Ένας ηχηρός τέταρτος γύρος κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στη Γαλλία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν

Ads

Υπό την ισχυρή αστυνομική παρουσία χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας κατέκλυσαν τους δρόμους στο Παρίσι, τη Νίκαια, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, τη Νάντη και άλλες πόλεις της χώρας, προκειμένου να πιέσουν τη γαλλική κυβέρνηση να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις. «Ακούμε συχνά ότι πρέπει να είμαστε πολύ νέοι για να νοιαζόμαστε, αλλά με την αύξηση του πληθωρισμού, την εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή η μεταρρύθμιση θα επηρεάσει τις οικογένειές μας», δήλωσε η 18χρονη Ελισά.

Ένα αυτοκίνητο και αρκετοί κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν σε κεντρική λεωφόρο του Παρισιού, καθώς η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος και διέλυσε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα. Η αστυνομία του Παρισιού δήλωσε ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν οκτώ άτομα για παραβάσεις που κυμαίνονταν από την κατοχή πυροβόλου όπλου έως βανδαλισμούς.

Ορισμένοι διαδηλωτές περπάτησαν ως οικογένειες στην Place de la Republique της γαλλικής πρωτεύουσας και κρατούσαν πανό που έγραφαν:

Ads

«Δεν θέλω οι γονείς μου να πεθάνουν στη δουλειά».

Οι σημερινές κινητοποιήσεις δεν συνοδεύτηκαν με τις απεργίες των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, επιτρέποντας στα τρένα και το παρισινό μετρό να λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο, μια απροσδόκητη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σήμαινε ότι έως και οι μισές πτήσεις από και προς το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού, το Ορλί, ακυρώθηκαν το απόγευμα.

Οι Γάλλοι νομοθέτες ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια τη συζήτηση επί του πολύκροτου νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό που προβλέπει την αύξηση της κατώτατης ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη κρατική σύνταξη από τα 62 στα 64 έτη. Πρόκειται για τη «ναυαρχίδα» της πολιτικής Μακρόν, στη δεύτερη θητεία του.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν κρίσιμη δοκιμασία τόσο για τον Μακρόν όσο και για τους αντιπάλους του. Η κυβέρνηση έχει επιμείνει ότι είναι αποφασισμένη να προωθήσει την προεκλογική υπόσχεση του Μακρόν να μεταρρυθμίσει το γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας. Από τα 38 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Γαλλία συγκαταλέγεται στις χώρες που περνούν τα περισσότερα χρόνια στη σύνταξη.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις «απαραίτητες» για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στις γειτονικές χώρες συνταξιοδοτούνται χρόνια αργότερα.

Παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν σταθερά αυξανόμενη αντίθεση στη μεταρρύθμιση και τη συρρίκνωση της δικής του δημοτικότητας, ο Μακρόν επέμεινε ότι τηρεί μια βασική προεκλογική δέσμευση που έδωσε όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2017 και πριν από την επανεκλογή του τον Απρίλιο του 2022.

Η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τώρα μια σκληρή πολιτική μάχη στο κοινοβούλιο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια θα ενισχύσει τις προσπάθειες των εργατικών συνδικάτων και των αριστερών νομοθετών να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο.

Τα συνδικάτα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση “κουφή” και απαιτώντας από τους Γάλλους αξιωματούχους να καταργήσουν το νομοσχέδιο. Απείλησαν να προκαλέσουν ένα πανεθνικό “κλείσιμο” από τις 7 Μαρτίου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Μια νέα απεργία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου.