«Καμία νομική ισχύ» δεν θα έχει το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία, διεμήνυσαν την Τετάρτη οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι θα υποστεί τις συνέπειες εάν δεν σταματήσει αμέσως τις προσπάθειές της για αλλαγή του καθεστώτος της χερσονήσου. Στο μεταξύ, σε συμφωνία για τη διατύπωση στοχευμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων για άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα για την παραβίαση της αυτοκυριαρχίας της Ουκρανίας, έχουν καταλήξει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το προσχέδιο της συμφωνίας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πιο κοντά στην απόσχιση η Κριμαία

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές της για τη στήριξη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, που παραβιάζει το ουκρανικό σύνταγμα», τονίζεται στην ανακοίνωση των ηγετών της GF, η οποία  εκδόθηκε μία ημέρα αφότου το κοινοβούλιο της χερσονήσου τάχθηκε υπέρ την ανεξαρτησία της περιοχής, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία.

Οι ηγέτες της G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία,Μεγάλη Βρετανία), στη συνεδρίαση των οποίων μετείχαν και οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα «διαδικασίας που βρίθει παρατυπιών» λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας του, αλλά και της παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ads

«Πέραν των συνεπειών σε ό,τι αφορά την ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η προσάρτηση της Κριμαίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νομικό πλαίσιο που προστατεύει την ενότητα και την εθνική κυριαρχία όλων των κρατών»,  αναφέρεται στην ανακοίνωση των G7, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. «Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία κάνει αυτό το βήμα, εμείς θα αντιδράσουμε, μεμονωμένα και συλλογικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, η ομάδα G7 κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία, να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουκρανία και να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη χερσόνησο.

Προς συμφωνία οι «28» για κυρώσεις στη Ρωσία

Σε συμφωνία για τη μορφή των κυρώσεων σε βάρος ρώσων αξιωματούχων -μέχρι και του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν- φαίνεται ότι κατέληξαν  οι «28» με στόχο να πιέσουν τη Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Κριμαία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι «28» έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο των κυρώσεων και στην τελική διατύπωση του σχετικού κειμένου ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ την ερχόμενη Δευτέρα

Θα πρoκειται για απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για όσους ρώσους αξιωματούχους «που ευθύνονται για τις πράξεις που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η λίστα των προσώπων που θα αφορούν οι κυρώσεις δεν έχει καταρτιστεί. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα απουσιάζει το όνομα του ρώσου προέδρου ή του υπουργού Εξωτερικών αλλά θα βρίσκονται ονόματα στον πολύ στενό κύκλο του Κρεμλίνου όπως και βουλευτές.

Το κείμενο για το πλαίσιο των κυρώσεων εγκρίθηκε «σιωπηρά», καθώς μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης καμία χώρα δεν είχε εγείρει τη διαφωνία της, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια ώρα η Κριμαία σκοπεύει να αναλάβει την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού Δημοσίου που βρίσκονται στη χερσόνησο.

Νέες δηλώσεις Μέρκελ – Ολάντ: Παράνομο το δημοψήφισμα

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινές δηλώσεις της με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόλαντ Τουσκ το απόγευμα της Τετάρτης, καταδίκασε εκ νέου τη στάση της Ρωσίας και την κάλεσε σε κινήσεις αποκλιμάκωσης. «Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στη σύσταση ομάδας επαφής με τη Μόσχα για την Ουκρανία», δήλωσε η Αν. Μέρκελ.

«Εάν δεν υπάρξει πρόοδος για την Ουκρανία» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε δεύτερο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος  Φρανσουά Ολάντ διαμήνυσε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία «δεν έχει καμία νομική βάση», σύμφωνα ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.