Οι Γάλλοι αγοραστές θα πρέπει να πληρώνουν λιγότερα για το φαγητό τους από τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, αφού εξασφάλισε τη δέσμευση 75 εταιρειών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Unilever (ULVR.L) για μείωση των τιμών σε εκατοντάδες προϊόντα.

Ads

Οι εταιρείες, οι οποίες από κοινού παράγουν το 80% τη τροφής των Γάλλων, θα να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις εάν δεν ακολουθήσουν, είπε ο Le Maire.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση είναι έξαλλη που οι τιμές των σούπερ μάρκετ έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, παρόλο που το κόστος πολλών πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί τροφίμων μειώνεται.

Οι βελτιωμένες προοπτικές συγκομιδής συνέβαλαν στην ώθηση του δείκτη των Ηνωμένων Εθνών για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων σε χαμηλό δύο ετών.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είχε προηγουμένως απειλήσει τα κέρδη των εταιρειών τροφίμων, που χαρακτήρισε ως «αδικαιολόγητα», με ειδικούς φόρους, εάν δεν μετακυλίσουν το δικό τους χαμηλότερο κόστος στους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

«Μόλις από τον Ιούλιο, οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν», δήλωσε ο Λεμέρ στο BFM TV την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων μια ημέρα νωρίτερα.

«Θα γίνουν έλεγχοι και θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τους κανόνες».

Ο Le Maire είπε ότι τα ζυμαρικά, τα πουλερικά και το φυτικό λάδι είναι μεταξύ των προϊόντων στα οποία θα μειωθούν οι τιμές. Το κόστος του βοείου κρέατος, του χοιρινού και του γάλακτος δεν θα επηρεαστεί, είπε.

Ενώ ο ρυθμός ανόδου των τιμών των τροφίμων επιβραδύνεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη, είναι ο κύριος παράγοντας που διατηρεί τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, παρόλο που η ανάπτυξη είναι πολύ ασθενής, δήλωσε ότι τα υψηλά εταιρικά περιθώρια κέρδους αποτελούν επίσης κίνδυνο πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιος του στόχου 2% της ΕΚΤ.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων προκαλούν ανησυχία για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τη Βρετανία μέχρι την Ιταλία, αλλά η Γαλλία υπήρξε από τις πιο επιθετικές που πιέζουν τις μειώσεις των τιμών.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επέβαλε υποχρεωτικές μειώσεις τιμών σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη λένε ότι οι αγοραστές επιλέγουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις ιδιωτικής ετικέτας έναντι επώνυμων προϊόντων διατροφής.

Η γαλλική Carrefour έχει ένα «κουμπί κατά του πληθωρισμού» στον ιστότοπό της που δείχνει στους πελάτες φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις σε προϊόντα, συχνά υποδεικνύοντάς τους σε παντοπωλεία δικής τους επωνυμίας.

Σύμφωνα με έρευνα της Euromonitor, το 22% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις αγορές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το 2023, αυξημένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι.

Ο Λεμέρ είπε ότι εάν οι εταιρείες τροφίμων δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους να μειώσουν τις τιμές, θα μπορούσε δημόσια να τις «ονομάσει και να τις ντροπιάσει».

«Σε συγκεκριμένο αριθμό προϊόντων όπου οι τιμές χονδρικής έχουν πέσει, τότε θα πρέπει να πέσουν και οι (λιανικές) τιμές, κατά 2, 3, 5, ίσως και 10%», είπε, προσθέτοντας ότι θα έχει πλήρη λίστα με προϊόντα που επηρεάζονται την επόμενη εβδομάδα.