Το απόγευμα της Τετάρτης πρόκειται να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπαρνιέ στη Γαλλία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει στην ανατροπή του.
Άλλωστε, η αριστερά και η ακροδεξιά έχουν αρκετές ψήφους για να ανατρέψουν τον Μπαρνιέ, αφού η Λεπέν επιβεβαίωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει την πρόταση μομφής της αριστερής συμμαχίας. Αντίθετα, η δική της πρόταση δεν θα υποστηριζόταν από αρκετούς βουλευτές.
Εφόσον αυτό συμβεί λοιπόν, θα πρόκειται για την πρώτη γαλλική κυβέρνηση που θα αναγκαστεί να φύγει από την εξουσία μετά από πρόταση μομφής, εδώ και πάνω από 60 χρόνια, την ώρα που η χώρα πασχίζει να βρει λύσεις αναφορικά με το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Μετά την ψήφιση, ο Μπαρνιέ θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά ο Μακρόν θα μπορούσε να του ζητήσει να παραμείνει σε έναν υπηρεσιακό ρόλο καθώς αναζητά νέο πρωθυπουργό.
Από την άλλη, ο Μακρόν θα μπορούσε να διορίσει έναν άλλο δεξιό πρωθυπουργό, όπως ο Μπαρνιέ, ο οποίος θα είχε την υποστήριξη των κεντρώων και των συντηρητικών και ο οποίος, επίσης όπως ο Μπαρνιέ, θα μπορούσε να προσπαθήσει να κερδίσει την εύνοια της Λεπέν.
Αλλά αυτό το πρόσωπο θα έπρεπε να κάνει ξανά μεγάλες παραχωρήσεις στην ακροδεξιά, προκειμένου να επιβιώσει.
Ο Μακρόν θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να επιβλέψει τη διακυβέρνηση της Γαλλίας για άλλους έξι μήνες.
Γαλλία: Το μόνο δεδομένο είναι η αβεβαιότητα
Ο Μακρόν δεν μπορεί βέβαια να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, δεν μπορεί να προκηρύξει νέα ψηφοφορία πριν από το επόμενο καλοκαίρι – πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι για εβδομάδες ή μήνες θα επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα.
Επίσης, ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη θητεία το 2022, δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το κοινοβούλιο.
Η θητεία του διαρκεί μέχρι τα μέσα του 2027. Ο ίδιος προκάλεσε άλλωστε την τρέχουσα πολιτική κρίση προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες, όπως είπε, θα βοηθούσαν στην αποσαφήνιση του πολιτικού τοπίου.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι διαιρεμένη σε τρία πολιτικά μπλοκ: τους κεντρώους του Μακρόν, τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό και τον αριστερό συνασπισμό. Οι τρεις αυτές ομάδες αρνούνται να συνεργαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατραπεί μέσα σε λίγες ημέρες.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, εάν το κοινοβούλιο δεν τον έχει εγκρίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει ειδική νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να τροποποιήσει τα όρια δαπανών και τις φορολογικές διατάξεις από φέτος. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι τα μέτρα εξοικονόμησης που είχε σχεδιάσει ο Μπαρνιέ θα έμεναν στο περιθώριο, όπως εξηγεί το Politico.
Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, επεδίωκε να συγκρατήσει το διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (63 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Γαλλία: Πώς φτάσαμε στην πρόταση μομφής
Μετά από εβδομάδες έντασης, η πολιτική κρίση στη Γαλλία κορυφώθηκε όταν ο Μπαρνιέ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός μόλις τρεις μήνες, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να περάσει το τμήμα του προϋπολογισμού που αφορά την κοινωνική ασφάλιση από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.
Ειδικότερα, ο Μπαρνιέ, ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, χρησιμοποίησε έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό ελιγμό (άρθρο 49.3) για να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να επιβάλει την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Σε απάντηση, η αριστερή αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας.
Τη Δευτέρα μάλιστα, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός προσπάθησε να αποσπάσει άλλη μια παραχώρηση από την κυβέρνηση, ζητώντας να αναβληθεί η απόφαση για την αποπροσαρμογή των συντάξεων στον πληθωρισμό (Μαρίν Λεπέν θέλει ο Μπαρνιέ να αυξήσει τις συντάξεις σύμφωνα με τον πληθωρισμό). Ωστόσο ο Μπαρνιέ τράβηξε «κόκκινη γραμμή», σε ένα μέτρο που θα κόστιζε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό μάλλον σηματοδότησε και το τέλος αυτού του «παζαριού» μεταξύ του Μπαρνιέ και της Λεπέν, αφού ο πρωθυπουργός ήδη είχε αποωρήσει σε μια σειρά από αιτήματά της, και μάλιστα έφτασε στο σημείο να αναφερθεί ονομαστικά στην ακροδεξιά ηγέτιδα σε μια δήλωση στον Τύπο τη Δευτέρα.
Γαλλία: Οι παραχωρήσεις του Μπαρνιέ στη Λεπέν και η επόμενη μέρα
Καθώς προσπαθούσε να πείσει τη Λεπέν να μην τον καταψηφίσει, ο Μπαρνιέ υποχώρησε σε ορισμένα αιτήματα του Εθνικού Συναγερμού που θα επιδεινώσουν το έλλειμμα της χώρας: εγκατέλειψε μια προγραμματισμένη αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια και αποφάσισε να συνεχίσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για ορισμένους τύπους φαρμάκων. Επίσης, είχε συμφωνήσει να μειώσει τη δωρεάν ιατρική βοήθεια στους παράνομους μετανάστες.
Υπενθυμίζεται πως ο Μπαρνιέ απολάμβανε μόνο την εύθραυστη υποστήριξη του συνασπισμού του Μακρόν και των συντηρητικών στο κοινοβούλιο. Με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόωρες εκλογές, να ορκίζεται να ρίξει την κυβέρνηση, η επιβίωση του εξαρτιόταν από την υποστήριξη της ακροδεξιάς.
Όλα αυτά λοιπόν συμβαίνουν σε μια Γαλλία που είναι αποδυναμωμένη από ένα τεράστιο έλλειμμα, το οποίο ο Μπαρνιέ προσπαθούσε να περιορίσει με μαζικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπαρνιέ τρομάζει ήδη τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.
Η επόμενη κυβέρνηση πάντως, μπορεί να διασφαλίσει πως η Γαλλία θα έχει προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, χάρη σε ορισμένους μηχανισμούς.
Ο κυριότερος συνίσταται στην υποβολή ενός «ειδικού νόμου» που επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να μεταφέρει ουσιαστικά τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για μερικούς μήνες μέχρι να εγκριθεί ένας νέος.
Ο ειδικός νόμος θα χρειαζόταν επίσης έγκριση από το κοινοβούλιο, αλλά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δήλωσε προηγουμένως ότι θα τον υποστήριζε υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ωστόσο, κι αυτό το σενάριο είναι πιθανό να ανησυχήσει τις Βρυξέλλες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θέλουν το Παρίσι να μειώσει το χρέος του. Η «αντιγραφή» του φετινού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος θα διογκώσει το έλλειμμα της χώρας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >