Οι επικεφαλής της διπλωματίας της G7 των ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών κάλεσαν «όλα τα μέρη» να «εμποδίσουν μια νέα κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή μετά τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν.

Ads

«Υπό το φως των πληγμάτων της 19ης Απριλίου, καλούμε όλα τα μέρη να εργασθούν για να εμποδίσουν μια νέα κλιμάκωση. Η G7 θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στην τελική ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της τριήμερης συνόδου που πραγματοποίησαν στο μικρό ιταλικό νησί Κάπρι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της G7, διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η ημερήσια διάταξη των εργασιών τροποποιήθηκε το πρωί ώστε να περιλάβει τις εκρήξεις στο Ιράν.

«Η G7 εργάζεται για να υπάρξει μια αποκλιμάκωση», επέμεινε διευκρινίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή» για τα πλήγματα αυτά. Το Ιράν «άνοιξε και πάλι τον εναέριο χώρο του», πρόσθεσε.

Ads

Δηλώσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν το τελικό ανακοινωθέν της G7, σύμφωνα με το οποίο απαιτείται από το Ιράν και τις συνδεδεμένες με τη χώρα ομάδες να σταματήσουν τις επιθέσεις τους. Επίσης, οι χώρες της G7 σημειώνει πως θα καταστήσει την ιρανική κυβέρνηση υπεύθυνη για τις επιβλαβείς και αποσταθεροποιητικές ενέργειές της, ενώ δηλώνουν έτοιμες να λάβουν περαιτέρω κυρώσεις ή άλλα μέτρα τώρα και σε απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, η G7 δηλώνει πως «εάν το Ιράν προχωρήσει στην προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων ή συναφών τεχνολογιών που να συνδέονται με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με γρήγορο και συντονισμένο τρόπο, μεταξύ άλλων με σημαντικά νέα μέτρα».

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της G7 κατήγγειλαν επίσης σήμερα τον «απαράδεκτο αριθμό των αμάχων» που σκοτώνονται στη Γάζα από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για όλες τις απώλειες ζωών αμάχων και σημειώνουμε με μεγάλη ανησυχία τον απαράδεκτο αριθμό αμάχων, μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και ευάλωτα πρόσωπα, που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα», τονίζουν στην τελική ανακοίνωσή τους την οποία εξέδωσαν στο τέλος της τριήμερης συνεδρίασής τους στο Κάπρι.

Ρωσία και Ουκρανία

Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών εξακολουθεί εξάλλου να εξετάζει τρόπους για να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους για να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της στήριξης της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών στο Κάπρι.

«Όπως ζητήθηκε από τους Ηγέτες, θα συνεχίσουμε την εργασία μας και θα ενημερώσουμε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Απουλίας (της G7 τον Ιούνιο) για όλες τις δυνατές οδούς και για τις εφικτές επιλογές μέσω των οποίων παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθεί η Ουκρανία», αναφέρουν οι υπουργοί στην τελική ανακοίνωσή τους.

Οι υπουργοί ανέφεραν επίσης ότι θα αυστηροποιήσουν την επιβολή του πλαφόν που έχουν επιβάλει στη Ρωσία για την τιμή του πετρελαίου.

Μάλιστα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ταγιάνι δήλωσε σήμερα ότι η G7 εξετάζει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια τα παγωμένα στη Δύση ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και όχι απλώς τους τόκους από τα κεφάλαια.

Μιλώντας στο τέλος της συνάντησης ο Ταγιάνι δήλωσε πως υπάρχει νομική βάση για να χρησιμοποιηθούν οι τόκοι από τα παγωμένα κεφάλαια, όμως ειδικοί εξετάζουν τώρα μήπως τα ίδια τα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Η Δύση έχει παγώσει κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκ. δολαρίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θέλουν τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί η ουκρανική πολεμική προσπάθεια, όμως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.