταν αυτόματο, κινήθηκε από μόνο του προς τα εμπρός και τότε ο ένας αστυνομικός είπε στον συνάδελφό του:

«Πυροβόλησέ τον!»

Ο δεύτερος συνοδηγός, μιλώντας επίσης στη «Le Parisien», είπε επίσης ότι οι δύο αστυνομικοί πλησίασαν με τα όπλα τους, χτύπησαν τον Ναέλ «τουλάχιστον τρεις φορες», εκ των οποίων ένας φώναξε ότι «θα του σφηνώσει μια σφαίρα στο κεφάλι».

Σε αντίθεση με τη δολοφονία του Τζορζτ Φλόιντ που συντάραξε τις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν -σε επίπεδο ρητορικής- τάχθηκε υπέρ μιας γενναίας αστυνομικής μεταρρύθμισης προς κατευνασμό της κοινωνικής οργής, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε συγκλονισμένη, επιρρίπτοντας ευθύνες στους διαδηλωτές που συγκρούονταν με την αστυνομία.

Ο Γάλλος πρόερδος κατηγόρησε τα social media ότι υποδαυλίζουν τη βία, ζητώντας από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να κρατήσουν τα παιδιά τους σπίτι, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Ντερμαμέν έβαλε στο «στόχαστρο» τις οικογένειες που επέτρεψαν στα παιδιά τους να βγουν στους δρόμους, λέγοντας ότι ο μέσος όρος των συλληφθέντων ήταν 17 ετών, ενώ ορισμένοι ήταν μόλις 12 ετών.

Για σήμερα, Τρίτη (4/7),  έχει προγραμματιστεί η συνάντηση Μακρόν στο Ελιζέ με τους δημάρχους 220 πόλεων και κωμοπόλεων που μετρούν τις υλικές ζημιές από επιθέσεις σε αυτοκίνητα, καταστήματα και κυβερνητικά κτίρια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. 99 δημαρχεία έχουν δεχθεί επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας το Σαββατοκύριακο, να εμβολιστεί το σπίτι ενός δημάρχου και προφανώς να του βάλουν φωτιά, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία, 297 οχήματα και 34 κτίρια -πολλά από τα οποία συνδέονται με την κυβέρνηση- έχουν υποστεί επιθέσεις, ενώ σε «τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ» αποτιμώνται οι ζημιές στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού.