Σχεδόν μια στις πέντε γυναίκες, από τις 102 που έχασαν τη ζωή τους το 2020, στη Γαλλία, από χτυπήματα του συντρόφου ή πρώην συντρόφου τους, είχε καταθέσει μήνυση για άσκηση βίας, σύμφωνα με τον απολογισμό της έρευνας για «βίαιους θανάτους στο πλαίσιο της σχέσης» που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (2/08).

Ads

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το 35% των γυναικοκτονιών επήλθαν ενώ τα θύματα είχαν ήδη υποστεί κάποιας μορφής βία, είτε φυσική, είτε ψυχολογική ή/και σεξουαλική εκ μέρους του συντρόφου τους. Επίσης, το 18% του συνόλου των θυμάτων είχε καταθέσει μήνυση έπειτα από αυτά τα γεγονότα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ανακοίνωσε την Κυριακή (1/08), την επεξεργασία κατά προτεραιότητα των μηνύσεων για ενδοοικογενειακή βία και τον ορισμό ενός αξιωματικού, ειδικευμένου στην ενδοοικογενειακή βία, σε κάθε αστυνομικό τμήμα και κάθε μονάδα της χωροφυλακής.

Ο αριθμός των θανάτων από ενδοοικογενειακή βία (102 γυναίκες, 23 άνδρες) είναι ο πιο χαμηλός εδώ και 15 χρόνια, έπειτα από ένα “μαύρο” 2019 που είχαν σημειωθεί 146 περιστατικά γυναικοκτονιών.

Ads

Τα δεδομένα

  • Στο ένα τρίτο των θανάτων, ανεξαρτήτως φύλου, ο δράστης έκανε χρήση πυροβόλου όπλου.
  • Μια συντριπτική πλειονότητα (86%) των γεγονότων συνέβησαν στο σπίτι, του θύματος ή του δράστη.
  • Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ενός χωρισμού, που δεν είχε γίνει δεκτός.
  • Οι δράστες είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους άνδρες (82%) Γάλλοι υπήκοοι, ηλικίας 30-49 ετών (43%) ή άνω των 70 ετών (22%), άνεργοι ή συνταξιούχοι (66%).
  • Οι γυναίκες που απεβίωσαν ήταν στην πλειονότητά τους ηλικίας 30-49 ετών (40%) ή άνω των 70 ετών (21%).
  • Για τα ηλικιωμένα θύματα (το 16% ήταν ηλικίας άνω των 80 ετών), η ασθένεια και τα γηρατειά ήταν η κύρια αιτία του περάσματος στην πράξη.
  • Στις μισές και πλέον περιπτώσεις (52%), είχαν καταναλωθεί, αλκοόλ, ναρκωτικά ή ψυχοτρόπες ουσίες όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον δράστη ή από το θύμα του.