Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον πρότειναν την χορήγηση από το ΔΝΤ προς το Κίεβο διετές πακέτο δανεισμού ύψους 18 δις δολαρίων, ενώ επεξεργάστηκαν και μέτρα από την διεθνή κοινότητα για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συζήτησαν το βράδυ της Πέμπτης αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων προς την Μόσχα.

Ads

Υπενθυμίζεται πως μόλις εξέπεσε του αξιώματός του, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, μετά από μήνες διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από την στροφή που έκανε προς την Ρωσία και όχι προς την ΕΕ, η Ένωση και οι ΗΠΑ, πρότειναν στην νέα φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου να προσφύγει για οικονομική στήριξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, πριν από λίγες μόνο εβδομάδες ψηφίστηκε στην ουκρανική Βουλή το μνημόνιο συμφωνίας με το Ταμείο. 

Παρόλα αυτά, σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, και ο Ρώσος ομόλογός του Αντον Σιλουάνοφ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, έγινε γνωστό ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να προσφέρει σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. «Εκφράστηκε ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος της Ουκρανίας από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, ειδικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο 2014-2015», υπογράμμισε ο Α. Σιλουάνοφ μετά την συνάντηση και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας μαζί με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.».

Ακόμη, οι εκατέρωθεν πιέσεις και κυρώσεις, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, δεν έχουν σταματήσει. Την Πέμπτη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, απείλησε την Ευρώπη ότι οι αλλαγές που προετοιμάζει στις τιμές του φυσικού αερίου για την Ουκρανία θα επηρεάσουν και εκείνη. Πάντως την Παρασκευή, ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Προντάν, δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να αγοράσει φυσικό αέριο από την Ευρώπη, προκειμένου να αυξήσει την ενεργειακή του ασφάλεια, καθώς φοβάται ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την σκιά της επιχείρησης αναζωπύρωσης της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους διαδηλωτές, Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν την πιθανότητα να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και κάλεσαν για μία ακόμα φορά τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την παραμεθόρια περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία.

Στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αναφέρεται ότι «φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προφανώς με τη στήριξη της Μόσχας προκαλούν την αποσταθεροποίηση της κατάστασης μέσω μιας συντονισμένης εκστρατείας υποκίνησης και δολιοφθοράς. Ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους παγκόσμιους εταίρους να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση μιας περαιτέρω κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας, με πρόσθετες κυρώσεις». 

Σημειώνεται πως την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, μετέβη στο Ντονέτσκ, όπου φιλορώσοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια ζητώντας δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Εκεί συναντήθηκε ε εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων, μεταξύ αυτών και με τον Ρινάτ Αχμέτοφ, ολιγάρχης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της πρώην φιλορωσικής κυβέρνησης. Δεν συναντήθηκε με αυτονομιστές. Παράλληλα για πρώτη φορά χθες ξέσπασαν συγκρούσεις στην Οδυσσό, όταν υψηλόβαθμο στέλεχός του κόμματος του Γιανούκοβιτς είχε προγραμματίσει ομιλία. 

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Παρασκευή να υπάρξουν νόμιμες εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της. Ο Γιανούκοβιτς είχε υπογράψει διάταγμα το 2010 που όριζε ότι η χώρα δεν θα προσχωρήσει ποτέ σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία. Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης Ρωσίας – ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε όταν η Συμμαχία ζήτησε την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.