Καθώς η πτώση της κυβέρνησης του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ διαφαίνεται ως το «πλέον αληθοφανές σενάριο», όπως έγραψε η έγκριτη εφημερίδα Le Monde, οι θέσεις των κομμάτων για το τι θα επακολουθήσει φαίνονται όλο και πιο ασυμβίβαστες, ειδικά ενόψει της ψήφισης του κρατικού προυπολογισμού.

Ads

Το μέλλον λοιπόν για την κυβέρνηση Μπαρνιέ μοιάζει δυσοίωνο, καθώς η προσπάθειά του να περάσει τον προϋπολογισμό του 2025 από ένα πολωμένο κοινοβούλιο είναι όλο και πιο πιθανό να καταλήξει στην ανατροπή του εύθραυστου συνασπισμού του.

Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα μπορούσε να πέσει πριν από τα Χριστούγεννα, εκτιμά και το Ρόιτερς, και ίσως ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αν οι ακροδεξιοί και αριστεροί αντίπαλοι του επιβάλουν μια πρόταση δυσπιστίας την οποία είναι πιθανό να χάσει, σύμφωνα με δώδεκα πηγές από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, που έδωσαν την εκτίμησή τους στο διεθνές πρακτορείο.

Ακόμα και αν ο Μπαρνιέ επιβιώσει, ανέφεραν οι πηγές, θα συμβεί μόνο αν υποχωρήσει στις απαιτήσεις να μειώσει τις περικοπές δαπανών, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τα εύθραυστα δημόσια οικονομικά της χώρας και τσαλαπατώντας τις βλέψεις των επενδυτών.

Ads

Η ομάδα του Μπαρνιέ φέρεται να  βρίσκεται σε ασταμάτητες διαπραγματεύσεις με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνησή του, και άλλα κόμματα για να αποφύγει να βυθίσει τη Γαλλία στη δεύτερη πολιτική κρίση της μέσα σε έξι μήνες.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (26/11), ο Μπαρνιέ χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση ως «εξόχως ανησυχητική», προβλέποντας «εξαιρετικά σοβαρές και ταραχώδεις συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές» σε περίπτωση που η κυβέρνησή του πέσει.

Σαν να μην έφτανε η δική του «πρόβλεψη» για να σπείρει την ανησυχία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να είπε πως «η κυβέρνηση θα πέσει» στους συμμάχους του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Parisien την Τρίτη, το οποίο το Élysée διέψευσε, βεβαίως, αμέσως.

Οι δε επενδυτές αντέδρασαν άκρως επιφυλακτικά την Τετάρτη, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου για το γαλλικό κρατικό χρέος αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης του 2012, και οι τραπεζικές μετοχές συμπαρέσυραν τον CAC40 προς τα κάτω – τον βασικό δηλαδή χρηματιστηριακό δείκτη της χώρας, αντίστοιχος του FTSE στην Wall Street.

Ο κίνδυνος ελοχεύει τις ημέρες συζήτησης του Προϋπολογισμού

Το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής κακοδαιμονίας της Γαλλίας.

Επιδιώκει να συγκρατήσει το διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά έχει αποδειχθεί κρυπτονίτης για τη δεξιά κυβέρνηση του Μπαρνιέ.

Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε από τη βαθιά διχασμένη Κάτω Βουλή – που κατέστη σχεδόν ακυβέρνητη από την ατυχή απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες έφεραν ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο – και επί του παρόντος συζητείται στη Γερουσία.

Με τις επιλογές του να λιγοστεύουν εν όψει της προθεσμίας των μέσων Δεκεμβρίου, ο Μπαρνιέ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πιθανό να επικαλεστεί το άρθρο 49/3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την έγκριση του κειμένου χωρίς ψηφοφορία. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε – σχεδόν άμεσα – μια πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Εδώ και εβδομάδες, η Λεπέν και οι υποστηρικτές της αυξάνουν την πίεση στον Μπαρνιέ, λέγοντας ότι θα ψηφίσουν για την πτώση της κυβέρνησης, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για την προστασία των νοικοκυριών, των μικρών επιχειρήσεων και των συνταξιούχων.

Γράφοντας στην εφημερίδα Le Figaro την Τρίτη, η Λεπέν φάνηκε να θέτει τις βάσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης, αρνούμενη ότι οι μισθοί του δημόσιου τομέα θα μείνουν απλήρωτοι και απορρίπτοντας τις περιγραφές των πολιτικών αντιπάλων της για το κόμμα της ως «πράκτορες του χάους».

Έρμαιο στις ορέξεις της Ακροδεξιάς η κυβέρνηση Μπαρνιέ

Πρόκειται λοιπόν για μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και της οποίας η τύχη εξαρτάται λίγο – πολύ από τις ορέξεις του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

Η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς αφήνει να εννοηθεί πως εφεξής δεν αποκλείεται να υπερψηφίσει τις προτάσεις μορφής της Αριστεράς.

Η πρώτη ευκαιρία θα της δοθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025.

Με δεδομένη την έλλειψη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, ο Μπαρνιέ αναμένεται να κάνει χρήση του προαναφερθέντος άρθρου 49,3 του γαλλικού Συντάγματος, και αν συμβεί αυτό τα κόμματα της αριστεράς έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα καταθέσουν μια ακόμα πρόταση μορφής σε βάρος του.

Αν την υπερψηφίσει και η ακροδεξιά, τότε η Γαλλία θα βρεθεί χωρίς κυβέρνηση και χωρίς κρατικό προϋπολογισμό για το 2025.