Η Γαλλία θα περάσει νόμο που θα δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους «να αποσυνδέονται» από τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούν την εργασία τους όταν βρίσκονται στο σπίτι.

Ads

Το ζήτημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης, γνωστό διεθνώς ως «burn out», το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Την υπουργό Εργασίας της Γαλλίας οδήγησαν στην απόφαση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των εργαζομένων διά νόμου, οι «κρυφές ώρες εργασίας», αυτές που βρίσκονται πέρα από το επίσημο, εβδομαδιαίο 35ωρο.

Η υπουργός Myriam El Khomri, επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες μιας ιδέας που παρουσιάστηκε πρώτη φορά σε μία έκθεση του Bruno Mettling, γενικού διευθυντή της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange.

Ads

image

«Υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να προβλεφθούν και ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής που βρίσκεται πίσω από τη μόνιμη σύνδεση μας με την ηλεκτρονική αλληλογραφία» είπε ο Mettling.

Πολλοί από τους προτεινόμενους εργασιακούς νόμους σχεδιάστηκαν προκειμένου να κάνουν τη γαλλική αγορά εργασίας πιο ευέλικτη, αλλά ειδικά αυτός, έχει στόχο να ενθαρρύνει τις εταιρείες να συμμετάσχουν στον μέχρι στιγμής μικρό αριθμό εταιρειών, που αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στα e-mails τους εκτός γραφείου, όπως γράφει ο Ιndependent.

«Οι επαγγελματίες που βρίσκουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους από εκείνους που πηγαίνουν στο γραφείο εξαντλημένοι» λέει ο Mettling.

image

Μόνο ο αριθμός των μάνατζερ που εργάζονται στο σπίτι μετά τη δουλειά, από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα αυξήθηκε κατά 52 % σε 10 χρόνια.

Η οικονομική κρίση της χώρας έχει φοβίσει τόσο τους εργαζόμενους  -η πιθανότητα και μόνο ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους- ώστε εργάζονται περισσότερες ώρες εντός και εκτός γραφείου, σύμφωνα με το διευθυντή μιας επιχείρησης.

Ο νόμος δεν θα έχει νόημα εάν δεν τον εφαρμόσουν τα αφεντικά 

Ωστόσο, ο νέος νόμος δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, εκτός εάν τα ίδια τα αφεντικά απαιτήσουν λιγότερη εργασία από τους υπαλλήλους τους, όπως εκτιμά ο Jean-Claude Delgenes, ειδικός στην πληροφορική.

«Εάν εισάγουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης από τα e-mail, αλλά όχι μείωση του φόρτου εργασίας για τους εργαζόμενους που τελούν υπό πίεση, οι μάνατζερ θα το αγνοήσουν ή θα βρουν έναν τρόπο για να παραμένουν συνδεδεμένοι» προσθέτει.

image

Ο Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής του 35ωρου.

Εντωμεταξύ οι εργαζόμενοι Βρετανία υποτίθεται ότι εργάζονται (όχι περισσότερο από) 48 ώρες την εβδομάδα.

Η Myriam El Khomri αναμένεται να παρουσιάσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τί είναι το burn out

Με τον όρο burn out εννοούμε μια εμπειρία μακροχρόνιας σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής  εξάντλησης η οποία προκαλείται από υπερβολικό και χρόνιο στρές. Εάν το στρές συνδέεται με την εργασία σας,η εξουθένωση που μπορεί να αισθάνεστε ίσως συνδυάζεται και με αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα σας ως επαγγελματία ή σχετικά με την αξία της εργασίας σας.

Το burn out σταδιακά επιδρά στην παραγωγικότητα και σας στερεί όποια ενεργητικότητα και καλή διάθεση προϋυπήρχε γεννώντας την αίσθηση  «ότι δεν έχετε πλέον κάτι άλλο να προσφέρετε».

Κατά καιρούς πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πλήξη στην εργασία τους ή ότι έχουν φορτωθεί περισσότερα καθήκοντα απ’ οσα υπαγορεύει ο ρόλος της ή μπορούν να χειριστούν.

Συχνά μάλιστα , όταν δεν υπάρχει επιβράβευση για τις διαρκείς προσπάθειες που μπορεί να κάνει κάποιος, η απογοήτευση μεγαλώνει και η όρεξη για βελτίωση συρρικνώνεται. Ενώ λοιπόν τέτοια συναισθήματα είναι σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι της εργασιακής ζωής, υπάρχουν περιπτώσεις που το διαρκές στρές έχει πιο σοβαρές επιρροές στον εργαζόμενο και τότε ίσως να μιλάμε για το σύνδρομο burn out.

ΠΗΓΕΣ: Ιndependent, e-psychology.gr