«Ιστορική» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, την συμφωνία των υπουργών Οικονομικών των G7 για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών. Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λονδίνο συμφώνησε να δεσμευτεί στην αρχή ενός ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εταιρειών της τάξης του 15%.

Ads

Η ανακοίνωση των G7

«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες», αναφέρει μια ανακοίνωση των υπουργών που είδε το Reuters.

«Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται.

Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση

Η κίνηση σημαίνει ότι δισεκατομμύρια δολάρια θα εισρεύσουν στα ταμεία κρατών για να εξοφλήσουν και τα χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid. Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Amazon και η Google συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται.

Η συμφωνία – από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και την Ιαπωνία – θα ασκήσει πίεση σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης της G20 τον επόμενο μήνα.