Σε «αχαρτογράφητα ύδατα» κινείται πλέον η Γαλλία ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των εκλογών, με τον κίνδυνο να πάρει ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της Εθνοσυνέλευσης να είναι πλέον ορατός.

Ads

Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος ηττημένος δεν είναι άλλος από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είδε το ρίσκο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών να αποτυγχάνει οικτρά.

Σύμφωνα με το Politico, ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα πικρό δίλημμα: να αποσύρει τους υποψηφίους του για να προσπαθήσει να σταματήσει την ακροδεξιά ή να προσπαθήσει να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του.

Εκλογές στη Γαλλία: «Ρήγμα» στο επιτελείο του Μακρόν

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Euractiv, οι στενότεροι συνεργάτες του Μακρόν δείχνουν βαθιά διχασμένοι σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της ακροδεξιάς ενόψει του δεύτερου γύρου των πρόωρων εκλογών, σε μια σπάνια εκδήλωση δημόσιας διαφωνίας εντός της ομάδας του. Η γαλλική ακροδεξιά εξασφάλισε ένα ιστορικό ποσοστό ψηφοφόρων της τάξης του 33% στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με τον αριστερό συνασπισμό “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” στη δεύτερη θέση (28,1%) και το κεντρώο κόμμα “Μαζί” του Μακρόν να ωθείται στην τρίτη θέση (20,3%).

Ads

“Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να αποτρέψουμε το Εθνικό Μέτωπο από το να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να κυβερνήσει τη χώρα με το καταστροφικό [πολιτικό] σχέδιό του. Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό“, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Αττάλ περίπου δύο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων του αποτελέσματος.

Το πώς θα γίνει αυτό, ωστόσο, υπόκειται σε σημαντικές διαιρέσεις στο εσωτερικό του προεδρικού κόμματος. Ο κεντρώος συνασπισμός “Μαζί” του Μακρόν έστρεψε την εκστρατεία του εναντίον τόσο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) όσο και της ακροαριστερής La France insoumise (LFI), αντιμετωπίζοντάς τες ουσιαστικά ως τις δύο όψεις του ίδιου “ακραίου” νομίσματος. Αυτό αντιμετωπίστηκε σκληρά από τους πολιτικούς ηγέτες της αριστεράς και -στην αρχή δειλά- από το κέντρο, το οποίο υποστήριξε ότι η άκρα αριστερά δεν ήταν τόσο επικίνδυνη.

Εκλογές στη Γαλλία: Οι εκκλήσεις για δημοκρατικό μέτωπο

Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των exit poll, ο Μακρόν είπε ότι ήταν “καιρός για μια μεγάλη και ξεκάθαρη συμμαχία των δημοκρατικών δυνάμεων“, παραμένοντας ασαφής ως προς το αν αυτό περιελάμβανε την άκρα αριστερά.

Ο Αττάλ διευκρίνισε τελικά τη γραμμή του προέδρου, επιβεβαιώνοντας ότι οι υποψήφιοι του “Mαζί” που έφτασαν στον δεύτερο γύρο των πρόωρων εκλογών στην τρίτη θέση, πίσω από την ακροδεξιά και έναν υποψήφιο του “Λαϊκού Μετώπου”, θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την κούρσα. Δεν είπε, ωστόσο, αν αυτό περιελάμβανε και τους υποψηφίους του LFI, μιλώντας αντίθετα για αριστερούς υποψηφίους που μπορούν να “υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αξίες“.

Αυτό έκανε ορισμένους από τους υπουργούς και ευρωβουλευτές του Μακρόν να ζητήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια – υπονοώντας επίσης ότι, με τους κεντρώους να έχουν υποστεί σοβαρή ήττα, είναι ώριμη η στιγμή να αμφισβητήσουν δημόσια τη στρατηγική του προέδρου.

Ο Ρολάν Λεσκούρ, υπουργός Ενέργειας και σε σύγκρουση με την ΕΕ σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά, κάλεσε “όλους [τους] συναδέλφους του από τον [κεντρώο συνασπισμό] να εγκαταλείψουν την κούρσα όταν βρεθούν στην τρίτη θέση“, ανεξάρτητα από το από ποιο αριστερό κόμμα προέρχονται οι επιλαχόντες, συμπεριλαμβανομένου του LFI. “Πρέπει να ψηφίσετε τον υποψήφιο που θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν του RN στον δεύτερο γύρο, όποιος κι αν είναι αυτός“, έγραψε στο X ο πρώην υπουργός Μεταφορών και ΕΕ Κλεμάν Μπον, κι αυτός σύμμαχος του Μακρόν.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νικήσουμε τον υποψήφιο του RN που έρχεται πρώτος, όταν ο υποψήφιος του Μαζί έρχεται τρίτος”, δήλωσε επίσης ο ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφέν. Ακόμη και η Βαλερί Αγιέ, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Μακρόν στις ευρωεκλογές και επανεξελέγη την περασμένη εβδομάδα ως πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι “πρέπει να γίνουν τα πάντα” για να εμποδιστεί η ακροδεξιά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, η Ορόρ Μπερζέ, υπουργός ισότητας των φύλων και πρώην μέλος του κόμματος Républicains (ΕΛΚ), δήλωσε ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να ψηφίσει το LFI. Αυτό επαναλήφθηκε από την Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, η οποία κατηγόρησε το LFI για τον αντισημιτικό του λόγο.

