Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για δημοσιεύσεις ρατσιστικού χαρακτήρα σε βάρος της Γαλλίδας τραγουδίστριας με καταγωγή από το Μαλί, Άγια Νακαμουρά. Το ενδεχόμενο να να ερμηνεύσει Εντίθ Πιαφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ξεσήκωσε την ακροδεξιά και σκόρπισε μίσος στα κοινωνικά δίκτυα.

Ads

Η Άγια Νακαμουρά, η δημοφιλέστερη γαλλόφωνη καλλιτέχνιδα παγκοσμίως, αναμένεται να τραγουδήσει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, ωστόσο όπως έγραψε και το γαλλικό περιοδικό L’Express ο Μακρόν ζήτησε από την 28χρονη τραγουδίστρια να ερμηνεύσει Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών. Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους ακροδεξιούς, που ξεσηκώθηκαν λέγοντας ότι δεν πρόκειται για αληθινή Γαλλίδα.

H ανεψιά της Μαρίν Λε Πεν και υποψήφια στις ευρωεκλογές με το ανταγωνιστικό προς την θεία της και ακόμα πιο ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, η Μαριόν Μαρεσάλ, ισχυρίζεται ότι η Άγια δεν μιλάει γαλλικά και δεν δικαιούται να τραγουδήσει στην τελετή, ενώ καταλογίζει στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι «δεν θέλει να προβάλλει την αιώνια Γαλλία, τη Γαλλία της Ιστορίας, της Παράδοσης, αλλά την πολυπολιτισμική Γαλλία, τη Γαλλία των μεταναστών, τη Γαλλία που δεν τραγουδάει γαλλικά».

Στη συζήτηση παρενέβη ο εισαγγελέας και διέταξε έρευνα, ενώ καθαρή θέση υπέρ. της νεαρής ράπερ πήρε η υπουργός Πολιτισμού, Ρασιντά Ντατί.

Ads

Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σημαντική άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.