Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης μετά και τη κατάρρευση δεύτερης πολυκατοικίας στη Μασσαλία.

Ads

Γύρω στις 0:40, τοπική ώρα, της Κυριακής 9/4 σημειώθηκε η πρώτη κατάρρευση κτιρίου κατοικιών στη Μασσαλία επί της οδού Τίβολι 17, που βρίσκεται στην άκρη της συνοικίας Πλεν, γνωστής για τα μπαρ και τα εστιατόριά της. Πρόκειται για τετραώροφη πολυκατοικία πέντε διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με τη Liberation, η κατάρρευση -που προκλήθηκε λόγω έκρηξης που σημειώθηκε νωρίτερα και τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα- αποδυνάμωσε τα παρακείμενα κτίρια στους αριθμούς 15 και 19, τα οποία εκκενώθηκαν. Περίπου στις 7:30, τοπική ώρα, μέρος της πολυκατοικίας επί της οδού Τίβολι 15 επίσης κατέρρευσε. 

Οι επιχειρήσεις διάσωσης περιπλέκονται από «μια φωτιά στα συντρίμμια», η οποία «εμποδίζει την αποστολή σκύλων και ομάδων για να αναζητήσουν πιθανά θύματα κάτω από τα χαλάσματα», δήλωσε ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν. Μέχρι το μεσημέρι, η φωτιά εξακολουθούσε να καίει, η έκταση της οποίας περιορίστηκε λόγω της δεύτερης κατάρρευσης.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σπάνιο φαινόμενο πυρκαγιάς που επιμένει για αρκετές ώρες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα σκυλιά (σ.σ. που είναι εκπαιδευμένα για την αναζήτηση επιζώντων) δεν είναι σε θέση να κοιτάξουν, να δουν ή να μυρίσουν τι συμβαίνει. Για να επέμβουν, πρέπει πρώτα να κατασβεστεί η φωτιά» συμπλήρωσε ο Παγιάν.

Ads

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεταξύ τεσσάρων και δέκα ανθρώπων κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέ.

Όπως αναφέρει η La Provence, ο αντιδήμαρχος της Μασσαλίας Πατρίκ Αμίκο, δήλωσε ότι υπάρχουν μεταξύ 4 και 6 πολίτες «για τους οποίους δεν έχουμε ακόμη νέα, αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια, αλλά δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους».

Μέχρι στιγμής, έξι άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι πέντε στα επείγοντα περιστατικά.

Μακρόν: «Η σκέψη μας είναι στη Μασσαλία»

«Η σκέψη μας είναι στη Μασσαλία έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο twitter.

«Σκέφτομαι αυτούς που επηρεάστηκαν και τους αγαπημένους τους. Η έρευνα συνεχίζεται με αξιοποίηση σημαντικών πόρων. Ευχαριστώ τους πυροσβέστες και τους διασώστες που κινητοποιήθηκαν» πρόσθεσε.

«Να προετοιμαστούμε για θύματα» προειδοποιεί ο δήμαρχος Μασσαλίας 

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας δήλωσε ότι οι αρχές χρειάστηκε να φροντίσουν 160 άτομα μετά την κατάρρευση. Ο δήμος έθεσε σε λειτουργία επίσης μία μονάδα ψυχολογικής βοήθειας και μία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, ενώ δημιουργήθηκε κέντρο υποδοχής για άτομα που αναζητούν κάποιο μέλος της οικογένειάς του που είναι αγνοούμενο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δεν ήταν γνωστό ότι τα κτήρια που κατέρρευσαν είχαν δομικά προβλήματα.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για θύματα σε αυτή την τρομερή τραγωδία» προειδοποίησε ο Παγιάν, φόβος που συμμερίζεται και ο γάλλος υπουργός Στέγασης, Ολιβιέ Κλάιν.