Εκλογές στη Γαλλία: Συγκεντρώσεις στο Παρίσι κατά της ακροδεξιάς

Οι υποψήφιοι του κόμματος Μακρόν έχουν αποκλειστεί στις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας. Η κεντρώα κοινοβουλευτική ομάδα του Γάλλου προέδρου πρόκειται να συρρικνωθεί από 250 βουλευτές σε λιγότερους από 100 στην Εθνοσυνέλευση. Τώρα οι κεντρώοι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση να αποσυρθούν από την κούρσα σε πολλές περιοχές και να συμβουλεύσουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν την αριστερή συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει ακροαριστερούς ριζοσπάστες, σε μια προσπάθεια να νικήσουν τη Λεπέν.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών προβλέψεων, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά της ακροδεξιάς. Οι σκηνές θύμιζαν τις διαμαρτυρίες κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν, ο οποίος προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002 ως υποψήφιος του κόμματος που τότε ήταν γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο.

Τότε, κόμματα και ψηφοφόροι ενώθηκαν εναντίον της ακροδεξιάς, παραμερίζοντας τις διαφορές τους για να νικήσουν τον ακραίο υποψήφιο στο πλαίσιο μιας πολιτικής γνωστής ως cordon sanitaire (υγιές πολιτικό μέτωπο). Αλλά η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Γαλλία: Φωνές κατά Μελανσόν από συνεργάτες του Μακρόν

Το αριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας και ο ηγέτης του Ζαν Λυκ Μελανσόν είχε αναδειχθεί ως αναμφισβήτητα ακόμη μεγαλύτερος αντίπαλος των πολιτικών της κεντρώας κυβέρνησης σε σχέση με την Λεπέν, μετά από ένα χρόνο αντιπαράθεσης στην Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος ο Μακρόν πέρασε μεγάλο μέρος αυτής της εκστρατείας βάλλοντας κατά της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά την ήττα, ο Γάλλος πρωθυπουργός και στενός συνεργάτης του Μακρόν Γκαμπριέλ Αττάλ έθεσε σε διαφορετική βάση το θέμα: Κάλεσε να “μην πάει καμία ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο”, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι υποψήφιοι που ανήκουν στον συνασπισμό του Μακρόν θα πρέπει να υποχωρήσουν μόνο σε περιπτώσεις όπου ένας υποψήφιος από τις “δημοκρατικές δυνάμεις” είχε καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει – ενδεχομένως αποκλείοντας τους υποψηφίους της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Το σαφέστερο σημάδι της διάρρηξης της λεγόμενης μεγάλης δημοκρατικής συμμαχίας ήρθε από τον σύμμαχο του Μακρόν και πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος κάλεσε ρητά τους ψηφοφόρους να αντιταχθούν στον Εθνικό Συναγερμό και στην Ανυπότακτη Γαλλία.

“Καθώς η Αριστερά έχει κάνει τον Μακρόν μεγάλο της αντίπαλο και ο Μελανσόν και ο Μακρόν έχουν περάσει μήνες δίνοντας μια τεράστια πολιτική μάχη, είναι δύσκολο να αναβιώσει δημοκρατικό μέτωπο”, δήλωσε ο Bruno Jeanbart, δημοσκόπος της OpinionWay. “Δεν ξέρουμε επίσης αν θα κάνει τη διαφορά στους ψηφοφόρους”. Ο Jeanbart πρόσθεσε ότι συχνά οι κεντρώοι ψηφοφόροι απέχουν όταν τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς.

Εκλογές στη Γαλλία: Λήξη προθεσμίας για απόσυρση υποψηφίων την Τρίτη

Οι υποψήφιοι που έχουν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τρίτης για να αποφασίσουν αν θα αποσυρθούν από την κούρσα ή θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Το βράδυ της Κυριακής φάνηκε ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες ο τρίτος υποψήφιος που κατέλαβε την καλύτερη θέση αποσύρεται για να βοηθήσει έναν αντίπαλό του να νικήσει τον Εθνικό Συναγερμό.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για τις έδρες της ακροδεξιάς ήταν “ήδη ξεπερασμένες”, καθώς βασίζονταν σε αγώνες του δεύτερου γύρου πριν αρχίσουν να αποσύρονται οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τον Brice Teinturier, διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos, μιλώντας στο BFMTV.

Ο Εθνικός Συναγερμός έχει δηλώσει ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Την Κυριακή, η Λεπέν επέμεινε ότι ο Μπαρντέλα θα γινόταν πρωθυπουργός μόνο εάν ο Εθνικός Συναγερμός είχε την υποστήριξη του κοινοβουλίου. Παραδοσιακά, ο Γάλλος πρόεδρος διορίζει έναν πρωθυπουργό από τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.

“Χωρίς σαφή πλειοψηφία, θα υπάρχουν πάντα παλιές φεουδαρχίες, εσκεμμένη αδράνεια και πολιτικοί ελιγμοί που θα καταστρέψουν την πραγματική εναλλακτική λύση που χρειάζεται η χώρα”, δήλωσε η Λεπέν κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης της.